Over keuzes maken en je schuldig voelen

Daar zat ik dan, vrijdagochtend in mijn favoriete werk-koffietent, me bewust van het feit dat ik al een aantal weken niets had geschreven.

En dat – ik val maar met de deur in huis – heeft te maken met het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes.

Want ik kan wel klagen dat ik het druk heb (gehad), en ik heb ook veel op mijn bord, maar ik heb altijd een keuze. Feit is gewoon dat ik de afgelopen maanden mijn betaalde werk mijn prioriteit heb gemaakt. En dat ik de keuze heb gemaakt om een student te begeleiden op woensdagochtend, mijn vaste denk- en schrijfochtend. Ik had ook nee kunnen zeggen, maar dat heb ik niet gedaan.

En zo creëer ik met de keuzes die ik maak voor een groot gedeelte mijn eigen leven.

Daarbij heb ik ook de tijd onderschat die bepaalde zaken vergen. Zoals het plannen van een vakantie bijvoorbeeld.

Niet alleen voor jongeren…

Voor het eerst sinds een jaar of zes gaan we deze zomer niet naar ons tweede ‘thuis’ op Menorca. Nadat ik had gelezen over een 46-jarige vrouw (mijn leeftijd!) die met haar gezin op interrail was geweest, leek mij dat ook wel een leuk idee. Eens iets anders, wat meer avontuur. En blijkbaar niet alleen bedoeld voor jongeren. Daarnaast was interrailen ook beter voor het milieu dan met het vliegtuig reizen, een argument dat hielp om de Man over de streep te trekken.

(Toen ik het idee voorstelde aan de meiden en uitlegde wat de bedoeling zou zijn, vroeg de jongste: ‘Dus dat betekent veel lopen en zere voeten en benen?’ ‘Ja,’ antwoordde ik. ’Nou,’ vervolgde ze, ‘lijkt me wel leuk”. Tot mijn verbazing zei ze dit zonder enige vorm van sarcasme, want dat is haar – in tegenstelling tot de oudste – nog vreemd.)

Uitzoekwerk

Maar afwijken van onze gebruikelijke vakantie betekende dus heel veel uitzoekwerk: uitzoeken welke landen of plaatsen we willen bezoeken, wat dan een handige route is en waar we willen verblijven – je kunt uren doorbrengen op Airbnb, zo heb ik geleerd.

Alles bij elkaar kostte het me aanzienlijk meer tijd dan ik had gedacht. (En uiteindelijk ook meer geld als je niet van kamperen houdt en weigert om ‘s nachts naar buiten te moeten voor een wc. Maar dat terzijde.)

Dat uitzoekwerk is leuk, maar het is dus wel een tijdrovend klusje. En zo waren er nog wat andere zaken die voorrang hadden op mijn denk- en schrijftijd, zoals de verjaardag van de jongste en een tripje naar Istanboel met twee vriendinnen.

Blijft nog wel even

Feit is dat het de komende periode totdat we op vakantie gaan gewoon nog even druk blijft. En dat ik daarbij bepaalde keuzes maak en prioriteiten stel. Waardoor het dus kan gebeuren dat ik een periode niet schrijf om, naast mijn betaalde opdracht, meer rust in te bouwen en bij de meiden te zijn, zeker nu de oudste de basisschool gaat verlaten – een mijlpaal!

Keuzes maken is nooit leuk, want het betekent vaak dat je iets inlevert. Of dat je je schuldig voelt tegenover anderen die je mogelijk met jouw keuzes benadeelt. Maar je kúnt nu eenmaal niet alles tegelijk doen en je kunt alleen je eígen leven leiden, niet dat van een ander of uitsluitend vóór een ander.

Dus dit is wat ik je wil meegeven: maak keuzes en stel prioriteiten. Voel je niet schuldig over de dingen die je niet doet of waar je nee tegen zegt. Ook al begrijp ik dat dat soms moeilijk kan zijn – zelfs als alleen jíj degene bent die vindt dat iets zou ‘moeten’.

Even offline en meer leesvoer

Ik ga voorlopig even offline om op te laden, bij te komen, van mijn meiden te genieten, interessante boeken te lezen en straks vakantie te vieren. Wil je toch nog wat lezen in de tussentijd op weg van druk naar geluk (of naar meer geluk in de drukte)? Dan heb je misschien iets aan onderstaande blogposts:

Wat je ook gaat doen (of laten!) deze zomer: ik wens je een heerlijke, relaxte tijd!

Have a great summer!

2 reacties

 1. Margreeth zegt:

  oh wat ontzettend leuk Sascha, interrailen! mijn dochter, net 19 nu, heeft vorig jaar na haar eindexamen geïnterraild door Oost-Europa en daar zelf alles voor uitgezocht, wat had zij een lol daarmee. af en toe nachttreinen om een overnachting besparen, verder veel Airbnb, het streven was steeds slapen voor onder de 20 euro per nacht, en dat is zelfs in Venetie en Rome gelukt geloof ik. Kroatie, Tsjechie, Italie, Slovenie, Hongarije, ze vond het allemaal geweldig, vooral het uitzoekwerk. Heel veel plezier lieve Sascha!

  • Lieve Margreeth,

   Wat leuk dat je dochter het zo fijn heeft gehad met interrailen! Ik heb het zelf nog nooit gedaan, ook niet als jongere/jongvolwassene. Maar ik heb er heel veel zin in! En de meiden houden van de trein, dus dat helpt ook. Boekje mee, spelletje mee en gewoon samenzijn – zonder de drukte van school en werk 🙂

   Ik wens jou een hele fijne zomer!

   Liefs,
   Sascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *