Wat ‘ik heb geen tijd’ eigenlijk betekent (met invulblad)

Komende week ga ik eindelijk een begin maken met het boek dat ik wil gaan schrijven, zo bedacht ik in het weekend.

Maar toen ik mijn bullet journal erbij pakte op zondagavond om mijn week te plannen zag ik het al: deze week ging het niet lukken. Ik had er gewoon geen tijd voor. Het was overigens al de zoveelste week dat ik er ‘geen tijd voor had’.

Hoe vaak?

Hoe vaak zeggen we niet ‘Ik heb geen tijd om…’? Geen tijd om te sporten, geen tijd om met vrienden af te spreken, geen tijd om even bij te komen, geen tijd om gitaar te leren spelen.

Er kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn waarom we zeggen dat we ergens geen tijd voor hebben. We kunnen ergens tegenop zien, bang zijn om te falen, er gewoon geen zin in hebben, of inderdaad echt te veel andere zaken op ons bord hebben.

Geen tijd? Geen prioriteit!

Maar wat er ook voor diepere oorzaak zit achter het zinnetje ‘ik heb er geen tijd voor’, uiteindelijk zeggen we ermee: dit heeft voor mij geen prioriteit (op dit moment althans).

En hiermee bedoelen we: ik vind het, om wat voor reden dan ook, niet belangrijk of urgent genoeg om er nu tijd aan te besteden.

Want natuurlijk kan ik best een paar uur in de week vrij maken om aan een boek te werken. Maar blijkbaar kijk ik die paar uur liever een serie op Netflix of doodle ik in mijn bullet journal omdat ik daar zo fijn rustig van word.

Hoe je het ook bekijkt, ik geef daarmee de prioriteit aan netflixen of doodlen, boven het schrijven van een boek. En dat is een keuze.

Van plannen en doodlen in mijn bulletjournal word ik rustig
Van plannen en doodlen in mijn bulletjournal word ik rustig

Je prioriteiten onder de loep nemen

Op zich geeft het natuurlijk helemaal niets; niemand zit te wachten op mijn boek. Maar op het moment dat je het merendeel van je tijd besteedt aan zaken die niet wezenlijk bijdragen aan wat jij belangrijk vindt of waar je gelukkig van wordt, of als de drukte je altijd ‘overkomt’, dan is het misschien tijd om je prioriteiten eens onder de loep te nemen.

Want – en ik zeg het wel vaker, ook tegen mezelf – dit leven leef je maar één keer. En het is zo zonde om je tijd te verdoen met dingen die er niet toe doen.

Verantwoordelijkheid nemen voor je tijd

En dan gaat het uiteindelijk om de vraag: durf je verantwoordelijkheid te nemen voor je tijd? Of liever gezegd: voor hoe je je tijd besteedt en waar je je aandacht aan geeft? Of blijf je slachtoffer van de drukte?

Tijd kun je echt maar één keer besteden; eenmaal bestede tijd komt nooit meer terug. En jij bent de enige die een keuze kunt maken – en iedere dag bewust of onbewust al maakt – in hoe je je tijd besteedt.

Bijna 45, maar in mijn hoofd nog altijd 33

In januari vier ik mijn 45ste verjaardag. En daar schrik ik soms best van. Want in mijn hoofd ben ik op de één of andere manier nog altijd 33 (hoewel de spiegel me elke dag iets anders vertelt).

Met een beetje geluk ben ik dus op de helft van mijn leven.

Wat wil ik nog doen? Wie en wat vind ik belangrijk? Hoe wil ik mijn dagen indelen, hoe wil ik leven?

Deze vragen helpen me om mijn aandacht gericht te houden op datgene wat er voor mij echt toe doet. En zo zorg ik ervoor dat ik het merendeel van de tijd die me hier nog rest, geef aan de mensen en dingen die belangrijk voor me zijn. Aan mensen en dingen die betekenis geven aan mijn leven of waar ik gelukkig van word.

Want, echt, het leven is – hoe cliché ook – te kort om te verdoen aan dingen die er niet toe doen. 


Zelf aan de slag

Ben je benieuwd naar waar je allemaal geen tijd voor hebt? En of daar voor jou belangrijke dingen tussen zitten waaraan je wel graag meer tijd en aandacht zou willen besteden?

Download dan hieronder het invulblad ‘Geen tijd? Geef het prioriteit!’ 

Invulblad: geen tijd, geef het prioriteit - van druk naar geluk


Gerelateerde artikelen

Eén reactie

  1. Iete Tigchelaar (69/15) zegt:

    JA!!! Zo herkenbaar. Dat van tijd geldt bij mij binnen grenzen ook voor geld.
    Tip: als die van 45 (of ouder) jouw stemming negatief beïnvloedt, lach haar dan uitgebreid toe in de spiegel en die 33-jarige (of jonger) is terug voor de rest van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *