Van druk naar geluk: hun, unapolo... watte?

Huh, unapolo… watte?

‘Being unapologetically YOU’: woorden die al een tijd door mijn hoofd spoken en waarvoor ik maar geen goede Nederlandse vertaling kan vinden.

Ze symboliseren voor mij hoe ver ik ben gekomen, van het meisje dat haar eigen ruimte niet in durfde te nemen en anderen voortdurend wilde pleasen, tot wie ik nu ben, unapologetically ME (nou ja, meestal dan :-). Ze spoken ook door mijn hoofd omdat ik zo veel vrouwen om me heen zie worstelen met de dagelijkse drukte van werk en gezin en het gevoel tekort te schieten. Met als gevolg een continu sluimerend gevoel van schuld en schaamte.

Ik gun het jou om unapologetically YOU te zijn. Maar wat bedoel ik daar nou eigenlijk mee?

Staan voor wie jij bent en wat je wilt

Being unapologetically YOU wil zoveel zeggen als: staan voor waar jij in gelooft, voor waar jij over droomt, voor wat jij wilt en voor wie jij bent. Zonder schaamte of schuldgevoel. Het wil zeggen dat je je niet verontschuldigt voor wie je bent, maar dat je inziet en voelt dat jij er mag zijn, met al jouw kwaliteiten én ‘tekortkomingen’. Dat jij jouw ruimte mag innemen en dat ook doet. Dat je helder hebt wat voor jou belangrijk is en daarnaar probeert te leven.

Zo ben ik nou eenmaal

Being unapologetically YOU wil niet zeggen dat je denkt ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Daarmee zet je jezelf namelijk vast. En dan is er geen ruimte voor ontwikkeling en groei. Je kunt wél bepaalde patronen in je denken en je handelen ontdekken, en je vervolgens afvragen of die patronen jou nog dienen. Is dat niet meer het geval, dan kun je kijken of je ze wilt vervangen.

Geen vrijbrief

Being unapologetically YOU wil evenmin zeggen dat je je niet verontschuldigt als je iemand onrecht hebt aangedaan of een fout hebt gemaakt. Maar je verontschuldigt je dan voor iets wat je hebt gedáán, niet voor wie je bent. In het verlengde daarvan is being unapologetically YOU ook geen vrijbrief om te negeren wat je dierbaren vinden of om anderen te schaden.

Jouw leven als unapologetically YOU

Wat being unapologetically YOU wél is: jezelf durven laten zien met alles wat je in je hebt en leven naar wat jij belangrijk vindt, zonder schaamte of schuldgevoel. Het betekent ook vanuit een gevoel van dankbaarheid en tevredenheid met jezelf veranderen wat je anders wilt.

Als je unapologetically YOU kunt zijn, dan draagt dat bij aan jouw geluk. Omdat je keuzes maakt die bij jou passen, prioriteit geeft aan wat voor jou belangrijk is en nee kunt zeggen wanneer dat nodig is. En zo ben jij op jouw beurt weer een voorbeeld voor je kinderen en een inspiratiebron voor anderen.

Food for thought
Wie zou jij zijn als je unapologetically YOU zou zijn? Wat zou je doen? Wat zou je laten? Wat zou daarvoor nodig zijn?