Hoe ik de ochtendstress overleef

“Mam, waar zijn mijn schoenen?!” “Waar je ze zelf hebt uitgedaan gisteravond! En eet eens door, want we moeten zo weg. Nee, niet nu nog een filmpje kijken, je moet je schoenen zoeken en we moeten naar school!”

Aan de ene kant vind ik het heerlijk dat we na zes weken zomervakantie allemaal weer in het gareel gaan. Aan de andere kant is daar
DE OCHTENDSTRESS.

Kinderen moeten weer op tijd uit bed en – bij voorkeur – gevoed en aangekleed naar school. Broodtrommels, fruitbakjes en drinkbekers moeten gevuld worden. Gymkleren – bij voorkeur schoon – moeten niet vergeten worden. Om op tijd op school en kantoor te verschijnen, racen we tijdens het spitsuur van hot naar her.

Voor veel (werkende) ouders is de ochtend, samen met etenstijd, de meest stressvolle periode van de dag. 

Ook ik roep op sommige ochtenden herhaaldelijk en geïrriteerd ‘Schiet nou toch eens op!’ als mijn schatten van kinderen een schooldag verwarren met een dag waarop tijd en deadlines geen rol spelen.

Toch vind ik dat we het over het algemeen best goed voor elkaar hebben. We ontbijten samen aan tafel en vaak is er tijd voor de meiden om nog een paar liedjes uit te kiezen om op te dansen. En dansen op lekkere muziek is wat mij betreft altijd een goede manier om dag te beginnen.

Of de ochtenden wel of niet stressvol zijn, ligt vooral, of misschien wel geheel, aan mij en de Man, zo heb ik geleerd.

Als wij relaxed zijn, zijn de meiden dat ook. Als wij gestresst zijn, raken we sneller geïrriteerd en wordt de sfeer er niet beter op.  En de ervaring leert dat we dan toch ook niet eerder op school of op kantoor aankomen.

Hier is hoe wij onze ochtenden (meestal) gezellig houden en op tijd op school komen:

We hebben een vast ritme.

De meiden douchen ’s avonds, de man en ik ’s ochtends. We kleden ons eerst aan, en dan gaan we pas ontbijten.  (Als je heel kleine kinderen hebt, is het in verband met knoeien of spugen misschien handiger om dit andersom te doen.) Een duidelijke taakverdeling – wie smeert de boterhammen, wie helpt de kinderen eventueel met aankleden – draagt ook bij aan een relaxte start van de dag.

We zetten of leggen zoveel mogelijk ’s avonds al klaar.

Ik vraag ‘ s avonds aan de meiden welke kleren ze de volgende dag aan willen. Ik leg zelf ook mijn eigen kleren ’s al avonds klaar. Dat scheelt een hoop gedoe ’s ochtends. Weet jij niet in wat voor bui je de volgende dag bent en welke kleren daarbij horen, neem dan wat extra tijd ’s ochtends.

Ook de ontbijtspullen zetten we ’s avonds klaar en ik doe water in de waterkoker. Het zijn allemaal kleine dingen die op zich niet veel tijd kosten, maar die me in de ochtend wel heel veel ruimte in mijn hoofd opleveren als ik me daar niet meer mee bezig hoef te houden.

Een open deur: we staan op tijd op en we vertrekken op tijd naar school.

Ik sta het liefst een half uur voordat de kinderen wakker worden op. Zo heb ik de tijd om zelf rustig mijn ochtend te beginnen. En als ik al klaar ben als de meiden wakker worden, verloopt alles een stuk relaxter en gezelliger. We mikken erop om een kwartier voordat school begint, op het schoolplein te staan. En vertrekken we dan iets later van huis, dan zijn we toch nog op tijd op school.

We proberen plezier in te bouwen waar het kan.

Zo mogen de meiden dus luisteren naar lekkere muziek of nog even dansen. En ja, heel soms mogen ze een kort filmpje op Youtube kijken als ze helemaal klaar zijn. (Maar dan krijgen we vaak de discussie van ‘Zij  heeft langer gekeken dan ik, dat is niet eerlijk!” en voel ik de sterke neiging om alle tablets en iPads stante pede het raam uit te gooien.)

Kijk ook waar je voor jezelf wat rust of plezier kunt inbouwen in de ochtend. Ik word heel blij van mijn dag rustig plannen voordat iedereen wakker wordt. Of een paar bladzijden lezen in een fijn boek.

Het is nu eenmaal spitsuur in de ochtend, dus heel rustig wordt het nooit. Maar het is vooral hoe je er zelf mee omgaat.

(Doe jij alles wat je kunt om de ochtenden prettig te laten verlopen, maar wil je kind maar niet luisteren? Dat is een onderwerp voor een andere blogpost.)

Food for thought

Hoe verlopen de ochtenden bij jou? Ben je daar tevreden over? Zo ja, wat doe jij om de ochtenden prettig te laten verlopen? Zo nee, wat zou je kunnen veranderen? Wat is het eerste dat je morgen anders gaat doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *