Geluk volgens Guido Weijers (en wat marshmallows daarmee te maken hebben)

En toen stond daar ineens, in de nieuwsbrief van het De La Mar theater die ik snel scande op leuke kindervoorstellingen,  een voorstelling met de titel Masterclass Geluk.

Je kunt niet met goed fatsoen een blog over iets met geluk schrijven en een dergelijke melding negeren, dus ik klikte verder voor meer informatie. Het bleek dat de masterclass in kwestie gegeven werd door Guido Weijers, een cabaretier die ik wel kende van televisie.

Gelukzoekers

De voorstelling was twee dagen later en er bleken nog drie losse kaarten te zijn, waarvan één in het midden op rij twee. Ik riep snel naar de Man in de keuken ‘Ben jij thuis dinsdagavond bij de kinderen?’ en toen het antwoord bevestigend was, kocht ik een kaartje.

En zo zat ik dus twee avonden later, na een fietsritje van nog geen 10 minuten (ja, Amsterdam heeft ook zo zijn voordelen) in het De La Mar theater op een prima plek. In een zaal vol gelukzoekers, of verdwaalde theatergangers die dachten dat ze een echte cabaretvoorstelling te zien zouden krijgen.

Plezier, het goede leven en het zinvolle leven

Weijers haalt in zijn masterclass geluk regelmatig wetenschappelijke onderzoeken aan. De resultaten daarvan brengt hij met humor en voorbeelden uit zijn eigen leven.

Ook Aristoteles kwam voorbij die, aldus Weijers, onderscheid maakt tussen een aantal vormen van wat we geluk kunnen noemen: plezier of genot, het goede leven en het zinvolle leven.

Plezier of genot

Plezier of genot is het kortstondige geluksgevoel als je bijvoorbeeld een reep chocolade met karamel en zeezout opeet. Héél fijn. Op het moment zelf dan.

(De verwijzingen naar chocola zijn overigens geheel van mijzelf; Guido Weijers illustreert genot met het zogeheten bubbelbadmoment. Maar ik heb geen bad thuis. En wel chocola).

Het goede leven

Het goede leven is het leven waarin je het ‘goede’ doet. Dat betekent dat je niet elke dag een reep chocola wegwerkt, omdat je weet dat dit op de langere termijn niet goed voor je is en je niet gelukkiger maakt (denk aan het bikiniseizoen of dichtslibbende vaten). Je levert in dit geval korte-termijn genot in voor meer tevredenheid op de langere termijn.

Het uitstellen van korte-termijngenot is voor velen van ons soms best lastig, getuige ook het grappige filmpje over de bekende marshmellow test.  Daarbij krijgen kinderen de keuze van iemand: óf de marshmallow nu opeten óf wachten tot de persoon weer terugkomt en dan krijgen de kinderen twee marshmallows.

Het zinvolle leven

Het zinvolle leven is een leven waarin je actief betekenis of zin geeft aan je leven.  Om het chocoladevoorbeeld maar even door te trekken: je stoort je bijvoorbeeld aan de manier waarop de repen tot stand komen en zet zelf een chocoladefabriek op waarbij de productie milieuvriendelijk gebeurt en de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen.

(Vorige week stelde ik in een blogpost een vraag die hier mee te maken heeft: staat je ladder wel tegen de juiste muur? Met andere woorden: ben je nog wel bezig met datgene wat voor jou echt belangrijk is, datgene wat jouw leven zin geeft? En dat hoeft natuurlijk niet zo ingewikkeld te zijn als het opzetten van een verantwoorde chocoladefabriek. Ook meer tijd en aandacht besteden aan je gezin kan vallen onder het zinvolle leven.)

Geluk volgens Weijers

Een eensluidende definitie van geluk is er niet in de wetenschap volgens Weijers. Maar hij heeft er zelf wel een. Ik verwoord het mogelijk niet helemaal correct, want ik heb geen aantekeningen gemaakt tijdens de Masterclass, maar dit zegt Weijers (zo ongeveer):

Geluk is de ultieme balans tussen plezier (genot), tevredenheid en zingeving.

Tja, en dan is natuurlijk de vraag: wat is die ultieme balans dan precies? Daar gaat Weijers verder niet op in. En dat verschilt hoogstwaarschijnlijk ook per persoon. Maar dat je voor optimaal geluk alle drie de vormen in mindere of meerdere mate nodig hebt, dat is wel duidelijk.

Niets nieuws maar wel genoten

Weijers vertelde mij niets nieuws, maar het was toch goed om aan een aantal ‘geluksprincipes’ herinnerd te worden. En het was dan weliswaar geen cabaretvoorstelling, maar ik heb wel gelachen. En genoten.

En zo kwam ik net wat gelukkiger het theater uit, dan ik erin ging.

Meer informatie over de Masterclass Geluk

Geïnteresseerd in de Masterclass Geluk van Guido Weijers? Meer informatie kun je vinden op www.puurgeluk.nl.

Food for thought

Hoe zit het bij jou met de verdeling tussen genot, het goede leven en zinvolle leven? Komen alle drie voldoende aan bod in je leven? Welk aspect mag nog wat meer aandacht krijgen? 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *