Moet ik dit nu doen? Eerste Hulp Bij ‘Overwhelm’ (EHBO)

Moeten: het is een woord dat we allemaal (nou ja, bijna allemaal dan) regelmatig gebruiken. Ik moet nog boodschappen doen, ik moet de kinderen ophalen, ik moet naar kantoor, ik moet mijn moeder/vader/vriendin nog bellen, ik moet nog een oppas regelen, ik moet mijn belastingaangifte doen (ook zo’n fijne klus die er weer aan zit te komen).

Keurslijf

Het woord ‘moeten’ biedt weinig keuze. Moeten voelt als een keurslijf waarin we vastzitten, als een verzameling regels waardoor we geleefd worden. Het is dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je nog lang niet klaar bent en dat je het gevoel geeft dat je steeds achter de feiten aanrent.

Wanneer ik overspoeld dreig te worden door te veel moetens, is er een zinnetje dat me helpt om de druk wat te verlichten (van druk naar geluk!). Dat zinnetje helpt me om mijn moetens te analyseren en duidelijke keuzes te maken.

Ben je er klaar voor? Hier komt-ie:

Moet ik dit nu doen?

Zo op het eerste gezicht niets bijzonders, dit zinnetje. Totdat je het gaat ontleden en het daadwerkelijk gaat gebruiken. Dan is het een goed hulpmiddel om orde te scheppen in de moetens en keuzes te maken in wat je wel en niet doet, hóe je iets doet en wanneer je het doet.

Op het moment dat je jezelf betrapt op het woordje moeten, stel jezelf dan bovenstaande vraag. Daarbij leg je de klemtoon steeds op het volgende woord in de zin.

MOET ik dit nu doen?

Is het iets dat echt MOET gebeuren? Is het noodzakelijk dat het gebeurt? Moet je het echt doen, of mag je het doen, of kun je het doen? Je kind ophalen van school is iets dat moet gebeuren, als je tenminste niets anders geregeld hebt en je je kind niet op het schoolplein wilt laten staan. Maar die afspraak met je vriendin vanavond, terwijl je eigenlijk verlangt naar een avondje met een boek op de bank, kún je door laten gaan. Maar het moet niet.

Moet IK dit nu doen?

Moet IK dit per se zelf doen, of kan iemand anders het misschien doen? Kan ik een andere moeder vragen om mijn kind mee te nemen uit school? Kan ik mijn partner vragen om de keuken op te ruimen? Misschien kan mijn collega voor mij waarnemen tijdens het overleg? Ben ik wel de juiste persoon om dit te doen?

Moet ik DIT nu doen?

Is DIT wel hetgene dat gedaan moet worden, of is het handiger om (eerst) iets anders te doen? Misschien moet je nog een verslag schrijven, maar heb je eerst nog informatie nodig van een collega. Of misschien is een uitgebreid verslag niet nodig en is een korte lijst met bullet points voldoende. Misschien veroorzaakt zelf een taart bakken voor de verjaardag van je kind te veel stress in de drukte en kun je in plaats daarvan een taart bestellen (zo eentje van de Hema met een foto van de jarige erop doet het altijd goed is mijn ervaring. :-))

Moet ik dit NU doen?

Is het noodzakelijk dat het NU gebeurt? Of kan het wachten tot een ander, misschien beter moment? Is het noodzakelijk om die was NU te draaien omdat anders niemand schoon ondergoed meer heeft? Of kan het ook wachten tot het weekend, wanneer je het iets rustiger hebt? En uit eigen ervaring vorige week: moet ik NU dat SSL-certificaat installeren voor mijn website, of ga ik nu gewoon lekker in het zonnetje zitten en komt het werk later wel?

Moet ik dit nu DOEN?

Is het wel iets dat überhaupt gedaan moet worden, of kun je het ook gewoon laten? Misschien hoef je je deze keer eens niet aan te melden als hulpouder bij een schooluitje of kun je dat wekelijkse overleg gewoon helemaal overslaan. En mijn ervaring is dat sommige dingen op mijn to-dolijst op een gegeven moment ook gewoon vanzelf opgelost of niet meer belangrijk zijn.

Eerste hulp bij het stellen van je prioriteiten

Het zinnetje ‘Moet ik dit nu doen?’ biedt eerste hulp op het moment dat je overweldigd dreigt te raken door al je moetens. Maar uiteindelijk is het natuurlijk goed om af en toe pas op de plaats te maken en tijd te nemen om te bedenken wat je prioriteiten eigenlijk zijn. Zodat je je niet groots laat meeslepen door de dagelijkse drukte, maar zelf richting aan je leven geeft. Lees er meer over in de blogpost ‘Hoe je tijd maakt voor jouw prioriteiten‘ (met een oefening voor het bepalen van je prioriteiten).

Food for thought and action

Let deze week eens op hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt. Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat iets moet? Als je je overweldigd voelt door alle moetens, kijk dan eens of je de methode van het zinnetje ‘Moet ik dit nu doen?’ kunt toepassen. Wat is je conclusie? Zijn al die moetens ook echte moetens voor jou? Kijk ook eens of je het woord moeten in bepaalde gevallen kunt vervangen door ‘kunnen’ of ‘mogen’. Hoe voelt dit? 

Ook interessant om na te gaan: hoe vaak gebruik je het woord moeten richting je kinderen?  Kun je in sommige gevallen moeten vervangen door kunnen? 

Maar je moet natuurlijk niets! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *