3 tips om zonder stress op vakantie te gaan

Ken je dat? Voordat je op vakantie gaat wil je graag die ene klus nog afmaken, de boel goed overdragen, al je e-mails wegwerken, je huis schoonmaken.

En je moet natuurlijk de koffers inpakken, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Bij voorkeur mét de favoriete knuffel / het nieuwe zomerjurkje / de enige hoestsiroop die werkt.

En het is het eind van het schooljaar. Dus je kinderen zijn moe en jij bent moe. Je betrapt jezelf erop dat je sneller je geduld verliest. En je kinderen lijken ineens nog slechter te luisteren dan ze al deden.

Kortom: je hebt het druk. Het is de storm voor de stilte, het is de zure appel. Het is ‘nog even doorbijten en dán…..’

Mijn belofte aan mezelf

Ik ben er vorig jaar met open ogen ingetrapt, in de storm voor de stilte, in de zure appel.  Een paar weken voor de vakantie had ik nota bene een bericht geschreven over goed voor jezelf zorgen. Maar ik ging verdoofd door de ibuprofen en de codeïne het vliegtuig in (je leest er hier meer over).

Ik had te lang en te hard gewerkt en mezelf niet voldoende rust gegund. Met als gevolg dat ik al een maand aan het kwakkelen was. Ik had onvoldoende aandacht besteed aan de tekenen die mijn lichaam luidkeels gaf. Ik was eigenwijs en had niet geluisterd.

Toen heb ik mezelf de belofte gedaan dat ik het de volgende keer anders zou aanpakken.

In Amsterdam begint de zomervakantie pas op 21 juli, dus ik heb nog heel even te gaan. Maar ik kan nu al zeggen dat ik me dit jaar heel anders voel. Dat ik zonder stress op vakantie zal gaan.

3 tips om zonder stress op vakantie te gaan

1. Maak een overzicht en bepaal wat écht belangrijk is

  • Maak een overzicht van alles wat je nog wilt/moet doen voor je vakantie. Dit is een soort ‘braindump’. Uit je hoofd, op papier. Zodat er ruimte en rust in je hoofd komt. Ik gebruik hiervoor mijn bullet journal.
  • Markeer daarvan de dingen die écht moeten gebeuren, of zet die op een apart lijstje. Een verlopen paspoort vernieuwen is natuurlijk noodzakelijk als je naar het buitenland op vakantie gaat. En je werk overdragen aan je collega die het tijdens je vakantie overneemt, is ook handig. (De blogpost ‘Moet ik dit nu doen‘ geeft ‘EHBO’: Eerste Hulp bij ‘Overwhelm’).
  • Bepaal of je sommige belangrijke zaken kunt delegeren. Is het nodig om alles zelf te doen? Of zijn er zaken die je ook aan iemand anders kunt overlaten?

2. Creëer ruimte voor jezelf, ook al heb je het nog zo druk

  • Neem regelmatig een pauze: je kunt beter af en toe een goede pauze nemen dan proberen alle niet-écht-noodzakelijke items op je lijstje af te werken.
  • Zorg voor voldoende nachtrust: de verleiding is vaak groot om die laatste weken voor de vakantie ’s avonds langer door te werken. Je gaat daardoor misschien te laat naar bed of slaapt onrustig. En zo is de kans groter dat je uitgeput en gestrest aan je vakantie begint. Je hebt dan vaak alleen al een week nodig om een beetje bij te komen.
  • Creëer ruimte voor jezelf bij terugkomst: laat je out-of-office assistant (minstens) één dag langer aanstaan nadat je terug bent van vakantie. Of kijk of het mogelijk is om de eerste werkdag vanuit huis te werken. Zo creëer je ruimte voor jezelf om rustig op te starten.

3. Planning is everything: begin op tijd met inpakken en zaken regelen

  • Zorg dat je een standaardlijstje hebt met noodzakelijke dingen om mee te nemen. Ik heb al een paar jaar een afvinklijstje in de app Evernote voor wat ik wil meenemen. Waar nodig vul ik dit aan. Werkt als een trein! Ik hoef dus niet voor iedere vakantie steeds opnieuw te bedenken wat ik mee wil nemen, maar kan inmiddels blindelings op mijn lijstje vertrouwen.
  • Wacht niet tot het laatste moment met pakken of zaken regelen. Een tot anderhalve week voor vertrek kijk ik of ik van de spullen die ik mee wil nemen nog voldoende ‘op voorraad’ heb. Bijvoorbeeld medicijnen en mijn dagcrème. Ook kijk ik of er kleren zijn die de meiden mee willen nemen en die nog gewassen moeten worden. We vertrekken ’s nachts, dus ik regel op tijd een taxi (met kinderzitje) naar Schiphol. En voor volgend jaar mei heb ik al genoteerd dat we onze paspoorten moeten vernieuwen.
  • Bedenk dat de meeste zaken ook op je vakantiebestemming te krijgen zijn. Ben je bang om wat vergeten? Tenzij je midden in de rimboe zit, is de kans groot dat je gewoon kunt vinden wat je nodig heb. Uiteindelijk zijn er maar weinig dingen écht noodzakelijk.

Zonder stress op vakantie

Ik heb mijn braindump klaar, mijn lijst van alle dingen die ik nog wil/moet doen voor de vakantie. Ik heb de écht noodzakelijke acties op een rijtje gezet; het zijn er niet zo veel. En wat ik straks van de niet-noodzakelijke acties nog kan doen, is mooi meegenomen.

Wat er ook gebeurt, ik ga zonder stress op vakantie! En jij? 

Gerelateerde posts

Food for thought and action

Als je weggaat op vakantie, hoe verloopt dit dan meestal? Stap je uitgeput en gestrest de trein / de bus / het vliegtuig in? Als dat zo is, wat zou je dan volgende keer anders kunnen doen?  Als je niet weggaat, maar thuisblijft, ervaar je dan ook stress aan het eind van het schooljaar, zo vlak voor de vakantie? Is er iets dat je in dat geval anders zou kunnen doen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *