De 3 ingrediënten voor meer geluk in de drukte

De beste ideeën komen vaak naar boven als je ontspannen bent. Zo lag ik tijdens de vakantie aan de rand van het zwembad in het heerlijke zonnetje wat te mijmeren over het leven in het algemeen en over geluk in het bijzonder.

Wat is nou écht essentieel voor een leven vol rust en geluk in de drukte?, vroeg ik mezelf in stilte af.

Maar ik was op vakantie, lag – zoals gezegd – te luieren bij het zwembad, en had geen notitieboek en pen in de aanslag. Dus ik liet de vraag gewoon weer varen en keek naar mijn meiden in het water die lachend met een bal overgooiden.

Eureka! 

Een paar uur later – ik was alleen maar van mijn ligstoel af geweest om wat verkoeling te zoeken in het water – schoot ik bijna overeind zoals je dat in films ziet.

Eureka! Het voelde alsof ik een grote ontdekking had gedaan, terwijl het in feite gewoon heel erg voor de hand ligt.

Vorig jaar had mijn vakantie mij – naast heel veel rust en geluk – mijn website www.vandruknaargeluk.nl gebracht. In alle ontspanning had ik toen eindelijk iets kunnen maken wat ik goed genoeg vond. Dit jaar gaf mijn zonovergoten vakantie mij de 3 ingrediënten voor meer geluk en rust in de drukte.

Rode draad

De vraag ‘Wat is nou écht essentieel voor een leven vol geluk en rust in de drukte?’ was ook ingegeven door mijn wekelijkse blog. Ik heb geen schema van wat ik wanneer wil posten. Ik schrijf over wat er in me opkomt, wat ik belangrijk vind of wat ik graag met je wil delen, losjes rondom het thema ‘van druk naar geluk’.

De ene keer is dat een persoonlijk inzicht of levensles, de andere keer heeft de blogpost een meer praktische inslag. Omdat ik geen publicatieschema (of ‘editorial calendar’ in vakjargon) heb voor mijn blog, had ik het gevoel dat er geen lijn, geen rode draad in zat. Maar toch zit die er nader beschouwd wel degelijk in.

Mijn blogposts raken namelijk allemaal aan de 3 ingrediënten voor meer rust en geluk in de drukte.

De 3 ingrediënten voor meer rust en geluk in de drukte

Ja, allemaal leuk en aardig, denk je nu vast. Maar wat zijn die 3 ingrediënten dan volgens jou? Hier komen ze:

  1. De juiste mindset
  2. De juiste prioriteiten
  3. De juiste actie

Nu wil ik graag iets uitleggen over het woord ‘juist’. Met juist bedoel ik niet ‘goed’ in de oordelende zin van iets is goed of fout. Ik bedoel met ‘juist’ niets anders dan dat iets vóór je werkt in plaats van tegen je. Dat iets je helpt in plaats van je hindert op weg naar meer rust en geluk in de drukte. Maar dat bekt allemaal niet zo lekker, dus vandaar het woord ‘juist’.

De 3 ingrediënten voor meer ruste en geluk in de drukte

De juiste mindset

Je mindset kun je zien als je gedachtepatronen, als de manier waarop je denkt. Je mindset bepaalt hoe je naar jezelf kijkt én naar de wereld. De bewuste en onbewuste aannames en overtuigingen die je hebt, vallen bijvoorbeeld onder je mindset. Het is de bril waardoor je kijkt.

De juiste mindset wil zeggen: een mindset die je helpt in plaats van belemmert op je reis van druk naar geluk.

Zo draagt bijvoorbeeld zelfcompassie over het algemeen meer bij aan rust en geluk dan een harde kritische blik. Wat overigens niet wil zeggen dat je niet met een open blik naar jezelf kunt kijken en kunt bepalen dat je iets op een andere manier wilt doen. (Het beoefenen van zelfcompassie heeft ook een element van actie in zich, maar daar kom ik in een andere blogpost op terug.)

De juiste prioriteiten

We weten allemaal dat prioriteiten stellen belangrijk is. Want er zijn 1001 dingen waaraan je je aandacht, energie en tijd kunt besteden. Maar deze bronnen raken gedurende de dag uitgeput – althans, bij mij wel. Dus wil je meer rust en geluk in de drukte ervaren, dan is het belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen.

‘Juiste prioriteiten’ wil in dit geval zeggen dat je prioriteiten stelt die passen bij wat jij belangrijk vindt, bij jouw belangrijkste waarden. 

De juiste actie

De juiste actie wil hier zeggen: het ondernemen van gerichte actie die bijdraagt aan meer rust en geluk in de drukte. Gerichte actie kan dus ook betekenen dat je bewust iets láát in plaats van doet.

Het betreft actie die is ingegeven door de juiste prioriteiten en die wordt uitgevoerd met de juiste mindset.

Want als je op die manier actie onderneemt (of iets bewust láát) wordt het betekenisvolle actie, geïnspireerde actie. En dat is de soort actie die bijdraagt aan geluk.

Ingrediënten voor geluk in de drukte onlosmakelijk met elkaar verbonden

Dat zijn voor mij dus de 3 ingrediënten voor meer rust en geluk in de drukte. Ik schreef het al: het is niet wereldschokkend of nieuw en de ingrediënten liggen eigenlijk heel erg voor de hand. Maar het is wel veelomvattend en de ingrediënten zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Actie zonder de juiste mindset en de juiste prioriteiten leidt over het algemeen alleen maar tot meer onrust.

Als een kip zonder kop rondrennen van hot naar her: ik word er niet gelukkig van. Maar als ik op rustige wijze bewuste actie onderneem richting de doelen die voor mij van betekenis zijn, dan word ik daar wél gelukkig van.

Misschien is de juiste mindset wel de basis voor al het andere. Zoals Shakespeare’s Hamlet al zei: “For there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.” En misschien vloeien de juiste prioriteiten en de juiste actie wel min of meer automatisch voort uit de juiste mindset.

Maar hoe dan?

Maar hoe verander je je mindset als je merkt dat die niet vóór maar tegen je werkt? En hoe stel je de juiste prioriteiten, prioriteiten die bij jou passen en die recht doen aan wat jij belangrijk vindt? Hoe zorg je ervoor dat de actie die je onderneemt (of juist láát) bijdraagt aan meer rust en geluk in de drukte?

In de komende blogposts zal ik de 3 ingrediënten en bovenstaande vragen verder verkennen. Zodat er wat meer lijn komt in wat ik schrijf. Maar ik blijf natuurlijk ook mijn persoonlijke ervaringen met je delen.  

Genieten

En zo lag ik daar tijdens mijn vakantie bij het zwembad te genieten, niet alleen van mijn lachende meiden in het water en de heerlijke zon, maar ook van de plotselinge inspiratie. Ik realiseerde me weer eens hoe belangrijk ontspanning is als randvoorwaarde voor ingevingen en creativiteit. En ik besloot dan ook om van ontspanning opnieuw één van mijn prioriteiten te maken.


Gerelateerde posts


Food for thought

Hoe kijk jij aan tegen de drie ingrediënten (de juiste mindset, de juiste prioriteiten, de juiste actie) voor meer rust en geluk in de drukte? Wat is jouw visie op wat er nodig is in jouw leven voor meer geluk in de drukte? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *