Hoe je dit eerste obstakel op weg van druk naar geluk kunt omzeilen

Diep van binnen weten we vaak best waar we gelukkig van worden.

Dat kunnen ‘kleine’ dingen zijn om meer rust en vreugde te creëren, zoals wandelen in het bos, schrijven in een dagboek of tekenen. Maar ook ‘grotere’ dingen, bijvoorbeeld van baan veranderen of vrijwilligerswerk doen.

Praktische bezwaren

Maar ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren’, aldus een regel uit een gedicht van Willem Elsschot.

Vaak weten we best waar we gelukkig van worden of wat goed voor ons is, maar toch doen of laten we het regelmatig niet. Vaak zien we beren op de weg of is er iets dat ons tegenhoudt.

Er zijn vele obstakels op de weg van druk naar geluk. De komende weken bespreek ik er steeds eentje én geef ik suggesties om het obstakel te omzeilen.

Zodat je wordt zoals het water in een rivier dat zich niet laat tegenhouden door een rots in het midden, maar er gewoon omheen stroomt. 

Het eerste obstakel: onvoldoende stilte

In de dagelijkse drukte schreeuwen 1001 dingen om onze aandacht. Binnenkomende mailtjes, berichten op Facebook, kinderen die aandacht nodig hebben, de boodschappen die gedaan moeten worden, werk dat afgerond moet worden.

En die 1001 dingen gaan vaak gepaard met geluid: van de piepjes op onze computer en telefoon tot de vragen die onze kinderen stellen en het geluid van scooters en auto’s om ons heen.

Stilte is niet (meer) vanzelfsprekend. En juist in de stilte wordt voor mij vaak duidelijk waar ik werkelijk naar verlang, wat ik écht wil, wat ik écht nodig heb.

Want pas als het in mij stil is, kan ik mijn eigen innerlijke stem horen.

Stilte

 

De remedie: zoek de stilte op

Weet je eigenlijk niet meer waar je écht gelukkig van wordt? En ren je continu van hot naar her? Zoek dan de stilte op.

Het klinkt heel simpel: ‘zoek de stilte op’. Maar het vergt bewustzijn, vastberadenheid en ja, ook planning in een druk schema.

Gelukkig kun je de stilte in kleine stappen in je leven introduceren. Een paar voorbeelden:

1. Zet je telefoon ’s avonds eerder uit nadat je kinderen naar bed zijn, mediteer, maak alleen een wandeling als dat kan, of staar wat voor je uit op de bank.

2. Sta een kwartier eerder op, voordat je huisgenoten wakker worden en gebruik deze tijd om in stilte te zijn.

3. Of schrijf wat Julia Cameron in haar boek ‘The Artist’s Waymorning pages noemt: je schrijft dan, zonder afleiding om je heen, ongeveer drie bladzijden ongecensureerd alles wat er in je opkomt (dit wordt ook wel stream of consciousness writing genoemd). Behalve dat dit de weg vrijmaakt voor meer inspiratie en creativiteit, ga je op een gegeven moment patronen zien en komen er zaken boven die eerder voor je verborgen waren.

4. Plan je momenten van stilte in je agenda. Als je een druk schema hebt, is het soms lastig om echt tijd voor jezelf te nemen. Behandel je voornemen om de stilte op te zoeken daarom als iedere andere afspraak die je normaal gesproken nakomt.

5. Zoek samen met je kinderen de stilte op. Laat ze ervaren hoe het is om af en toe stil te zijn. Want jong geleerd is oud gedaan.

Helpende vragen

Als je werkelijk stil bent, kan datgene wat onder de oppervlakte of in je hart verborgen ligt in je bewustzijn komen.

Soms helpt het daarbij om vooraf een vraag te stellen en dan de vraag en de gehechtheid aan het resultaat weer los te laten. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen ‘Wat draagt nu bij aan mijn geluk?’ Of: ‘Wat kan ik doen om meer rust te creëren in mijn leven?’

Ga niet zitten ‘wachten’ op het antwoord, maar laat de vraag weer los. Je onderbewuste gaat ermee aan de slag. En vaak komt het antwoord dan op een ander moment bovendrijven. Als je krampachtig het antwoord probeert te forceren, glipt het meestal tussen je vingers door.

Je kunt de vraag ook stellen in je morning pages. Dan is het niet de bedoeling om hard te gaan nadenken, maar om de vraag ook hier weer los te laten en te kijken wat er komt bovendrijven.

Nog onrustiger

Soms merk je dat je van de stilte nog onrustiger wordt dan je al was. Want we zijn het bijna niet meer gewend, de stilte. En die kan dan ongemakkelijk aanvoelen.

Gedachten kunnen opkomen die weinig te maken hebben met wat je werkelijk wilt of verlangt. In plaats daarvan kan het een voortdurende stroom geklets zijn, een kakofonie van stemmen in ons hoofd.

Wat ons leidt naar het volgende obstakel op de weg van druk naar geluk: de stemmetjes in je hoofd. Die we overigens allemaal hebben, maar die soms voor heel veel onrust kunnen zorgen!

Daarover volgende week meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *