Waar ik bij stilsta op Moederdag

Morgen is het Moederdag. Maar voor mij was het vandaag al feest met een ontbijt op bed en cadeautjes. Want de oudste dochter – zo gaat dat dan – heeft een slaapfeestje in een caravan met zes vriendinnetjes (hóe dan?!) en zal morgen een groot deel van de dag weg zijn.

Moederdag in mijn artjournal
Pré-moederdag: ontbijt op bed en cadeautjes

Omdat de Man en Lenthe naar een atletiekwedstrijd gingen, bracht ik – nadat ik een hyperactieve en ietwat nerveuze Sterre had afgezet bij het jarige vriendinnetje – het grootste deel van de dag alleen door.

Ik maakte op mijn gemak een wandeling in de buurt, haalde heerlijk brood bij het Vlaams Broodhuys en streek met een boek en mijn tekenspulletjes neer bij De Ysbreeker voor een latte macchiato.

Bevoorrechte positie

Ik voel me vaak dankbaar voor mijn meiden en het feit dat ik überhaupt kinderen heb kunnen krijgen, iets wat ik nooit als vanzelfsprekend heb beschouwd. Maar soms neemt de dagelijkse drukte de overhand en vergeet ik even de bevoorrechte positie waarin ik verkeer.

Dat ik twee gezonde en (meestal) gelukkige dochters heb. Dat ik zelf gezond genoeg ben om van ze te kunnen genieten. Dat ik nooit het verdriet heb gehad van een miskraam, een doodgeboren kindje of een ernstig ziek kindje. Dat mijn partner een geweldige vader is en dat ik het niet alleen hoef te doen.

Vieren en stilstaan

Morgen vieren we het moederschap. Laten we ervan genieten met heel ons hart. Vier het met je kinderen of met je eigen moeder, met een dierbare tante die als een moeder is voor je, met je kat of je hond als dat jouw kindje is.

En laten we morgen ook stilstaan bij de moeders die hun kindje verloren zijn. Bij de moeders die zo ziek zijn dat ze hun kinderen misschien niet zullen zien opgroeien. Bij de moeders die om een of andere reden niet van hun kinderen kunnen genieten. Bij de moeders die het allemaal in hun eentje moeten doen.

Laten we morgen het moederschap vieren én stilstaan bij alle moeders die het, om welke reden dan ook, moeilijk hebben.

Ik wens je een fijne moederdag!

4 reacties

    • Sascha zegt:

      Precies wat je zegt, Iete. Moederdag voelt voor mij dubbel, omdat ik vrouwen ken die inderdaad hun kindje verloren zijn of die wel heel graag kinderen hadden gewild maar bij wie het nooit is gebeurd en nooit meer zal gebeuren. Voor hen is vandaag extra pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *