Van druk naar geluk: 5 tips tegen voorleesblues

5 tips tegen voorleesblues

‘Mama, ik wil Dora!’, roept Lenthe. Ik zucht. Niet alweer! Lenthe is gek op Dora the Explorer, maar ik kan Dora zo langzamerhand wel schieten, helemaal als ik ’s avonds moe thuiskom na een drukke dag.

Ken je dat? Dat je eigenlijk geen zin hebt om creatief voor te lezen met allerlei stemmetjes? En al helemaal niet alwéér hetzelfde verhaal? Maar dat het wel jouw beurt is om de kinderen naar bed te brengen vanavond. Terwijl jij snakt naar languit op de bank met een dekentje. Dat je het lezen daarom een klein beetje afraffelt – het is tenslotte allang bedtijd. En als je een paar regels per ongeluk expres overslaat, dat je kind dan zegt: “Mama, je vergeet wat!” En dat je je, ergens diep in je hart, een beetje schuldig voelt. Ken je dat?

Mindnumbing
Ik wel ieder geval. Ik vind niets zo mindnumbing als iedere avond hetzelfde verhaaltje voorlezen. Het enige plezier dat ik ervan heb, is de glimlach op Lenthe’s gezicht. Maar soms is zelfs dat niet genoeg. De oplossing? Ik heb wel eens op het punt gestaan om Dora per ongeluk expres in de papierbak te laten vallen. Maar ik vond dat toch wat ver gaan. Ook heb ik verteld aan Lenthe dat Dora het vast leuk vindt om ook eens bij een ander kindje te wonen. Maar daar trapte ze niet in.

Wat mij geholpen heeft: 5 tips tegen de voorleesblues
Hoe kun je het voorlezen als je eigenlijk totaal geen zin hebt, toch een beetje leuk maken, zowel voor jezelf als je kind?

1. Accepteer dat voorlezen nu eenmaal hoort bij het bedritueel.

Van voorlezen worden de meeste kinderen rustig, als je tenminste niet te spannende boeken voorleest. Doe je het iedere avond, dan wordt het een vast onderdeel van het bedritueel. Een gehaast bedritueel kan leiden tot kinderen die steeds weer uit bed komen. Dus haal diep adem, denk even niet aan alles wat er nog moet gebeuren vanavond, en probeer écht aanwezig te zijn in het moment.

2. Zoek een boek uit dat zowel jij als je kind leuk vindt.

Ik merk dat het voorlezen me makkelijker afgaat als ik iets nieuws voorlees of als ik iets voorlees dat ik leuk vind. Zo zijn Lenthe en ik fan van de verhalen van Kolletje. Leuk, grappig en herkenbaar, zodat we beiden de dag met een glimlach op ons gezicht afsluiten.

3. Maak van het voorlezen een moment om je bewust te verbinden met je kind.

Dit geldt zeker als je je kind de hele dag niet hebt gezien. Voor mij helpt het om lekker naast de meiden in bed te gaan liggen. En zij vinden dat reuze gezellig. Betrek je kind bij het verhaal, vraag eens wat je kind van het verhaal vindt en of het misschien dingen herkent die ook in het gezin zo gaan als in het verhaal.

4. Zorg dat je voldoende tijd hebt om voor te lezen.

Dit betekent dat je kind op tijd begint met het bedritueel van douchen, pyjama aan en tandenpoetsen. Anders voel je je zelf gehaast, omdat je toch nog echt het journaal wil zien / de keuken wil schoonmaken / je to-dolijst voor vandaag wil afmaken.

5. Geef het uit handen.

En als je nou écht veel te moe bent om gezellig voor te lezen? Vraag dan aan je partner of hij het een keer (extra) wil overnemen. Heb je geen partner en is je kind al bezig met letters of kan het al lezen? Vraag haar dan om jou eens (woordjes) voor te lezen of letters aan te wijzen. Of vraag een ouder zusje of broertje om de voorleesbeurt eens over te nemen, terwijl jij lekker luistert.

Ah, please?
Ah, zullen we Kolletje doen, vanavond?’ zeur ik bij Lenthe. ‘Oké dan’, geeft Lenthe toe. Ik pak het boek en ga bij Lenthe op bed liggen. Lenthe kruipt dicht tegen me aan. Ik leg al mijn enthousiasme in de stemmetjes van Kolletje, haar vriendje Dirk en haar ouders. Als het verhaaltje afgelopen is, stop ik Lenthe in en geef haar een dikke knuffel. ‘Morgen weer Dora, hoor mama!’, roept ze me na als ik de kamer uitloop. ‘Ja hoor, schat!’ roep ik toegeeflijk. Morgen is het Matty’s beurt.

Food for thought
Lukt het jou om iedere avond enthousiast voor te lezen (als je voorleest), of raffel je het stiekem ook wel eens af? Heb jij favoriete boeken die je graag voorleest? Waarom juist die boeken?