Me-time: wat betekent het voor jou? En heb je er genoeg van?

Misschien kwam het doordat ik net een stukje had geschreven waarbij ik een afbeelding van een strijkijzer had geplaatst. Maar ineens viel mijn oog op een huishoudelijke advertentie in Flow Magazine.

In de paginagrote advertentie was een witte strijkplank te zien met zwarte stippen. Op de strijkplank stond een grote roze cirkel met daarin de woorden ‘Spot happiness around you’.

Links boven in de advertentie stond in dikgedrukte hoofdletters: LOVE ME TIME.

Tot zover kon ik me wel vinden in de boodschap van deze advertentie.

Klein en groot geluk

Door te focussen op wat er al is aan klein en groot geluk (‘Spot happiness around you’) wordt het leven zo veel fijner.

Een mooie bloem, de zon op mijn huid, Lenthe die hele verhalen verzint terwijl ze aan het spelen is, Sterre die giechelt met haar atletiekvriendinnen. Een mooi gesprek met een vriend(in), een onverwacht vrij uurtje, Flow Magazine die op de mat ligt.

Er is genoeg klein en groot geluk om me heen, als ik er maar aandacht voor heb.

Voorstander van me-time

Ook ben ik een voorstander van tijd nemen voor jezelf, van me-time. Zoals ik regelmatig verkondig aan gestreste moeders (en mezelf) is tijd nemen voor jezelf niet egoïstisch, maar broodnodig.

Want daarmee doe je niet alleen jezelf een plezier, uiteindelijk is het ook voor je dierbaren belangrijk dat je voldoende kunt opladen.

Tot zover kon ik me dus wel vinden in de boodschap van de advertentie. Maar de zin die ik vervolgens las, bracht me in verwarring.

Strijken!

Onder de grote kop LOVE ME TIME stond in iets kleinere letters – en nou komt het – ‘Neem wat tijd voor jezelf en strijk!’ (merk ook het dwingende uitroepteken op).

Even dacht ik dat ik het verkeerd gelezen had. Maar ook bij de tweede lezing bleven de woorden hetzelfde.

Verbaasd fronste ik de wenkbrauwen. De combinatie ‘tijd voor jezelf nemen’ en ‘strijken’ is voor mij een totaal onlogische. Ik vind strijken een onnodige en stressvolle bezigheid die alleen maar tijd wegneemt van wat ik écht leuk of belangrijk vind.

Strijkplank, me-time

Geen maatstaf

Ik strijk dus ook nooit. Met als gevolg dat ik geen kleren koop die gestreken moeten worden. Het enige bloesje dat wel een strijkbeurt nodig heeft alvorens ik het met goed fatsoen kan dragen, heb ik nooit aan.

Maar ik weet ook dat ik mezelf niet als maatstaf of norm kan nemen. Dat er in heel veel gezinnen gewoon gestreken wordt. Dus ik besloot mijn lieve schoonzus te bellen. Zij heeft vier kinderen en een navenante berg strijkgoed.

Spic en span

Mijn schoonzus is van het type oermoeder en domestic goddess in één. Haar huis ziet er altijd spic en span uit, net als zijzelf én haar kinderen die ook nog eens aardig en welopgevoed zijn. En dit krijgt ze allemaal voor elkaar naast haar werk in een kinderdagverblijf. (Niet dat het vanzelf gaat, overigens, het vergt een hoop energie!)

Na een lang gesprek over allerlei andere zaken, vertelde ik haar over mijn verbazing toen ik de strijkplankadvertentie zag. Ik vroeg haar wat zij van strijken vond. ‘Ik vind strijken ontspannend, het is voor mij echt me-time’, zei ze enthousiast.

Geen talent voor huishouden

Ik deelde mijn eigen standpunt met haar over strijken.

“Ja, maar jij wist niet eens dat je een nieuwe stofzuiger had,” wees ze me fijntjes op mijn gebrek aan interesse en talent voor het huishouden.

Dit moest ik beschaamd beamen. Hoewel mijn domestic goddess van een schoonzus deze bekentenis had onthouden, was ik allang vergeten dat ik ooit aan haar had durven vertellen dat ik niet wist dat de oude stofzuiger was vervangen.

(Ter verdediging: de personen die het móesten weten – qua afgesproken taakverdeling –  wisten overigens wél van de nieuwe stofzuiger.)

Wat me-time voor mij betekent

Het is duidelijk dat mijn schoonzus en ik een andere invulling geven aan me-time. Voor mij betekent me-time bijvoorbeeld een boek lezen op de bank, schrijven of tekenen, een latte macchiato drinken in een leuk koffietentje, mediteren, of met een vriend of vriendin lunchen.

Strijken komt in de verste verte niet op dat lijstje voor. Maar gelukkig zijn we allemaal anders en hebben we allemaal onze eigen invulling van me-time. Wat voor de één klinkt als een nachtmerrie (een halve marathon rennen om maar wat te noemen), betekent ontspanning voor de ander.

Waar het om gaat, is dit: wat me-time ook voor jou betekent, zorg dat je er voldoende van hebt! (merk ook het dwingende uitroepteken op) 🙂

(Denk je dat je geen tijd hebt voor me-time, maar vind je het wel een prioriteit? Lees dan de blogpost ‘Hoe je tijd maakt voor jouw prioriteiten‘. En hier vind je de rechtstreekse link naar de TED Talk van time management expert Laura Vanderkam waarnaar ik verwijs in de blogpost).

Food for thought

Wat versta jij onder me-time? Wat doe – of laat – je dan het liefst?  En heb je genoeg me-time? Of wordt jouw me-time vaak bedolven onder de dagelijkse drukte? Wat zou je daar aan kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *