Hoe simpel kan het zijn?! Van open deur naar eyeopener

Je hebt van die open deuren. Van die deuren die zó open staan, dat je ze niet eens meer ziet. Waardoor je er misschien aan voorbijgaat dat ze je vooruit kunnen helpen op je pad van druk naar geluk. 

Zo werd ik onlangs tijdens het lezen van een boek geconfronteerd met een enorme open deur.  Het is een les die zó voor de hand ligt dat het bijna lachwekkend is. En die tegelijkertijd zó waar en zó logisch is dat er geen speld tussen te krijgen is.

Waardoor zo’n open deur ineens in een eyeopener verandert.

De open deur

Ben je klaar voor de open deur? Hier komt-ie:

‘Do a little more of what you really want to be doing every day, and a little less of what you don’t want to do, until eventually your reality is brimming with the real ideal’.*

Zo simpel kan het dus zijn: je hoeft je leven niet in een keer om te gooien.

Je hoeft je niet op te geven voor het programma ‘Ik vertrek’ om in the middle of nowhere een bed & breakfast te openen. Je hoeft niet radicaal ontslag te nemen om een jaar te gaan mediteren op een berg in India. (Maar het mag natuurlijk wel als dat is waar je echt naar verlangt).

Kleine stappen

Kleine stappen nemen is al voldoende, in ieder geval voor degenen onder ons die zenuwachtig worden bij de gedachte aan een radicale omslag. Gewoon iedere dag een beetje meer doen van wat je graag wil doen en een beetje minder van wat je liever niet wil doen.

Dus wél die 10 minuten eerder opstaan om in alle rust van een kop koffie te genieten voordat iedereen wakker wordt, als je je dagen ontspannen wil beginnen.

Of dagelijks een snelle tekening maken als je graag weer in een creatieve flow wil raken. Of, als je beter voor jezelf wil zorgen, tijdens je lunchpauze een rondje gaan lopen in plaats van snel een broodje achter je computer weg werken.

Vaker nee zeggen

De open deur betekent ook vaker ‘nee’ zeggen tegen dingen die uiteindelijk niet bijdragen aan een gelukkig en ontspannen leven. Dus nee tegen constante bereikbaarheid (en ja tegen een rustige avond met je partner).

Een vriendelijk nee tegen die collega die jou vraagt om een taak over te nemen, terwijl je al tot over je oren in het werk zit (en ja tegen meer tijd met je kinderen).

Maar Sascha,  hoor ik je denken, er zijn toch gewoon dingen die niet leuk zijn, maar die wel gedaan moeten worden?

Nou ja, dat is maar net hoe je het bekijkt. Zo vinden sommige mensen dat strijken bij het leven hoort. Ik heb zelf een gruwelijke hekel aan strijken (lees hier meer over mijn verbazing dat er mensen zijn die strijken ontspannend vinden). Dus ik koop al jaren geen kleding meer die gestreken moet worden.

Boodschappen kun je laten bezorgen, er zijn kant-en-klare maaltijdboxen zodat je niet zelf hoeft te verzinnen wat je moet eten en je kunt een hulp in de huishouding inhuren.

En voor wat wel moet?

En de zaken die je echt zelf móet doen en niet leuk vindt? Beperk die tot een minimum en verbind deze met een voor jou belangrijke ‘waarde’.

Je kookt niet ‘gewoon’, maar je voorziet je kinderen van gezonde voeding waardoor ze goed kunnen groeien. Je maakt niet ‘gewoon’ schoon, maar je zorgt ervoor dat je huis echt een thuis is. 

Die ene klus op kantoor die je niet interessant vindt, maar die niemand anders dan jij kan doen? Daardoor kunnen je collega’s weer verder met hún werk en zo draag je bij aan het grotere geheel. Of je kunt je voldoening halen uit het feit dat je kwaliteit levert, ook al vind je de inhoud minder interessant. 

(Als je overigens veel taken hebt waarvan je vindt dat je die allemaal moet doen, kun je ook E.H.B.O. toepassen: Eerste Hulp Bij ‘Overwhelm’. Lees er hier meer over.)

uote from The Fire Starte Sessions by Danielle Laporte

Niet wereldschokkend

Je hoeft dus geen wereldschokkende dingen te doen: je kunt je dagen steeds een beetje meer kneden naar jouw ideale dag. 

Voor mij betekent het: iedere dag in een interessant non-fictie boek lezen. Mijn ochtenden beginnen met een korte meditatie en beweging. Op vrijdag weer vaker alleen naar de film gaan of afspreken met een vriend(in). Leren hoe ik zelf een ‘digital journal’ kan maken. Tekenen in mijn bulletjournal en op mijn iPad.

En ook: mijn meiden iedere dag heel bewust knuffelen en vertellen dat ik van ze hou – dat ondergaan ze soms al zuchtend en ogenrollend, maar dat is dan jammer. 🙂 Mijn werkplek thuis zo inrichten dat ik er iedere dag blij van word. Mijn blog schrijven. Mijn bulletjournal bijhouden. Iedere dag tijd voor reflectie nemen: doe ik nog wat ik belangrijk vind?

Met je ogen open

Ja, het is een open deur: doe iedere dag meer van wat je graag doet en minder van wat je liever niet doet, en dan zullen je dagen uiteindelijk steeds dichter in de buurt komen van je ‘ideale’ dag.

Maar je moet – zoals Jelle Hermus zegt in zijn boek Steeds leuker – nog wel even door zo’n open deur héén lopen. En ik zou daaraan willen toevoegen: doe dat bij voorkeur met je ogen open. 


Food for thought

Wat vind je van bovengenoemde open deur? Wat kun je vandaag doen om je dag een beetje meer om te vormen naar jouw ideale dag?


P.S. Update over mijn ‘hamsterdoel’

Voor degenen die mijn blog vorige week hebben gelezen en benieuwd zijn naar mijn vooruitgang in het kader van mijn doel onze neurotische en bijtende hamster in mijn hand te houden: ik ben blij te melden dat ik dit doel op mijn lijst kan doorstrepen. Het was eens maar nooit meer. Die tandjes zijn echt heel scherp.


*Deze open deur komt uit het boek The Firestarter Sessions van Danielle Laporte. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *