Hoe ben je jezelf? De 5e sleutel tot geluk

Ouder worden: ik vind het niet zo erg. Want in ruil voor die paar extra rimpels en kilo’s krijg ik een hoop wijsheid terug. Wijsheid die zich vertaalt in steeds meer zijn wie ik écht ben, ‘warts and all’, zoals ze dat in het Engels zeggen.

Jezelf zijn leidt tot minder drukte in je hoofd

Jezelf zijn: jezelf aanvaarden en goed in je vel zitten. Zo omschrijft Leo Bormans de 5e sleutel tot geluk in zijn boek ‘Geluk voor kinderen’. En als je jezelf aanvaardt en goed in je vel zit, leidt dat tot minder drukte in je hoofd en in je lijf. Je volgt je eigen pad en maakt keuzes die beter bij je passen. Van druk naar geluk!

Maar wat betekent jezelf zijn precies? En hoe doe je dat dan, jezelf aanvaarden, met al je mooie en minder mooie kanten?

Een groot misverstand

Ten diepste aanvaarden wie je bent is één van de grootste cadeaus die je jezelf (en je kinderen!) kunt geven. Maar laat me meteen een groot misverstand uit de weg ruimen.

Jezelf aanvaarden wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor groei of ontwikkeling. Of dat je denkt: ‘Zo ben ik nu eenmaal’ en dit zinnetje als excuus gebruikt om groei te vermijden. Want op die manier wordt het een overtuiging die jou als het ware ‘vastzet’ en die je belemmert in je geluk.

Wat het wél is, jezelf aanvaarden

Maar wat is het dan wél, jezelf aanvaarden? Het wil in ieder geval zeggen dat je met compassie en liefde kijkt naar jezelf. Dat je jezelf accepteert met al je mooie en minder mooie kanten. Dat je jezelf kunt vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt. En dat je erkent dat je op dat moment gedaan hebt wat in je macht of binnen je mogelijkheden lag. Het betekent dat je aanvaardt dat je niet perfect bent of hoeft te zijn.

Bij werkelijke aanvaarding speelt zowel het hoofd als het hart een rol. Verstandelijk weten dat je niet perfect hoeft te zijn, wil nog niet zeggen dat je het ook echt doorvóelt. En daar draait het uiteindelijk om. Kun je werkelijk voelen dat je oké bent, dat je perfect bent in al je imperfectie?

Handel je vanuit angst of vanuit liefde?

Als je zelfhulpboeken verslindt en de ene na de andere workshop volgt vanuit het gevoel dat je niet goed genoeg bent, of jezelf moet verbeteren, dan handel je vanuit angst. Angst zorgt voor drukte in je hoofd en onrust in je lijf.

Als je daarentegen handelt vanuit een diepe aanvaarding van jezelf, handel je vanuit liefde. En dan draagt groei en ontwikkeling bij aan je geluk. Je ontwikkelt jezelf dan op een manier die bij je past, bij wie je werkelijk bent: jezelf.

Ont-wikkelen: de lagen afwikkelen tot je bij de kern komt. De kern van wie je bent. En hoe meer je jezelf bent, hoe meer dit bijdraagt aan je geluk. Je handelt dan overeenkomstig jouw kern, jouw ‘natuur’, jouw natuurlijke staat van zijn. En als je dat doet, zul je merken dat je ook steeds lekkerder in je vel gaat zitten.

Maar hoe dan?

Maar hoe doe ik dat dan, mezelf aanvaarden en mezelf zijn? Als ik put uit mijn eigen ontwikkeling (zie ook mijn allereerste blogpost ‘Huh, unapolo… watte?’), de literatuur en mijn opleidingen, zie ik een aantal dingen die mij geholpen hebben en die ik graag met je deel.

1. Erkennen van mijn mooie en minder mooie kanten 

Als therapeut of coach ben je je eigen instrument en dat betekent dat je voortdurend reflecteert op je eigen handelen en zijn. Tijdens mijn opleiding vond ik het erkennen van mijn mooie kanten moeilijker dan het erkennen van mijn minder mooie kanten! Het voelde al snel als opscheppen en bovendien vond ik mijn mooie kanten helemaal niet zo bijzonder. Er waren immers een heleboel verbeterpunten, en die vond ik toen veel belangrijker.

Inmiddels weet ik veel beter wat mijn mooie kanten en talenten zijn. Ik durf ze te erkennen én in te zetten, waardoor ik veel meer doe wat bij me past en me gelukkiger voel. Ik kom ook veel makkelijker uit voor mijn gebreken. En dan maak ik een bewuste keuze of ik me daarin verder wil ontwikkelen of dat het betreffende gebrek een gebrek mag blijven.

Wat zijn jouw mooie kanten en talenten, en wat zijn je minder mooie kanten? Pak een schriftje en schrijf eerst al je mooie kanten en talenten op.

Censureer jezelf niet en laat je bescheidenheid achterwege! Waar laat je je mooie kanten en talenten al zien? En waar zou je ze nog meer kunnen laten zien?

Schrijf daarna de dingen op die je minder leuk vindt van jezelf.  Welke ‘gebreken’ wil je verder ontwikkelen? En welke gebreken neem je gewoon voor lief? Maak daarin een bewuste keuze. Je hoeft niet alles te zijn en te kunnen!

Ik heb jaren geleden aan vrienden, familieleden en collega’s gevraagd om  drie sterke kanten van mij op te schrijven en drie verbeterpunten. Dat vond ik spannend, maar ook erg leuk!  Het gaf me inzicht in hoe anderen mij zien en in hoeverre dat overeenkomt met hoe ik mezelf zie. Durf jij het ook aan?

2. Loslaten van beperkende overtuigingen 

Vroeger wilde ik graag dat iedereen mij aardig en leuk vond. Dus gedroeg ik me vaak naar wat ik dácht dat anderen van mij verwachtten.  Ik liet anderen vaak voor mij kiezen en daarbij ging ik regelmatig over mijn eigen grenzen heen. De overtuiging: “Iedereen moet mij aardig vinden” belemmerde mij in mijn geluk.

Ik heb mijn oude overtuiging vervangen door de overtuiging: ‘Niet iedereen hoeft mij aardig of leuk te vinden’. Deze overtuiging doet niets af aan mijn wens om anderen tot dienst te zijn, maar nu komt deze voort vanuit een dieper verlangen om – op mijn eigen wijze – van betekenis te zijn voor een ander.

Welke overtuigingen draag jij met je mee die jou belemmeren in je geluk? Schrijf ze op en onderzoek ze. 

Dat kun je bijvoorbeeld doen met behulp van de vier vragen van Byron Katie (op haar Nederlandse website kun je gratis ‘Het kleine boekje’ downloaden met uitleg en voorbeelden) :

 1. Is het (de gedachte of overtuiging) waar? (Ja of nee. Bij nee ga je naar vraag 3)
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Wees nieuwsgierig wanneer je je overtuigingen onderzoekt. Probeer er van een afstandje naar te kijken, zonder jezelf ermee te vereenzelvigen. Je hébt overtuigingen, maar je bént ze niet! Hoe meer je je beperkende overtuigingen los kunt laten, hoe meer je jezelf kunt zijn.

3. Met liefde en compassie naar jezelf kijken 

We zeggen soms dingen tegen onszelf die we nooit tegen onze beste vriendin zouden zeggen. We kunnen genadeloos hard zijn voor onszelf en we zijn vaak onze eigen grootste criticus.

Betrap je jezelf erop dat je moppert op jezelf of jezelf neerhaalt? Bedenk dan wat je tegen je beste vriendin zou zeggen.

Hoe meer je met liefde en compassie naar jezelf kunt kijken, hoe meer je jezelf toestaat om ook echt jezelf te zijn. Dan realiseer je je dat je ook ‘maar’ een mens bent, net als alle andere mensen.

Prinsessenkasteel

Ooit hebben we de fout begaan om mijn oudste dochter een heel mooi prinsessenkasteel te geven voor haar verjaardag. Ik had het cadeau gekocht omdat ik haar wilde helpen haar fantasie te ontwikkelen. Ze lijkt namelijk in sommige opzichten op mij toen ik klein was. En ik heb later vaak gedacht: ‘Hadden mijn ouders maar meer gedaan om mijn fantasie en creativiteit te stimuleren’.

Maar diep in mijn hart wist ik dat het prinsessenkasteel niet het cadeau was dat het meest bij haar paste. Ze heeft er dan ook nauwelijks mee gespeeld. Toen ik haar vroeg wat ze – eerlijk – van het kasteel vond, zei ze: ‘Ik vind het wel mooi om naar te kijken’.

Mijn oudste dochter houdt niet van vrij tekenen of allerlei verhalen verzinnen, maar leert zichzelf wél via video’s op Youtube de meest geweldige patronen te haken of heeft het geduld om een dier te loomen. In mijn wens om haar te helpen haar fantasie te ontwikkelen, ging ik voorbij aan haar talenten en wat bij háár past.

Mogen jouw kinderen echt zichzelf zijn of probeer je ze bewust of onbewust toch een bepaalde kant op te sturen? Heb je werkelijk oog voor hun unieke talenten en mooie kanten, én kun je hun ‘gebreken’ voor lief nemen? 

Jong geleerd is oud gedaan

Ik vroeg laatst aan mijn jongste dochter van 6 jaar wat zij leuk of goed vond aan zichzelf. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. En met haar toestemming deel ik haar letterlijke antwoorden hier:

 • ‘Dat ik heel behulpzaam ben.’
 • ‘Soms vind ik dingen moeilijk en dan leer ik ze gewoon.’
 • ‘Ik zeg nee als ik iets echt niet wil. Dan zeg ik dat eerlijk tegen mijn vriendinnen.’

En op mijn vraag wat ze minder leuk aan zichzelf vond, zei ze: ‘Ik jok soms een beetje tegen mijn vriendinnen als ik een geheimpje van mezelf niet wil doorvertellen. Dan verzin ik iets anders.’

Op 6-jarige leeftijd kan zij dit al zo zonder enige hulp verwoorden. Hopelijk is in dit geval jong geleerd ook oud gedaan!

Bikini

Ik schreef aan het begin dat ik ouder worden niet zo erg vind. Met de nadruk op ‘niet zo’. Want het duurt in de zomervakantie nog steeds een paar dagen voordat ik me helemaal op mijn gemak voel in mijn bikini. Maar op de ongemakkelijke momenten denk ik dan: dit lijf is gezond, het heeft mij twee geweldige kinderen gegeven, het brengt mij van a naar b en het geeft mij nog steeds plezier, warts and all…


DROOM GELUK

Deze blogpost is de 5e post in een serie over de 10 sleutels tot geluk, gebaseerd op het boek ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans.  Hier zijn alle andere sleutels:

 1. DDoelen: richting geven aan je leven, doelen stellen en deze stap voor stap realiseren.
 2. RRelaties: jezelf verbinden met anderen.
 3. OOpenheid en zingeving: open staan en op zoek gaan naar het grotere geheel.
 4. OOpmerken en waarderen: de wereld om ons heen zien en appreciëren.
 5. MMezelf zijn: jezelf aanvaarden en goed in je vel zitten.
 6. GGeven: delen en iets doen voor andere mensen.
 7. EEmoties: gevoelens uiten en een positieve houding aannemen.
 8. LLichaam: goed voor je lichaam zorgen, bewegen en gezond eten.
 9. UUitproberen: nieuwsgierig en leergierig zijn, groeien en bijleren.
 10. KKracht: moedig zijn en veerkracht ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *