Wat een hamster, een goudkleurig hart en mijn achtjarige dochter te maken hebben met doelen stellen

‘Mama,’ zegt mijn jongste van acht jaar, ‘heb jij papier voor me, want ik wil een groot hart maken en dan opschrijven wat ik allemaal wil bereiken in 2019’.

Ik kijk verrast op uit mijn boek (ik ben The Fire Starter Sessions van Danielle Laporte aan het herlezen), want deze opmerking komt voor mij uit het niets.

Ik heb overigens een haat-liefde verhouding met doelen stellen (lees er meer over in deze blogpost met tips over hoe je doelen stelt waar je gelukkig van wordt). Maar mijn jongste doet vaak alleen iets als ze er echt zin in heeft, dus voor de gelegenheid tover ik een stuk mooi goudkleurig karton tevoorschijn. (Lenthe houdt namelijk van alles met goud. En zilver. En glitter. Maar dat terzijde.)

De doelen van mijn jongste

Op de achterkant tekent Lenthe een groot hart en met een prikpen prikt ze het hart uit. Dat duurt veel langer dan knippen, legt ze uit, maar dat vindt ze gewoon leuker om te doen. Op de voorkant schrijft ze haar doelen voor 2019:

Veel leuke dingen doen, Sammy (de hamster) durfen aaien en in mijn hand durven doen, minder snoepen, gedichten maken, heel veel knuffelen. Minder zeuren, vaker mijn bak opruimen, veel geld sparen. Minder ipad of tv kijken, nieuwe vrienden maken in groep 6, veel zingen, minder met Sterre ruzieën, namen voor knuffels verzinnen.

Lenthe gouden hart doelen - van druk naar geluk
Lenthe’s doelen – foto deel ik natuurlijk met toestemming van Lenthe zelf

Ik zweer plechtig met mijn hand op mijn hart: ik heb geen enkele tip of hint gegeven voor mogelijke doelen. Dit was helemaal haar eigen project.

Bij ieder doel heeft Lenthe bedacht om de vakjes ‘ja’ en ‘nee’ te zetten. Aan het eind van het jaar kan ze dan een vinkje zetten in een van de vakjes al naar gelang een doel wel of niet ‘gelukt’ is.

Niet gehinderd door…

Waar ik worstel om precies te bepalen wat ik nou echt graag zou willen in 2019, schudt zij haar doelen uit haar mouw. In een kwartiertje.

Niet gehinderd door de gedachte dat doelen officieel wel SMART geformuleerd moeten zijn of door de gedachte dat je wel eens zou kunnen falen. En ook niet gehinderd door enig uitstelgedrag (eerst nog even dat boek uitlezen over doelen stellen).

Kortom, niet gehinderd door enige drukte in haar hoofd. Het hoeft dus allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Als ze klaar is, laat ze me enthousiast haar goudkleurige hart zien. En mijn hart smelt.

Mijn Core Desired Feelings voor 2019

Precieze doelen heb ik voor mezelf nog niet gesteld. Maar ik weet wel zo ongeveer hoe ik me in 2019 wil voelen. Zoals het er nu voor staat, zijn mijn core desired ’feelings’ (CDF’s): joyful, energized, abundant, inspired en – hoewel dit qua woordsoort een beetje uit de toon valt – clarity.

Iedere dag schrijf ik deze Core Desired Feelings op in mijn bulletjournal. En stel mezelf vervolgens de vraag: wat kan ik vandaag doen om me te voelen zoals ik me wil voelen?

Het antwoord op deze vraag helpt me om keuzes te maken: neem ik een opdracht wel of niet aan? Begin ik mijn dag met kijken op mijn telefoon of lezen in een inspirerend boek? Blijf ik op de bank hangen of ga ik even wandelen? Ga ik tekenen of Netflix kijken?

Buiten mijn comfortzone

Ik heb dus (nog) geen SMART doelen. Maar mijn Core Desired Feelings bieden wel een richtlijn voor hoe ik mijn leven wil leiden.

Naast mijn CDF’s waren er toch ook nog een paar doelen van Lenthe die ik graag wilde overnemen. Dat mocht van haar. Ik koos voor: heel veel knuffelen en veel leuke dingen doen.

En ik koos daarnaast ook voor een doel dat duidelijk buiten mijn comfortzone ligt. Want persoonlijke groei is echt wel mijn ding, zeg maar.

Hier komt-ie dan, mijn persoonlijke ‘out of my comfort zone doel’: Sammy (onze neurotische bijtende Russische dwerghamster) in mijn hand durven houden. Ik vermoed overigens dat er bij Lenthe voor dit doel eerder een vinkje bij ‘ja’ komt te staan dan bij mij.

Maar ik houd je op de hoogte van onze voortgang.


Relevante links


Food for thought

Heb jij doelen of goede voornemens voor 2019? Zo ja, hoe zorg je ervoor dat je je doelen behaalt of je aan je goede voornemens houdt? Of laat je het jaar gewoon komen zoals het komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *