Drie soorten plezier volgens Gretchen Rubin

Na het bericht van vorige week waarin we belangrijke levenslessen van de stervenden leerden, vond ik het wel weer tijd voor iets ‘lichters’, namelijk: plezier maken.

Want plezier draagt bij aan een goed humeur en vergroot ons geluksgevoel. Op de momenten dat je plezier ervaart, ben je in staat om de dagelijkse drukte even los te laten. 

Een paar jaar geleden had ik het boek ‘The Happiness Project‘ van Gretchen Rubin gelezen, als e-book. Een paar weken geleden besloot ik om het boek opnieuw te lezen, dit keer op papier en met een roze markeerstift in de aanslag.

Iedere maand een ander thema

In haar zoektocht naar geluk wijdt Rubin telkens een maand aan een bepaald aspect van haar leven, zoals vitaliteit, haar relatie met haar man, het ouderschap, vriendschap en werk.

Ze onderzoekt of de veranderingen die ze iedere maand doorvoert haar ook daadwerkelijk gelukkiger maken.

Zo besluit ze bijvoorbeeld om vroeger naar bed te gaan, minder tegen haar man te zeuren, in de ochtend te zingen en haar vrienden een kaartje te sturen als ze jarig zijn – normaal vergat ze hun verjaardagen altijd.

Plezier volgens Gretchen Rubin

Een van de dingen die Rubin zich voorneemt, is om meer plezier te hebben. Ze onderscheidt daarbij drie soorten plezier, die alle drie op een andere manier bijdragen aan ons geluk:

  1. Challenging fun: uitdagend plezier
  2. Accommodating fun: ‘aanpassend’ of ‘tegemoetkomend’ plezier
  3. Relaxing fun: ontspannend plezier

Hieronder leg ik de soorten plezier uit en geef voorbeelden uit mijn eigen leven.

Drie soorten plezier volgens Gretchen Rubin

Challenging fun (uitdagend plezier)

Uitdagend plezier geeft de meeste voldoening, maar kost vaak ook de meeste tijd en energie. Het kan gepaard gaan met hard werk en frustratie, maar dat is het uiteindelijk allemaal waard.

Het zelf maken van mijn website valt in deze categorie. Wat heb ik af en toe lopen schelden als het weer niet ging zoals ik wilde. Maar wat wás ik blij, iedere keer dat ik had uitgevogeld hoe iets moest.

Het wekelijks schrijven van mijn blog schenkt me ook heel veel voldoening (en veroorzaakt een hoop minder frustratie dan het geworstel met de website). Schrijven helpt me om mijn gedachten te ordenen en ik leer er zelf ook iedere keer wat bij.

Dat ‘leren’ is wat voor mij uitdagend plezier de moeite waard maakt en bijdraagt aan mijn geluk.

Accommodating fun (aanpassend of tegemoetkomend plezier)

Een ander soort plezier is volgens Gretchen Rubin ‘accommodating fun’, onhandig vertaald als ‘aanpassend’ of ‘tegemoetkomend’ plezier. Het is het soort plezier dat je hebt als je met je kinderen naar de speeltuin gaat of naar een etentje met familie.

Het is minder uitdagend dan de eerste soort plezier (hoewel een familie-etentje of een trip naar de speeltuin voor sommigen van ons ook heel goed in de eerste categorie kunnen vallen), maar het vereist wél een bepaalde mate van energie en aanpassing aan anderen. 

Mijn oudste moest een surprise maken voor school en had daarvoor cadeautjes nodig en wat knutselspullen. De jongste wilde ook mee. Met z’n drieën liepen we dus op een woensdagmiddag eerst langs Pipoos (een geweldige winkel waar creatievelingen hun hart kunnen ophalen) en toen langs Intertoys en de Hema.

Zou ik dit zelf uit vrije wil uitgekozen hebben als ontspannende activiteit? Nee.

Maar het was wél heel gezellig. Op de terugweg liepen we over de Albert Cuypmarkt waar de meiden tot grote blijdschap een warme stroopwafel met chocopasta kregen (en ik een frietje wegwerkte). 

‘Aanpassend plezier’ verbetert relaties en zorgt voor mooie herinneringen, aldus Gretchen Rubin, en draagt op die manier bij aan ons geluk.

Relaxing fun (ontspannend plezier)

Relaxing fun kost volgens Gretchen Rubin nauwelijks energie. Je raakt er niet van gefrustreerd, je hoeft je niet of nauwelijks aan anderen aan te passen en het vereist geen organisatie. 

Voor mij valt plannen in mijn bullet journal in deze categorie. Ik vind het heerlijk om op zondagavond mijn week vooruit te plannen met gekleurde stiften, stempels en mooie sticky notes (lees hier hoe ik daarom uitgelachen word).

En ja, ook Netflix kijken valt in deze categorie. Maar als ik dat te lang achter elkaar doe, is het niet meer zo ‘relaxing’. Dan word ik er vooral lethargisch van en heb ik geen zin meer om andere dingen te doen.

Wat ons gelukkig maakt

Volgens Gretchen Rubin blijkt uit onderzoek dat vooral uitdagend plezier en aanpassend of tegemoetkomend plezier op de lange termijn bijdragen aan ons geluk.

Want deze vormen van plezier bevatten de elementen die het sterkst bijdragen aan ons geluksgevoel: sterke persoonlijke relaties en persoonlijke groei.

Als ik eerlijk ben…

Als ik eerlijk ben, liggen mijn pleziertjes vaak op het vlak van uitdagend en ontspannend plezier. Ik neig er eerder naar dingen in mijn eentje te doen en uit te vogelen, dan met anderen. Me ‘aanpassen’ aan anderen, dingen samen met anderen doen, ik kan het prima en vind het vaak leuk, maar het kost me wel veel energie.

Maar omdat aanpassend plezier ook voor een belangrijk deel bijdraagt aan mijn geluk, ga ik daar de komende periode maar eens wat meer aandacht aan besteden.

Heb ik even geluk dat de naderende feestdagen zich hier uitstekend voor lenen…

Food for thought

Hoe zit het met jouw plezier? In welke categorie valt jouw plezier vooral? En ben je daar tevreden mee of zou je daar iets in willen veranderen? Zo ja, wat ga je anders doen?  En hoe zit het met je kinderen? Kun je ze helpen om verschillende soorten plezier te hebben? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *