Het scheelt maar twee letters…

Het scheelt maar twee letters, maar maakt toch een wereld van verschil.

Voor mij althans. Want ik vergeet regelmatig om successen te vieren. Of stil te staan bij wat goed gaat of bij wat ik bereikt heb.
Ik heb de neiging om door te gaan. Een ding afgerond, hup het volgende. Want er is altijd het volgende ding dat gedaan kan worden.

Deze manier van werken maakt mij efficiënt. Geef mij een klus en ik breng het tot een goed einde binnen de tijd die ervoor gepland is. Maar even stilstaan bij wat ik bereikt heb, nee.

Wel dankbaar

Ik sta wél dagelijks stil bij waar ik dankbaar voor ben. Maar dat is toch anders.

Dat zijn vaak dingen zoals de zon die schijnt, de lach van een van mijn meiden, een mooi gesprek met vrienden. Het gaat zelden over wat ik gedaan of bereikt hebt. Dat vind ik blijkbaar niet zo belangrijk. Daar ga ik heel snel aan voorbij.

Tot nu dan. Want het scheelt slechts twee letters, maar maakt toch een wereld van verschil. Zeker in deze extreem drukke periode (o ja, had ik al verteld dat de Man na drie en een half jaar gestart is met een interessante betaalde baan, in Brabant notabene, net nadat ik een extra opdracht had aangenomen zoals ik in 4 tips voor extreem drukke tijden schreef?!).

Tegenhanger voor mijn groeiende to-do lijst

In deze extreem drukke periode blijft mijn to-do lijst groeien. Hoeveel ik ook doorstreep, er komen sneller zaken bij dan dat ervan af gaan. Dus zeker nu komt de tegenhanger van pas, om me te helpen herinneren aan alles wat ik al wél gedaan en bereikt heb.

Naast mijn to-do lijst, heb ik nu ook een:

Tada!-lijst.

De Tada!-lijst is een lijst waarop ik schrijf wat ik allemaal al wél voor elkaar heb gekregen. Kleine en grote succesjes, stappen op weg naar een groter doel, lastige situaties waar ik me goed uit heb gered, dingen die ik goed heb geregeld en andere positieve zaken.

Tada-lijst

De Tada!-lijst geeft me een substantieel ander gevoel dan mijn to-do lijst, zelfs als ik zaken op mijn to-do lijst doorstreep (overigens zit er een gevaar in relatief makkelijke taken op je to-do lijst schrijven en deze weer afstrepen, zoals ik in Top tip voor je to-do lijst schreef.)

Op mijn to-do lijst staan altijd nog taken die niet af zijn, die nog gedaan moeten worden.  Het herinnert me altijd aan wat er nog ligt. Maar mijn Tada!-lijst helpt me zien hoe ver ik al (gekomen) ben of waar ik trots op ben.

Mijn Tada!-lijst

Een greep uit wat dingen op mijn Tada!-lijst:

  • Dat ik toch iedere twee weken trouw een blogpost schrijf, ondanks mijn drukke schema.
  • Dat ik er tot nu toe in slaag om echt tijd te nemen voor de meiden en geduldig richting hen (en de Man) blijf in deze drukke periode.
  • Dat ik ervoor zorg dat ik zeven en een half tot acht uur slaap per nacht krijg.
  • Dat ik mijn hoofd koel weet te houden, ondanks dat mijn nieuwe opdracht veel meer werk is dan aanvankelijk gedacht.
  • Dat ik anderhalf uur disco-bowlen met tien meisjes in de leeftijd van zes tot acht jaar heb overleefd, dat iedereen heelhuids thuis is gekomen en dat Lenthe het superleuk heeft gehad op de drie dagen dat we haar verjaardag vierden (op school, voor familie en voor vriendinnetjes).
  • Dat ik de afgelopen drie en een half jaar als enige kostwinner financieel prima voor ons gezin heb kunnen zorgen.
  • Dat ik een nieuwe website heb opgezet, helemaal zelf, waar tekeningen en bulletjournalgerelateerde dingen opstaan die ik heb gemaakt – wie had dat ooit gedacht van deze niet-creatieveling.

Een wereld van verschil

Wanneer ik het gevoel heb dat ik geen vooruitgang boek en dat mijn to-do lijst alleen maar langer wordt in plaats van korter, kijk ik naar mijn Tada!-lijst. Ik laat de dingen die ik al gedaan en bereikt heb tot me doordringen of zet er weer wat nieuws bij.

En dan voel ik me op slag beter. Want als ik even stilsta en reflecteer, blijkt dat er zoveel is dat ik doe, afmaak of bereik. Met mijn Tada!-lijst ben ik me daarvan bewuster en kan ik er ook meer van genieten.

En daarom maakt mijn Tada!-lijst voor mij een wereld van verschil.

Jouw eigen Tada!-lijst

Wat staat er op jouw Tada!-lijst? Maak een lijstje in je agenda, een notitieboekje of in een app op je telefoon. Als je wilt, kun je eventueel bovenstaande pdf downloaden door op de afbeelding te klikken, waarna je het bestand kunt uitprinten en invullen.

Maak iedere dag, iedere week of iedere maand een Tada!-lijstje. Of vul de lijst steeds aan wanneer je iets nieuws bedenkt. Kijk regelmatig naar je Tada!-lijst. En wees trots op wat je allemaal al doet én wie je bent.

(Zo, blog geschreven. En nu op naar het volgende item op mijn to-do lijst :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *