Broeden op een steeds leuker leven

Soms is wat ingewikkeld lijkt in werkelijkheid bedrieglijk simpel. En soms schuilt er een op het eerste gezicht onvermoede diepgang in iets wat heel simpel lijkt.

Ik had het boek al vaker zien liggen, maar nooit echt de aandrang gevoeld om het te kopen. En dat zegt wat, want ieder ook maar enigszins interessant lijkend boek op het gebied van – nou ja, het leven – gaat normaal gesproken met mij de boekhandel mee uit.

(Het kan vervolgens wel jaren duren voordat ik het boek lees, want ik lees boeken pas op het moment dat ze aan me ‘trekken’, maar dat terzijde.)

Opwelling

Misschien was het omdat de titel me niet greep of omdat er in het eerste hoofdstuk werd gesproken over een broednest waar je op moest gaan zitten om een steeds leuker leven te hebben. Maar ik voelde me niet meteen geroepen om het boek te kopen. Totdat ik het zó vaak tegenkwam dat ik er niet meer omheen kon, en het onder het mom van ‘vakliteratuur’ toch maar aanschafte.

Blijkbaar trok het boek aan me, in tegenstelling tot sommige andere boeken die al jaren op mijn te-lezen stapel liggen. Want ineens betrapte ik mezelf erop dat ik het boek al half uit had.

Als een trein

Het boek las als een trein. Dat kwam door de simpele taal, de korte zinnen en de duidelijke – zich soms herhalende – uitleg. Waar ik me in het begin eigenlijk een beetje aan ergerde, moet ik bekennen.

Het boek las zó makkelijk weg dat het wel oppervlakkig moest zijn, zo vond mijn ego.  Maar gelukkig heeft mijn ego me niet tegengehouden, ondanks de verwijzingen naar eieren en broedplaatsen.

Vrijheid, blijheid, betekenis

Mijn bewondering voor de manier waarop de schrijver dit boek had geschreven groeide dan ook naarmate ik verder las. Want eigenlijk is het een kunst om ingewikkelde zaken zo op te schrijven dat ze heel simpel lijken. En om zaken niet ingewikkelder te maken dan ze zijn; een onderwerp waar ik overigens tijdens mijn studie regelmatig discussies over had met docenten die een voorliefde hadden voor vakjargon en moeilijke zinnen.

Maar dat terzijde.

De boodschap van het boek in het kort: vrijheid, blijheid en betekenis zijn de drie gebieden waarop je ‘moet’ broeden om een leuker leven te krijgen.

Broeden op een leuker leven

Maar hoe broed je daar dan precies op? Daar gaat het boek over.

Zaken als opruimen, zuiniger leven en gezonder eten passeren de revue op een vermakelijke en inzichtelijke manier. Maar ook legt de schrijver uit hoe je gedachten je gevoel bepalen, hoe je nieuwe gewoontes introduceert, hoe je je hart volgt (tegen de verwachtingen van anderen in) en hoe je je geluk doorgeeft. En zo een bijdrage levert aan de wereld.

En daarmee zit er een verrassende diepgang in dit relatief simpel geschreven boek. Waarin je overigens ook one-liners vindt in de trant van ‘minder meuk, meer leuk’.  Bekt lekker, is gemakkelijk te onthouden. Én er is geen speld tussen te krijgen.

Steeds leuker

Hoewel het boek vol open deuren staat – maar zoals de schrijver zelf aangeeft moet je er dan nog wel doorheen lopen – staat dit boek toch in mijn top 10 boeken voor een leuker leven.

Omdat het zo helder geschreven is en het idee van een steeds leuker leven niet ingewikkelder maakt dan het is. Omdat het concrete stappen biedt én diepere inzichten, met oog voor het individu, maar ook voor de wereld waarin we met z’n allen leven.

Nieuwsgierig geworden naar de titel van het boek? Hier komt-ie: Steeds leuker. Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven, geschreven door Jelle Hermus.

(Oh, en bij het checken van de link hierboven lijkt dat dit verkozen is tot beste spirituele boek 2018!)

Jelle heeft ook een website: so.Chicken.nl (vandaar het broeden).

En nee, ik krijg – helaas – geen commissie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *