Hoe je ‘leuk druk’ van ‘niet-leuk druk’ kunt onderscheiden

Verdorie, was het alwéér twaalf uur! En ik had me nog zó voorgenomen om rond tien uur in bed te liggen, want morgen had ik een volle dag en moest ik vroeg op. 

 Ik was de tijd weer eens vergeten. Dat gebeurt de laatste tijd wel vaker als ik zit te tekenen op mijn iPad of met mijn nieuwe website bezig ben. Daar kan ik blijkbaar zó in opgaan, dat ik alles om me heen – inclusief de tijd –  vergeet.

Vermoeid, maar toch energie om te….

Na een volle dag werken ben ik ’s avonds vaak moe, zeker de laatste maanden waarin ik naast mijn andere werkzaamheden een grote freelanceopdracht heb die vereist dat ik minimaal drie dagen fysiek op een kantoor aanwezig ben. Een opdracht waarbij ik minder vrij ben om mijn tijd zelf in te delen.

Als de meiden dan eenmaal op bed liggen, heb ik weinig energie om nog van alles te ondernemen. 

Maar dat geldt blijkbaar niet voor tekenen. Of voor het net zo lang testen van het printen en snijden van stickervelletjes totdat ik tevreden ben. Of voor het opzetten van een nieuwe website.

En zo kan het dat ik na een drukke dag met een volgende drukke dag in het verschiet, toch pas rond twaalf uur naar bed ga. Zonder mijn vermoeidheid te voelen.

Niet-leuk druk

De laatste maanden heb ik het – voor mijn doen en algemene energieniveau althans – druk.

Maar er is wel een verschil tussen ‘leuk druk’ en ‘niet-leuk druk’.

Sommige activiteiten vallen onder niet-leuk druk. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld belastingaangifte of het huishouden doen (dat heb ik dan ook zo veel mogelijk uitbesteed). Maar ook te veel werk doen dat geen (creatieve of intellectuele) uitdaging biedt of waarbij ik niet de ruimte heb om zelf mijn tijd in te delen.

Wel leuk druk

Andere activiteiten vallen onder ‘leuk druk’. Zo vind ik het heel leuk om mijn blog te schrijven, om plannen van aanpak op te stellen en (verbeter)processen te begeleiden.

En dus ook om te tekenen op mijn iPad en net zo lang te fröbelen met mijn snijmachine tot mijn stickervellen  er goed uitkomen.

(‘Ben je universitair geschoold, maak je stickertjes’, zo grapte laatst iemand die mij al langer dan vandaag kent. Tja, the heart wants what the heart wants. Of misschien wel: hoe ouder hoe gekker.)

 

Stickers mintgroen stationery

stickers bloemen roze

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel deze activiteiten natuurlijk ook energie kosten, géven ze me voornamelijk energie. En daarnaast veel voldoening.

Is de balans tussen leuk druk en niet-leuk druk verstoord, dan word ik ongelukkig. En dan is het tijd om de balans weer te herstellen. 

Hoe je leuk druk van niet-leuk druk kunt onderscheiden

Maar hoe kun je leuk druk van niet-leuk druk onderscheiden? Hieronder een paar richtlijnen.

Activiteiten die in de categorie leuk druk vallen: 

 • komen voort vanuit een soort innerlijke drang, niet omdat iemand je opdraagt ze te doen;
 • passen bij je droom, je missie, je visie of je (zelfbepaalde) doelen;
 • doe je, zelfs al snappen anderen er niets van (the heart wants what the heart wants);
 • gaan vaak gepaard met een soort ‘moeiteloosheid’, en de hobbels díe op je pad komen, zijn het waard om te nemen;
 • geven je energie en voldoening;
 • doe je zelfs wanneer je je moe voelt;
 • kunnen je alles om je heen laten vergeten.

Activiteiten die in de categorie niet-leuk druk vallen:

 • laten je vaak uitgeput achter;
 • doe je met tegenzin, of veroorzaken langzaam maar zeker steeds meer weerstand in je;
 • geven je diep van binnen een onbehaaglijk gevoel, het gevoel dat je iets doet wat niet bij je past;
 • kosten je steeds meer moeite om vol te houden;
 • zijn soms activiteiten die nou eenmaal ‘moeten’ (zoals je belastingaangifte doen).

Voor mij vallen tekenen op mijn iPad en stickers of boekenleggers maken blijkbaar in de categorie ‘leuk druk’. Want hoe veel ik ook op mijn bord heb en hoe moe ik me ook voel, dit zijn dingen die ik ook ’s avonds laat nog doe. En waarbij ik alles om me heen vergeet.

Food for thought

Welke activiteiten vallen voor jou onder leuk druk en niet-leuk druk? En hoe zit de verhouding tussen die twee categorieën bij jou? Als de weegschaal doorslaat naar de verkeerde kant, hoe zorg je er dan voor dat die weegschaal weer wat meer in balans komt?

Gerelateerde artikelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *