Hoe je een essentialist wordt (en wat dat betekent)

In de dagelijkse drukte kunnen we de essentie soms uit het oog verliezen. Wat doet er werkelijk toe? En hoe zorg je ervoor dat je je op de essentie, op het wezenlijke, focust?

Daar gaat het boek ‘Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less‘* van Greg McKeown over. Een beetje vergelijkbaar met de opruimgoeroe Marie Kondo, maar dan voor je projecten (in de breedste zin van het woord) en je hoofd.

Minder maar beter

McKeown heeft het over ‘less but better’: je focussen op de essentie, met als gevolg dat je minder doet. Maar datgene wát je doet, doe je beter. Als ‘essentialist’ besteed je minder energie aan veel verschillende dingen, en in plaats daarvan veel energie aan de paar zaken die voor jou wezenlijk zijn.

En waar focus je dan op? ‘If it isn’t a clear yes, then it’s a clear no’, zo schrijft McKeown. En: ‘An essentialist thinks almost everyting is non-essential.

Dit vereist dus radicaal prioriteiten stellen. Én regelmatig tijd om te reflecteren op je leven.

Take time to breathe
(Wil je deze illustratie als pdf downloaden (10 x 10 cm)? Klik dan op het plaatje.) 

Geen nieuw idee, maar toch…

Nu is dit idee op zich natuurlijk niet nieuw. Maar het boek is fijn geschreven en inspireert me om zelf met de suggesties aan de slag te gaan. Want als een ‘multi-passionate’, iemand die veel verschillende dingen leuk vindt en graag nieuwe dingen leert, ligt bij mij het gevaar op de loer dat ik met te veel dingen tegelijkertijd bezig ben.

Zo boek ik een klein beetje ‘vooruitgang’ in heel veel verschillende, soms niet-essentiële, richtingen. Maar als ik al het niet-essentiële zou schrappen, zou ik grote vooruitgang kunnen boeken voor een paar écht wezenlijke zaken.

Dat geeft stof tot nadenken!

De essentialist

Het boek geeft antwoord op de vragen:

  • Wat is de mindset van een essentialist?
  • Hoe kunnen we de enkele hoofdzaken van de vele bijzaken onderscheiden?
  • Hoe kunnen we de bijzaken elimineren?
  • Hoe kunnen we het essentiële bijna moeiteloos uitvoeren?

Zo gelooft de ‘essentialist’ bijvoorbeeld niet in de mythe dat je alles kunt hebben of dat je alles moet doen. Een essentialist zoekt uit wat de meest waardevolle bijdrage is die zij kan leveren en maakt dit haar prioriteit. Ze maakt duidelijke keuzes, want ze weet dat als zij niet zélf kiest, anderen dit wel voor haar doen. Ze weet wanneer en hoe ze nee moet zeggen.

Een essentialist creëert tijd en ruimte om aan de dagelijkse drukte te ontsnappen en na te denken over het leven en haar prioriteiten. Ze zorgt voor voldoende slaap en heeft routines die haar helpen het leven te leiden dat ze wil leiden.

Ze viert kleine successen, begrijpt het belang van regelmatig ‘spelen’, geniet van het moment en weet steeds wat nú het meest belangrijk is om te doen of te laten.

Een praktisch advies

Ben je nog geen essentialist en voel je je overweldigd door alle taken die (nu nog) op je lijstje staan? Weet je niet met welke taak te beginnen? Dan heeft McKeown een heel praktisch advies:

‘When faced with so many tasks and obligations that you can’t figure out which to tackle first, stop. Take a deep breath. Get present in the moment and ask yourself what is most important this very second – not what’s most important tomorrow or even an hour from now. If you’re not sure, make a list of everything vying for your attention and cross off anything that is not important right now.’

Haalbaar?

De auteur zelf is de eerste om toe te geven dat je niet van de ene op de andere dag een essentialist bent. Het vereist doorzettingsvermogen en moed. Maar met iedere stap wordt het wel gemakkelijker. Het leven wordt simpeler en leuker. Én betekenisvoller.

Daar houd ik me dan maar aan vast. Want die essentialist, die wil ik ook wel zijn!


Food for thought

Wat vind jij van het idee een ‘essentialist’ te worden? Krijg je het al benauwd bij de gedachte dat je allerlei bijzaken gaat schrappen of geeft het idee je een gevoel van opluchting? Wat is de eerste stap die je zou kunnen zetten?

 

*Ik lees boeken graag zoveel mogelijk in de originele taal en heb dit boek daarom in het Engels gelezen. Maar dit boek is ook in het Nederlands vertaald: ‘Essentialisme: niet meer alles moeten‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *