In 4 stappen van time manager naar time investor

Terug van een heerlijke vakantieweek in New York moest ik, behalve aan het tijdsverschil, ook wennen aan de 1001 dingen die weer gedaan, gezien, gelezen en genoten ‘moesten’ worden: werk, mooie boeken, e-mails, het gebruikelijke ochtendritueel, tijd met de meiden, aandacht voor de man. Na een week gefocust te zijn op één ding, namelijk New York verkennen, waren er weer allerlei verschillende dingen die mijn aandacht nodig hadden. Een kort moment dreigde ik overweldigd te worden door de grote berg op mijn bord.

Maar toen besefte ik dat het merendeel – zo niet alles – van die grote berg op dat bord ooit door mij zelf gekozen of gecreëerd was. En dat ik dus ook de mogelijkheid en de keuze had om een aantal dingen van mijn bord te schuiven.

Een zinnetje in een boek dat ik aan het lezen was, bleef me in dit kader steeds bij: ‘Be a time investor, rather than a time manager’. We weten langzamerhand wel dat time management een verouderd concept is dat niet meer werkt in de huidige maatschappij met de voortdurende stroom aan prikkels en informatie. (En ik heb overigens altijd al gevonden dat je tijd niet kunt managen, want die loopt toch gewoon door, wat je ook doet.) Time management is dus niet het antwoord. Maar wat dan wel?

Op jouw weg van druk naar geluk is het essentieel dat je duidelijke en bewuste keuzes maakt in waar je je tijd en aandacht aan besteedt. Met andere woorden: dat je je tijd en aandacht bewust ‘investeert’ in die zaken en mensen die belangrijk voor je zijn. Be a time investor, rather than a time manager, dus.

Time management is een poging om de tijd te beheersen – wat feitelijk niet kan. Als je een time investor wordt, geef je je tijd en aandacht aan die zaken en mensen die voor jou wezenlijk zijn, die voor jouw wezen essentieel zijn. Je besteedt je tijd en aandacht dan aan die gebieden waarop jij een grote toegevoegde waarde kunt leveren én kunt ervaren. Of dat nu in is in je rol als moeder, medewerker, vriendin, dochter of één van de vele andere rollen die je vervult.

Maar hoe word je nu een time investor in plaats van een time manager? (Zie ook de worksheet ‘Van time manager naar time investor’ die je hier kunt downloaden.)

1. Bepaal voor jezelf welke gebieden en mensen voor jou belangrijk zijn.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door je waarden te onderzoeken, door te kijken naar die momenten waarop je volop gebruik maakt van je capaciteiten of in flow bent en door op te merken wanneer je je het gelukkigst voelt.

Zo word ik heel blij van nieuwe dingen leren, en daarom investeer ik een deel van mijn tijd in opleidingen en non-fictie boeken die me aanspreken. Ik werk voor mezelf omdat dit mij een gevoel van vrijheid geeft en ik zo zelf kan bepalen hoe ik mijn tijd indeel. Ik ben het liefst een-op-een met mijn meiden of vrienden, omdat ik ze zo mijn volledige en onverdeelde aandacht kan geven.

Wat zijn jouw waarden? Wanneer maak jij volop gebruik van al jouw capaciteiten? Wanneer en met wie ben jij het gelukkigst? Dit zijn aanwijzingen voor die gebieden en mensen die voor jou wezenlijk zijn.

2. Maak een keuze waaraan jij je tijd en aandacht wilt besteden.

Nu je op een rijtje hebt wat en wie voor jou belangrijk is, is het tijd een keuze te maken. Ik weet het: er zitten niet genoeg uren in de dag voor alle dingen die je wilt doen en mensen die je wilt zien – heel herkenbaar. Maar je moet toch kiezen op jouw weg van druk naar geluk. Want je kunt simpelweg niet alles doen in de 24 uur per dag die we tot onze beschikking hebben. Welke gebieden en mensen hebben voor jou prioriteit? Waar kun jij de meeste waarde toevoegen én ervaren?

Zo heb ik bijvoorbeeld geen uitgebreide vriendenkring, maar een paar goede vrienden met wie ik zo’n 25 tot 30 jaar terug ga. Ik investeer mijn tijd liever in een paar diepgaande vriendschappen dan in een grote kring kennissen. Maar dit past bij mij, als relatieve introvert. Voor jou ligt het misschien anders.

3. Bepaal hoeveel tijd je (dagelijks, wekelijks, maandelijks) wilt investeren in de door jouw gekozen mensen en dingen. En plan deze tijd in!

‘If it doesn’t get scheduled, it doesn’t get done’, las ik ooit ergens. En dat klopt grotendeels, is mijn ervaring. De kans dat ik een uur lees in een interessant boek of die ene TED-talk bekijk die ik nog wilde zien, is veel groter als ik dat plan in mijn agenda. En als ik dat uitje voor mezelf om op te laden niet opschrijf, is de kans groot dat het er niet van komt. Want in de drukte schieten vaak de niet-urgente, maar wel belangrijke dingen erbij in.

4. Focus en richt je op één activiteit tegelijk

Wanneer je jouw tijd (in je agenda) hebt toegewezen aan de mensen en dingen die voor jou belangrijk zijn, komt het moment om jouw aandacht ook werkelijk te geven aan datgene wat je gepland hebt. En dat betekent dus niet even je mail checken wanneer je met je kinderen speelt (guilty), tien taken tegelijk doen op kantoor (guilty), of tijdens het telefoongesprek met je moeder je tanden poetsen (guilty). Het betekent steeds een bewuste keuze maken om je te focussen op dat éne ding waar je nú mee bezig bent.

Het fijne van mijn week in New York was dat ik mijn volle aandacht gaf aan wat ik zag, hoorde, rook en proefde. Om me heen – zeker rondom Times Square waar mijn hotel zich bevond – was het hysterisch druk, maar in mij was het relatief rustig. Omdat ik koos voor wat ik wilde zien, me volledig focuste op de ervaring en één ding tegelijk deed.

Worksheet
Wil je zelf aan de slag? Download dan de worksheet ‘Van time manager naar time investor’ hier.

Food for thought
Wat zijn voor jou de belangrijkste mensen en dingen waarin je tijd wilt investeren? Hoe voelt het om keuzes te maken? Wat laat je los en waar geef je je jouw onverdeelde aandacht aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *