Hoe slijm zorgt voor meer rust (bij jou én je kind)

Sterre is geobsedeerd met slijm (nou niet meteen afhaken, dit verhaal gaat uiteindelijk ergens naartoe, echt waar).

Het slijm van tegenwoordig is wat smurfensnot voor mijn generatie was. Als ik me goed herinner, maakte je dat door afwasmiddel in een plastic zakje te doen en dan over het plastic zakje te wrijven, net zolang tot het heerlijk zacht aanvoelde. En dan maar hopen dat het plastic zakje niet knapte.

Maar terug naar het slijm. De afgelopen weken hebben zowel ik als de Man verschillende winkels bezocht om de juiste ingrediënten te zoeken die je nodig hebt om slijm te maken. En goed slijm maken luistert heel nauw, zo leert de ervaring. Voor het beste slijm – dat niet aan je handen blijft plakken – zijn lenzenvloeistof, scheerschuim en doorzichtige lijm nodig, liefst van een bepaald merk en dan in precieze doseringen.

Van het kastje naar de muur, en weer terug

Na een paar mislukte pogingen met andere ingrediënten zoals wasmiddel, stond ik in de Hema om de juiste scheerfoam (let wel: geen scheergel, dat werkt niet) te halen. Daarna was het door naar de Action, een winkel waar ik nog nooit geweest was, voor lenzenvloeistof en doorzichtige lijm, want – zo had Sterre mij op het hart gedrukt – die moesten echt van de Action zijn.

Maar helaas: de Action had de benodigde spullen niet. Dus fietste ik weer terug naar de Hema om de andere ingrediënten toch maar daar te halen, met het risico dat het niet de juiste spullen waren. Geheel nutteloos was mijn tochtje naar de Action overigens niet. Ik had daar een al lang gewenste, heel goedkope (dus vast niet heel duurzaam geproduceerde) staande schaaf gekocht, die ik bij thuiskomst de Man in zijn handen drukte met de opmerking: ‘Zo, dit wil ik voor Moederdag, hoef je niet verder meer te zoeken’.

Maar dat terzijde.

De aantrekkingskracht van slijm

De ingrediënten, hoewel niet allemaal van het juiste merk, bleken toch goed te zijn. Blij roerde Sterre in de smurrie die steeds vastere vorm aannam tot het slijm van de juiste dikte werd. En toen begon de pret pas echt. Kneden, stukken afbreken, het slijm uit elkaar trekken en dan heen en weer wapperen. Uren was Sterre ermee bezig.

Sterre is van nature een kind dat veel nadenkt over het leven, over anderen en over zichzelf. Ze heeft een wat serieuze en perfectionistische inslag, in tegenstelling tot Lenthe. Ze zit – om maar een quasi-therapeutische term te gebruiken – veel in haar hoofd. Ik herken het nodige van mezelf in haar…

‘In je hoofd zitten’ is vaak prima, maar soms kan het erg druk worden daarbinnen. En dan is het fijn om iets te doen waardoor er meer ruimte komt in je hoofd.

Minder denken, meer voelen met je zintuigen.

Waarom slijm goed is voor jou (en je kind)

In het geval van een druk hoofd helpt het vaak om iets met je handen te doen. Voel je je gestrest? Ga naar de winkel, koop lenzenvloeistof, doorzichtige lijm en scheerfoam en doe er je voordeel mee. Maar je kunt natuurlijk ook gaan tekenen, handletteren, breien, haken, brooddeegpoppetjes maken, kleien of een taart bakken. Whatever floats your boat.

Het voordeel van het kneden van slijm is dat, als de slijm eenmaal gelukt is, er geen enkele druk tot ‘presteren’ bij komt kijken.

Je ‘perfectionista’, die je vaak toefluistert – of in sommige gevallen toeschreeuwt – dat het beter, mooier, hoger, sneller, harder moet, kan heerlijk een dutje gaan doen. Want jij hoeft alleen maar te voelen, te kneden en je zintuigen open te zetten. Verstand op nul. Pure ontspanning!

Droge macaroni en rijst

In mijn praktijk als kindertherapeut had ik altijd een bak met droge macaroni en rijst staan. Wanneer kinderen daar hun handen doorheen lieten gaan, zag ik ze vaak helemaal ontspannen door het fijne gevoel. Er kwam een soort dromerige blik in hun ogen. Ik moet bekennen dat ik zelf ook vaak enthousiast mee deed.

Dus vind je slijm maken toch te bewerkelijk of stoot het idee je af? Een bak met droge macaroni en rijst heeft min of meer hetzelfde effect. (Het is natuurlijk niet geschikt voor kinderen die de leeftijd hebben dat ze alles in hun mond steken, maar dan is slijm ook geen handige optie).

How to…. zelf slijm maken

Nieuwsgierig geworden en wil je zelf slijm maken? Met of zonder je kinderen?  Hieronder een filmpje met de instructie. Veel plezier!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *