Ben ik wel gelukkig? Het rapportcijfer voor mijn leven

Voor iemand die een website met de titel Van druk naar geluk heeft, is het vreemd dat ik mezelf de vraag der vragen zelden stel:

‘Ben ik gelukkig?’  

Ik weet wel waarom ik mezelf die vraag niet zo vaak stel. Ik vind ‘m nogal beladen en veelomvattend. Daarbij: om die vraag te kunnen beantwoorden, moet ik wel weten wat mijn definitie van ‘geluk’ is. En dat vind ik nog best moeilijk.

Euforie of Heel Holland Bakt?

Want is ‘gelukkig’ dat gevoel van euforie bij een geweldig concert of als mijn website na veel geworstel eindelijk doet wat ik wil? Of is het de blijdschap die ik iedere ochtend voel als ik mijn bullet journal open, met de belofte van een nieuwe dag?

Ik word blij van tekenen en schrijven in mijn bullet journal.
Ik word gelukkig van tekenen en schrijven in mijn bullet journal.

Of is geluk het misschien het knusse gevoel zondagavond als ik onder een dekentje op de bank naar Heel Holland Bakt kijk?

Misschien is het ook wel de ontroering die ik voel als een van de meiden zichzelf overwint. Of het gevoel van dankbaarheid als ik een fijn gesprek met een vriendin voer op een mooie woensdagmiddag aan het strand. Of de voldoening die ik voel als ik iemand een stapje verder heb kunnen helpen op haar of zijn pad.

De rust en de ‘rush’

Geluk is voor mij ook het gevoel van de zon op mijn huid, de schaterlach van een van de meiden, een mooi boek. Het is de voldoening in het schrijven, de stilte in mijn hoofd na een meditatie, de beat van de muziek waar ik op dans.

Geluk is voor mij de uitbundige vreugde én de stille tevredenheid. De ‘rush’ én de rust. 

De mening van mijn dochter

Ik besluit de vraag der vragen te stellen aan Lenthe, mijn jongste dochter van 7 die net voorbij komt gehuppeld. ‘Lenthe, ben jij gelukkig?’ Ze komt naar de tafel waaraan ik zit, leunt er met haar ellebogen op en kijkt me aan.

‘Ja, omdat ik een goede verzorging heb en ik krijg genoeg eten. En ik ben vaak blij en ik zit op school en sommige kinderen in andere landen moeten werken. En ik heb gewoon een goed leven’, besluit ze stellig. Waarna ze weer verder huppelt.

(Hoe de Man en ik, beiden toch van het soms te bedachtzame en te serieuze type, zo’n zonnig en slim maar ongecompliceerd en stellig kind hebben weten te produceren, is mij regelmatig een raadsel.)

Wat de geluksexperts zeggen

Er zijn allerlei geluksexperts die van alles te zeggen hebben over geluk. Wat het precies is en hoe je het wordt. Wat het verschil is tussen geluk, plezier, welzijn en tevredenheid. Dat we allemaal een soort basisniveau (baseline) hebben qua geluk, bepaald door je genen en je persoonlijkheid, en dat je na uitschieters naar boven en naar beneden meestal weer op je eigen baseline terugkomt.

Maar ook dat je daarnaast voor zo’n 40% je eigen geluksgevoel kunt beïnvloeden.

Dat is het deel waar ik het vaak over heb in dit blog. Je kunt veel gebeurtenissen in je leven namelijk niet voorkomen, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat, ook al is dat niet altijd makkelijk. En op die manier, met het veranderen van je mindset, het stellen van de ‘juiste’ prioriteiten en het nemen van de ‘juiste’ actie, kun je invloed uitoefenen op hoe je je voelt.

Ik bepaal het zelf

Ik vind het allemaal reuze interessant, de meningen van de verschillende experts (die elkaar overigens ook wel eens tegenspreken), en ik lees er dan ook veel over.

Maar uiteindelijk bepaal ik zelf wat voor mij geluk is.

En daar heb ik geen definitie voor nodig met woorden die toch slechts kunnen raken aan het gevoel maar het nooit helemaal kunnen beschrijven.

Maar ben ik nu gelukkig?

Maar dan blijft de vraag: ben ik gelukkig? Ik vind het nog steeds lastig om die vraag te beantwoorden, want dat verschilt van moment tot moment. Ik kan in een moeilijke periode een intens gevoel van geluk ervaren en me op ‘gewone’ dagen ook best wel eens ongelukkig voelen.

Maar als iemand me zou vragen om mijn leven een gemiddeld rapportcijfer te geven van 1 tot 10, weet ik wél een antwoord.

Dan komt, zonder daar teveel over na te denken, het getal 8 omhoog. Met regelmatig uitschieters naar boven en af en toe een uitschieter naar beneden.

En daar ben ik best heel gelukkig mee. 


Food for thought (and action)

Welk rapportcijfer zou jij je leven gemiddeld geven? En ben je daar tevreden mee? Wat betekent geluk voor jou? Wat doe je of laat je om je geluksgevoel op een positieve manier te beïnvloeden?

Wil je nu iets doen om je geluksgevoel (hoe je dit ook definieert) te bevorderen?

  • Schrijf voor jezelf 3 (kleine) dingen op waar je blij van wordt, of een tevreden of dankbaar gevoel van krijgt. Vaak beïnvloedt het opschrijven alleen je stemming al positief. 
  • Zit er tussen de dingen die je hebt opgeschreven iets wat je nu zou kunnen doen? Doe het dan! Kan het nu niet, plan het dan op een later moment in. 
  • Maak het niet te ingewikkeld. Vele kleine stapjes brengen je ook een heel eind.
  • Herhaal dagelijks…

Met je kinderen

Je kunt deze oefening natuurlijk ook samen met je kind(eren) doen. Want als kinderen al vroeg leren dat ze voor een deel invloed kunnen uitoefenen op hoe ze zich voelen, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *