Hoe een datingprogramma leidt tot nieuwe rituelen

Het was vrijdagavond en, geheel tegen de normale gang van zaken in, aten we voor de tv. We waren na wat zappen uitgekomen bij ‘First Dates’, een Engels programma op NPO 3 waarbij mensen in allerlei soorten, maten en leeftijden in een restaurant een blind date hebben met elkaar.

Tv kijken doen we tegenwoordig nog maar weinig. Als we iets willen zien, doen we dat meestal individueel op onze tablets. En de voorkeuren voor wat we leuk vinden liggen daarbij ver uit elkaar.

Jongste dochter herhaalt eindeloos afleveringen van Winx als ze de kans krijgt. Oudste dochter kijkt het liefst stompzinnige filmpjes van YouTubers, waarvan de lol totaal aan mij voorbij gaat. Ik zelf kan het niet laten om Love Island te kijken op mijn iPad (ja, ik weet het, een extreme guilty pleasure) en de Man…. ik weet eigenlijk niet precies wat hij doet op zijn iPad. Voornamelijk het nieuws lezen geloof ik.

Entertaining

Maar ‘First Dates’ is één van de weinige programma’s die we allemaal leuk vinden. Het programma is niet alleen ‘entertaining’, maar leidt ook tot interessante gesprekken.

Ik tegen de jongste: ‘Wat voor man – of vrouw – zou jij later willen?’ Zij: ‘Ik denk een man, want ik ben al op vier jongens verliefd geweest’. (Ter informatie: ze is acht jaar).

Ik: ‘Oké, een man, en wat voor man dan?’ Zij: ‘Hij moet altijd bonbons voor me kopen en me iedere dag meenemen naar restaurant Vandaag, dus hij moet wel rijk zijn’. (Ter informatie: restaurant Vandaag is een all-you-can-eat restaurant met héél veel lekkere toetjes én een chocoladefontein.)

Ik merkte op dat zij gewoon zélf dat geld kon verdienen (net als mama) en niet afhankelijk hoefde te zijn van een man om haar mee te nemen naar een restaurant. ‘Sshhht’, zei mijn jongste, ‘ik zit te kijken’.

Lekkere serveerster

De latere man van de oudste moest knap en lief zijn. Niet zoals die ene man in ‘First Dates’ die meerdere malen tegen zijn date vertelde hoe lekker hij de serveerster vond, aldus de oudste.

Ik greep de gelegenheid aan om mijn dochters en passant mee te geven dat als iemand je leuk vindt, hij of zij je met respect dient te behandelen en best wat moeite voor je mag doen (en andersom natuurlijk ook).

(Dus niet zoals de Man die op onze eerste date – nadat ik speciaal voor hem met de trein van Den Haag naar Amsterdam was gekomen – bijna in slaap viel. Heeft-ie later overigens ruimschoots goedgemaakt. En misschien was ik gewoon wel heel saai. Maar dat terzijde.)

Geen bedelaars

Na ‘First Dates’ volgde het reisprogramma van de Belgische presentator Tom Waes die regelmatig buiten de gebaande paden treedt. Een mooie gelegenheid om te praten over andere culturen, hoe veel je daarvan kunt leren, hoe goed wij het hier in Nederland hebben, hoe reizen je blik op de wereld verbreedt en dat ik graag met ons gezin naar India zou willen.

‘Nou,’ zei de jongste gedecideerd, ‘als jullie naar India gaan blijf ik bij opa want ik kan niet tegen bedelaars’.

Zo kabbelde het gesprek nog een tijdje gezellig door, al tv kijkende.

Huis-tuin-en-keuken geluk

En wat ik me ineens realiseerde: dit was een geluksmoment.

Niet een geluksmoment à la ‘himmelhoch jauchzend’ zoals we die hadden in de Efteling een aantal weken geleden, maar een ‘gewoon’ huis-tuin-en-keuken geluksmoment. Maar daarom niet minder waardevol.

Met z’n vieren voor de tv eten, met z’n allen hetzelfde programma kijken, ondertussen met elkaar kletsen en grappen maken. En en passant wat levenslessen proberen door te geven (zonder overigens de illusie te koesteren dat mijn wijze raad ook daadwerkelijk doordringt) . Ik denk dat we een nieuw vrijdagavondritueel hebben…

Food for thought

Wat zijn jouw huis-tuin-en-keuken geluksmomenten? Heb jij bepaalde rituelen, voor jezelf of met je gezin, waar je blij van wordt, die je rust geven of waar je juist energie van krijgt? Zijn er rituelen die je zou willen instellen? Wanneer en hoe ga je dat doen? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *