18 vóór 2018: mijn boekenlijst (en uitdaging)

Als kind hield ik al van lezen. Toen ik eenmaal op de lagere school had geleerd hoe het moest, las ik stapels boeken. Met een boekje in een hoekje, verloren in de wereld die de schrijvers hadden geschapen, ik vond het heerlijk.

Braaf meisje

Dat veranderde op de middelbare school toen we verplicht bepaalde boeken moesten lezen voor onze boekenlijst. En als iets ‘moet’ (vooral van iemand anders) word ik opstandig. Nou ja, van binnen dan.

Want als braaf middelbareschoolmeisje las ik keurig alle verplichte kost en maakte zelf mijn uittreksels, waar anderen die van elkaar kopieerden zonder de boeken zelfs maar open te slaan. Wat had ik een bewondering voor hun lef.

Na de middelbare school duurde het nog even voordat ik weer ging lezen voor mijn plezier. Ik kan me niet meer herinneren wanneer de omslag precies kwam. Maar gestaag vulden mijn kasten zich met boeken en lagen er weer stapels naast mijn bed. Ik had mijn oude liefde teruggevonden!

Mijn andere liefde

Mijn andere liefde, de Man, vond het in het begin van onze relatie maar niets dat ik voor het slapengaan altijd wilde lezen. En ik vond het heel jammer dat hij niet dezelfde liefde voor boeken had als ik.

Maar op een avond toen we in bed lagen, pakte hij tot mijn verrassing ook een boek. (Misschien uit verveling, maar toch.)  Ik kan me dat moment nog heel goed herinneren: lagen we samen te lezen in bed. Ik vond het zó gezellig!

En gelukkig hebben we die gewoonte nooit meer afgeleerd. Overigens liggen op zijn nachtkastje boeken over Ghandi en vrijheid volgens de Bhagavad Gita, een onderdeel van een omvangrijk epos uit India; op het mijne een roman van Philippa Gregory over drie koninginnen in Engeland en Schotland in de 16e eeuw. Verschil moet er zijn.

Netflixen of lezen?

Ik vind weinig zo ontspannend en inspirerend als een fijn boek lezen. Ik kom ervan tot rust. Mijn gedachten zijn gericht op één ding (het verhaal of de boodschap die een schrijver probeert over te brengen) en ik kan me even afsluiten van al het andere dat een leven met werk en kinderen met zich meebrengt. Van druk naar geluk dus.

Lezen vertraagt voor mij de tijd. Na een uurtje lezen heb ik bijgetankt en ben ik ontspannen.

Een uurtje Netflixen is voor mijn gevoel in een paar seconden voorbij. Het is grotendeels kant-en-klaar vermaak, fastfood: lekker op z’n tijd, maar niet echt ‘fulfilling’ en ik blijf honger houden.

Ehm…

Nou, zeg je, dan lees je dus vast heel veel. Ehm… Ik lees ’s ochtends als onderdeel van mijn routine minimaal 10 minuten in een interessant non-fictie boek. Ik doe ’s avonds hetzelfde, maar dan in een roman of een ander ‘lichter’ boek waarvan ik het niet zo erg vind als ik de volgende avond niet meer precies weet wat er ook alweer in stond.

Maar ik wil meer lezen, juist omdat het me zoveel biedt. Dus dit wordt één van mijn prioriteiten voor de komende maanden.

Een bijkomstig voordeel: opvoeden is vóórleven (in dit geval vóórlezen), dus hoe meer mijn kinderen mij in een boek zien lezen in plaats van naar een scherm zien staren, hoe meer zij geneigd zijn zelf een boek te pakken.

18 before 18

Op het internet zag ik de laatste tijd regelmatig ’18 before 18′ langskomen. Bijvoorbeeld: achttien projecten voor 2018 afronden, of achttien dingen opruimen voor 2018.

Ik dacht: wat als ik mezelf nou eens als uitdaging geef om 18 boeken vóór 2018 te lezen? Ik heb nog genoeg ongelezen boeken in de kast liggen, dus wat houdt me tegen?

En als ik er hier over schrijf, is de kans groter dat ik het daadwerkelijk ga doen. Helemaal als ik mijn vorderingen op een visuele manier bijhoud in mijn bullet journal. (Je kunt meer zien op mijn aparte instagramaccount bulletjournal_sascha.)

18 boeken vóór 2018 (mijn boekenlijst) in mijn bullet journal
18 boeken vóór 2018, zo houd ik het bij in mijn bullet journal

Lukt het me nou niet om achttien boeken vóór 2018 te lezen? (Want we praten grofweg over iets meer dan één boek per week.) Geen probleem. Want ik weet zeker dat ik er in ieder geval méér lees dan wanneer ik mezelf niet deze uitdaging zou geven. En daar gaat het om.

Wat er op mijn boekenlijst staat

In tegenstelling tot de middelbare school, staan er nu op mijn boekenlijst alleen titels die ik interessant of gewoon leuk vind. Hieronder vind je mijn lijst. Het is een mengelmoesje van verschillende soorten boeken.

Overigens kan de lijst ieder moment veranderen, want als ik een boek uit heb, pak ik een boek wat op dat moment het meeste aan me trekt, ook al staat het misschien niet op mijn lijst.

Ik heb de link naar de boeken op bol.com toegevoegd (hoewel ik zelf liever naar een ‘stenen’ boekhandel ga), mocht je geïnteresseerd zijn en een omschrijving willen lezen. Een aantal van de Engelstalige boeken zijn ook in het Nederlands verschenen.

Heb jij boeken die je mij nog zou aanraden? Ik hoor het graag!

Met een boekje in een hoekje

Dit bericht is bijna klaar. Daarna wil ik nog een paar werkzaken afronden. En dan trek ik me terug voor een uurtje, met een boekje in een hoekje, net zoals ik dat vroeger deed als klein meisje.


Food for thought and action

Hou jij ook van lezen? Zo ja, neem je er dan genoeg tijd voor? Welke boeken zouden er op jouw boekenlijst staan? En: doe je mee met de uitdaging?

2 reacties

  1. Marina zegt:

    Lezen, ja heerlijk!! Voor het slapen en ik pak nu ook sneller een boek met de kids om me heen ipv de mobiel. Ik vind het zo leuk dat alvast de oudste (8) heerlijk aan het lezen slaat. De middelste zit nu in groep 3 dus ben erg benieuwd of zij het ook fijn gaat vinden. Het liefst lees ik fictie en dan scienfiction/fantasy, lekker wegdromen. Ik doe niet mee met de uitdaging, want ik ben tevreden met de hoeveelheid die ik lees!

    • Dag Marina, wat leuk dat jij ook van lezen houdt! Ik heb vroeger heel veel fantasy gelezen. Ik zag laatst weer een van die boeken staan en dacht toen: ook wel weer een keer leuk. Dus dat komt dan in 2018 🙂 Fijn weekend (met veel leesplezier)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *