Hoe ik mijn leven organiseer met mijn bullet journal

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe liefde. Mijn nieuwe liefde is er altijd voor me.  Hij helpt me als de dagelijkse drukte me dreigt onder te sneeuwen, maar ook bij het maken van toekomstplannen. Ik kan mijn nieuwe liefde compleet vormen naar mijn eigen wensen. Hij inspireert me en maakt me blij. Ik heb er zelfs mijn oude liefde voor ingeruild.

Liefdevol bedankt

Nee, het is niet de Man die ik heb ingeruild, voor het geval je dit nu denkt. Ik heb het over mijn oude agenda, die nu al een paar maanden ligt te verstoffen in een laatje. Mijn arme agenda van Danielle Laporte, die toch al heel dicht in de buurt kwam van mijn wensenlijstje qua organizer en inspirator, heb ik liefdevol bedankt en vervolgens – met toch wel wat pijn in mijn hart – afgedankt.

Bullet journal

Maar mijn nieuwe liefde kwam van zulke goede huize, dat ik hem gewoon niet kón negeren. Ik zag meteen de mogelijkheden en het geluk dat hij kon brengen. De orde, de inspiratie, de creativiteit, de rust.

Mijn nieuwe liefde heet ‘Bullet Journal’.

Het bullet journal systeem is uitgevonden door Ryder Carroll. Het woord ‘bullet’ verwijst naar de tekens, de bullets, die je voor opsommingen gebruikt.

Wat is een bullet journal?

Het bullet journal systeem (ook wel afgekort als BuJo) is in de basis een analoog systeem, een systeem met pen en papier, om je leven overzichtelijker én leuker te maken.

Je kunt je bullet journal zien als een soort ‘life organizer’ en notitie- of dagboek in één. Je kunt het zo simpel of zo gecompliceerd maken als je wilt. Er zijn mensen die hun bullet journal heel minimalistisch opzetten en mensen die er hele kunstwerken van maken.

Het fijne van een bullet journal is dat je hem helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen.

Zo heb ik bijvoorbeeld nergens meer losse papiertjes of aantekeningen rondslingeren, want alles staat in mijn bullet journal.

Waar bestaat een bullet journal uit?

Een bullet journal kan bestaan uit de volgende elementen of modules:

1. Een index of inhoudsopgave zodat je makkelijk kunt terugvinden waar alles staat in je bullet journal.

2. ‘Agenda-achtige’ modules:

 • Een jaaroverzicht (future log)
 • Maandoverzichten (monthly logs)
 • Weekoverzichten (weekly logs)
 • Daily logs, hierin staan je taken, afspraken, ideeën en notities voor die dag.
Bullet journal weekly log or spread
Weekly log in mijn bullet journal

3. Collecties

Collecties bevatten informatie over een bepaald onderwerp. Voorbeelden van collecties zijn lijstjes van films die je hebt gezien, boeken die je hebt gelezen, leuke koffietentjes waar je nog naar toe wilt, of je voortgang om je spaardoel te bereiken.

Maar je kunt ook inspirerende citaten opnemen, een overzicht van de projecten waar je aan werkt, je doelen voor het jaar en een ‘mastertakenlijst’.

4. Trackers

Ook populair in de bullet journal community (ja, er is een hele community!) zijn trackers. Met een tracker kun je dagelijks bepaalde gewoonten of doelen die je belangrijk vindt bijhouden. Bijvoorbeeld hoe vaak je hebt gesport, hoe vaak je hebt gelezen of gemediteerd. Maar je kunt ook je stemming bijhouden of hoeveel glazen water je die dag hebt gedronken.

Wat heb je nodig?

Het enige dat je nodig hebt om een bullet journal te beginnen, is een notitieboek en een pen. Ik gebruik zelf een zogenaamd ‘dotted’ notitieboek, een notitieboek met puntjes. Dit maakt het makkelijk om rechte lijnen te trekken, maar ik kan er ook in tekenen als ik wil.

Bullet journal daily
Ik vind het leuk om foto’s in te plakken en te tekenen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Hou je van kleurtjes of wil je je creatief gezien uitleven in je bullet journal, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Gebruik gekleurde stiften, gebruik handlettering en stickers of plak foto’s in als herinnering aan mooie momenten.

Hoe werkt het?

De basis van bullet journalen is ‘snel loggen’: voor je taken, notities of afspraken gebruik je aparte tekentjes (bullets). Bijvoorbeeld een klein dicht rondje voor een taak, een open rondje voor een afspraak en een liggend streepje voor een notitie. Vóór in je bullet journal neem je dan een legenda op. Wanneer je een taak hebt volbracht, zet je een kruisje door de bullet.

Een ander principe is het ‘migreren’ van taken die je nog niet gedaan hebt naar een volgende dag, week of maand. Je maakt dan van de bullet een pijltje.

Rust en geluk in de drukte

Klinkt het je allemaal wat ingewikkeld in de oren? Het valt echt mee! In het begin moest ik even wennen, maar toen ik het bullet journal systeem eenmaal doorhad, was ik compleet verkocht. Juist omdat ik het helemaal aan mijn eigen behoeften kan aanpassen.

Daarnaast geeft het checken en bijwerken van mijn bullet journal ’s avonds en ’s ochtends mij een gevoel van rust en overzicht over mijn leven. En het maken van kleine tekeningetjes werkt voor mij ontspannend en meditatief.

Wil je het zelf eens proberen?

Wil je het eens proberen? Begin dan met het instructiefilmpje (zie onder) van bedenker Ryder Carroll. Zorg eerst dat je de basis onder de knie hebt. En dan kun je naar hartenlust experimenteren en variëren. Laat je daarbij niet ontmoedigen door alle schitterende foto’s die je ziet op Instagram en Pinterest. Het gaat erom dat je doet wat voor jou werkt.

Het is de bedoeling dat een bullet journal je leven overzichtelijker, lichter en – bij voorkeur  – leuker maakt; het moet je leven niet ingewikkelder maken!

Als dat wel zo is, dan heb je het systeem misschien nog niet voldoende naar je hand gezet of is het toch niet helemaal ‘je ding’.

Instructiefilmpje en inspiratiebronnen

Er zijn talloze instructiefilmpjes en inspiratiebronnen te vinden over bullet journaling. Hier een paar van mijn favorieten:

 • Hieronder het 4-minuten durende instructiefilmpje van bedenker Ryder Carroll over hoe je je bullet journal opzet (in het Engels met Nederlandse ondertiteling). Meer informatie vind je op bulletjournal.com.
 • Heb je liever een papieren handleiding? Dan is het boek ‘Bullet journal, de handleiding. Organiseer je leven’ van Kelly Deriemaeker inspirerend.
 • Wil je creatieve inspiratie en instructie in één? Zoek dan op Youtube op Boho Berry bullet journal. Kara Benz van Boho Berry laat iedere maand zien hoe ze haar monthly log opzet of bijvoorbeeld een stemmingstracker maakt in de vorm van een mandala. Voor de creatievelingen onder ons…
 • Wil je weten wat er allemaal mogelijk is qua layout? Zoek op instagram op #bulletjournal of #bujo en op Pinterest op bullet journal of bujo en laat je inspireren.

Veel plezier!

7 reacties

 1. a zegt:

  werkt top
  Ik gebruik dit nu al eenhalf jaar op mijn werk computer
  Digitaal dus
  Met digitale “yellow pads” op het scherm van verschillende kleuren; per dag, per week, per maand
  Truc is op de “dag pad” enkele acties te zetten + realistisch zijn!
  En 1 keer per week de week+maand pads te checken; strepen+slepen.

  je bereikt resultaat en ruimte in je hoofd

  • Sascha zegt:

   Wat leuk dat jij het digitaal gebruikt! Dat ga ik ook nog verkennen, maar voorlopig vind ik het heel fijn en rustgevend om het op papier te doen en mijn bullet journal overal mee te nemen. Ik mix dus ‘zakelijk’ en niet zakelijk, maar dit kun je ook scheiden. En ja: realistisch zijn over wat je kunt doen op een dag helpt!

 2. Marina zegt:

  Ja een bullet journal, ik heb het al een paar keer langs zien komen en in de boekwinkel hebben ze mooie notitieboeken daarvoor! Maarrr… Ik ben zelf een beetje bang dat er meer energie in het bijhouden van mijn bulletjournal gaat zitten dan wat ik werkelijk wil doen. Dus dat het een doel wordt ipv een hulpmiddel. Hoe kijk je daar tegen aan? Wat ik overigens nu doe is taken en reminders in mijn mobiel zetten en afspraken in mijn papieren agenda. Werkt op zich we hoor.

  • Sascha zegt:

   Hoi Marina, ik denk dat je een belangrijk punt aanhaalt: het is niet de bedoeling dat dit systeem een doel op zich wordt (tenzij je daar heel blij van wordt), maar dat het een hulpmiddel is om rust te krijgen in je hoofd (en dingen gedaan te krijgen). Als je het heel minimalistisch houdt – zoals bedenker Ryder Carroll, een man overigens – kost het relatief weinig tijd.

   En dan heb je ook nog de vraag van pen en papier ‘versus’ digitaal. Ik gebruik de app Evernote voor bijvoorbeeld interessante artikelen die ik ergens lees (maak ik een foto van en sla ik in Evernote op), pdf’s die ik wil bewaren, handleidingen, interessante webpagina’s, etc. Omdat je zowel losse tekst als documenten en foto’s en webpagina’s kunt opslaan en het doorzoekbaar is, vind ik deze app heel handig naast mijn bullet journal. Van belangrijke pagina’s in mijn bullet journal die ik graag voor de lange termijn wil bewaren (dus nadat de bullet journal waar ik nu in werk, vol is), maak ik een scan of foto en bewaar deze in Evernote.

   Uiteindelijk gaat het erom wat voor jou werkt. Als jouw systeem van taken en reminders in je telefoon zetten en afspraken in je papieren agenda prima werkt en voldoet aan jouw behoeften, dan hoef je natuurlijk niet over te stappen op een ander systeem.

   Ik zelf had behoefte aan iets wat ik meer naar mijn hand kon zetten. Ik had verschillende notitieboeken, bijvoorbeeld voor samenvattingen van interessante boeken, voor to do’s (werk en persoonlijk), daarnaast een agenda, een soort dagboek met lijstjes (films die ik gezien had, etc.) Dat doe ik nu allemaal in mijn bullet journal. (Maar er zijn ook mensen die sommige zaken apart willen houden en bijvoorbeeld 2 notitieboeken gebruiken.).

   Ik eindig mijn dag met mijn bullet journal wanneer ik kort reflecteer op de dag die voorbij is en de dag van morgen plan. Ik doe dat met kleurtjes, besteed wat extra aandacht aan de letters en maak kleine tekeningetjes, omdat ik daarvan ontspan, het is voor mij een meditatief moment waarmee ik de dag afsluit.

   ’s Ochtends begin ik mijn dag ook met mijn bullet journal: ik schrijf er kort in (bijvoorbeeld waar ik dankbaar voor ben) en werk mijn simpele ‘tracker’ bij waarin ik bijhoud wanneer ik heb gesport (doe ik ’s ochtends meestal 20 – 30 minuten), gemediteerd, gelezen, etc. En ik kijk nog even wat er voor die dag op het programma staat.

   Gedurende de dag heb ik mijn bullet journal bij me, want daar staan mijn taken en afspraken voor die dag in, en ik maak er notities in. (Overigens is het wel zo dat mijn werkafspraken ook in mijn agenda op mijn iPhone staan, dat gebeurt automatisch als iemand bij een opdrachtgever een afspraak met mij inplant.)

   Het fijne aan mijn bullet journal vind ik dat ik er alles in kwijt kan wat ik wil, naast de jaar-, maand-, week- en dagoverzichten. Van mijn doelen per maand of week en een lijst met boeken die ik nog wil lezen, tot mijn projecten met volgende acties, een lijstje met wat ik nog wil ‘declutteren’, mooie citaten, of kleine fotootjes van mooie momenten met mijn gezin. Door de index vind ik alles ook makkelijk terug.

   En als ik merk dat de opzet die ik gebruik bijvoorbeeld voor een week of dag niet (meer) zo voor mij werkt? Dan pas ik het de week erna gewoon aan. Dat het systeem zo flexibel is, vind ik een groot voordeel.

   Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel tijd je eraan wilt besteden en kun je het systeem helemaal naar jouw hand zetten, dat is eigenlijk wat ik met dit hele verhaal wil zeggen. 🙂

   Heb je hier wat aan?

   • Marina zegt:

    Hee dank je Sascha, ik had geen melding dat je geantwoord had…
    Dat reflecteren sávonds dat klinkt idd fijn. Ik track nu iets kleins sávonds maar ik kan me voorstellen dat alles bijelkaar in 1 boek ook handig is. Ja evernote heb ik ook. Zeer handig!

 3. Jenneke zegt:

  Hai , ik heb heel 2019 een bullet journal bijgehouden en ik moet zeggen dat ik me veel beter doelen heb kunnen halen en met name de weg naar het doel toe beter heb kunnen organiseren.Ik ben begonnen omdat ik een geheugenstoornis heb en dingen niet kan opslaan en/of plannen.De BuJo is voor mij een toverboek ! Elke week heb ik verschillende layouts e.d geprobeerd en probeerde ik bepaalde vormen van habit trackers uit en heb wel ongeveer de voor mij prettige dingen en manieren gevonden.Dit jaar ga ik gewoon verder met expirimenteren.Ik ben niet zon tekenaar,heb het wel geprobeerd..ik ben niet zo crea dus dat heb ik opgegeven.Het gaat voor mij om het overzicht en een minimal Bujo past bij mij.Ik kan het iedereen aanraden..begin gewoon !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *