Sommige spullen maken wél gelukkig: mijn grote cadeau aan mezelf

‘Kijk dan, kijk dan!’, riep ik enthousiast naar de Man. Ik was zo blij als een kind. Sterker nog, ik was zó blij dat ik de tranen in mijn ogen had staan.

Lauwe reactie

De Man keek op van zijn laptop. Toegeeflijk keek hij naar wat ik hem liet zien. Maar ik zag aan zijn gezicht dat hij mijn enthousiasme niet begreep. Hij glimlachte een geamuseerde ‘schat-als-jíj-het-maar-leuk-vindt-glimlach’ en hervatte zijn activiteiten op de laptop.

Zijn lauwe reactie kon de pret niet drukken. Ik was dolgelukkig.

Spullen maken niet gelukkig

Spullen maken niet gelukkig. Dat is de consensus. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van meer geld (boven een bepaald minimum) en meer spullen niet gelukkiger maakt. Sterker nog: het hebben van te veel spullen kan onrust veroorzaken.

En over het algemeen onderschrijf ik deze visie. 

We hebben nog een tv uit het jaar nul (waar mijn kinderen zich zo langzamerhand voor doodschamen) en ik doe al meer dan tien jaar met een aanzienlijk deel van mijn kleren.  We hebben geen auto, ik geef niets om sieraden en mijn boeken leen ik tegenwoordig bij de bibliotheek.

Ervaringen

Je kunt je geld beter besteden aan het creëren van ervaringen dan aan het kopen van spullen. Met het ‘kopen’ van ervaringen creëer je herinneringen en op die manier een ‘rijker’ leven.

Zo voel ik dat ook. Als ik kijk naar geld dat écht goed besteed was het afgelopen jaar, dan is dat het geld dat we hebben gespendeerd aan gezamenlijke uitjes. 

Het uitje naar de Efteling met het gezin staat nog in mijn geheugen gegrift. Net zoals het bezoek aan de Winterparade. En hoewel ik aanvankelijk soms schrik van de bedragen, geven deze uitjes me zó veel plezier – vooraf, tijdens en achteraf – dat het me het geld meer dan waard is.

Maar… er zijn uitzonderingen

Maar…. er zijn uitzonderingen op de regel dat spullen niet gelukkig maken.

Na lang wikken en wegen had ik mezelf een groot cadeau gegeven. Zó groot dat ik er heel lang over had nagedacht. En dat ik dit cadeau alleen maar mocht kopen voor mezelf, nadat duidelijk was dat ik een freelance opdracht voor een half jaar aangeboden had gekregen.

Het cadeau is zó groot dat ik me eigenlijk bij je wil verontschuldigen dat ik het gekocht heb.

Want er zijn andere zaken waaraan ik dit geld had kunnen besteden. Zaken die meer het algemeen gezinsnut of -plezier dienen.

Sommige spullen maken wél gelukkig

Maar ik ben dolgelukkig met wat ik mezelf cadeau heb gedaan. Ik ben dolgelukkig met mijn iPad Pro.

Want, afgezien van de normale functies van een iPad die ik ook gebruik om te werken, kan ik – met behulp van de app Procreate en de Apple pencil op de iPad Pro handletteren, schetsen, tekenen en zelfs schilderen. Op ieder gewenst moment en overal. Met alleen een pencil. Zonder water, verf, stiften of gum.

Het is voor mij een fijne aanvulling op mijn bulletjournal, waar ik ook nog steeds in teken en schrijf. Want het gevoel van stift op papier blijft heel fijn.

Maar met de iPad kan ik mijn creaties makkelijk bewaren als jpeg of pdf en delen als ik daar zin in heb. Of ik oefen – zonder papier te verspillen – mijn handlettering, en pas dat vervolgens toe in mijn bulletjournal.

 

Coffee, gemaakt met iPad Pro en Procreate
Gemaakt met de app Procreate op de iPad Pro

Ook kan ik heel makkelijk collages met foto’s en handlettering maken voor de opa’s en oma’s. En zo hebben er straks meer mensen plezier van.

Op de achterkant van mijn iPad heb ik overigens laten graveren: ‘And so a new adventure begins’. Want stiekem heb ik de droom om ooit nog eens stickers en sticky notes te maken voor bullet journals en die dan in een Etsy-winkeltje te verkopen. Maar dat terzijde.

Waar het om gaat

Waar het om gaat is dat mijn cadeau aan mezelf, hoewel het een fysiek ding betreft, me ervaringen geeft waar ik heel gelukkig van word. Het helpt me om nieuwe dingen te ontdekken en te groeien, en om méér en op een andere manier te creëren. 

(En zoals ik schreef in de blogpost ‘Hoe je jouw woord voor 2018 vindt‘, is ‘create’ (samen met ‘celebrate’) mijn woord voor 2018.)

Had ik dit cadeau echt nodig? Nee. En dat is ook waarom ik er zo lang over heb getwijfeld. En waarom ik nog steeds het gevoel heb me te moeten rechtvaardigen, vooral tegenover mezelf. (Ik werk er hard genoeg voor, mijn oude iPad heb ik al jaren en houdt er langzamerhand mee op, ik heb die opdracht binnen dus financieel kan het nu, ik ben bijna jarig, enzovoort).

Maar uiteindelijk voel ik aan alles dat dit een goede koop is geweest.

Want het geeft me dagelijks ervaringen waar ik van groei, en rustig en blij van word. En dat is heel wat waard.


Food for thought

Welke spullen heb je ooit gekocht waar je – door de ervaring die je ermee hebt – blij van wordt? En welke spullen heb je gekocht waarvan je dácht dat die je blij zouden maken, maar dat uiteindelijk niet deden? Of maar heel kortdurend? Hoe beoordeel je of een ‘aankoop’ werkelijk bijdraagt aan je geluk? 

 

4 reacties

 1. Coco zegt:

  Wat een mooie blog weer; ik heb erg genoten van je 3 laatste blogs en gedeeld met vriendinnen.
  Ik herken mij zo in je verhaal…opgevoed als strenge Calvinist heb ik ook vaak t idee dat ik dure aanschaffen moet ‘rechtvaardigen’ voor mezelf.
  Maar destemeer geniet ik er dan ook van.
  Dat wens ik je ook toe; veel plezier met je mooie cadeau aan jezelf.

  • Dag Coco / Corien, dank je wel voor je lieve reactie en wat leuk dat je mijn blogs heb gedeeld met vriendinnen! Tja, en dat Calvinistische is er soms moeilijk uit te krijgen 🙂 Maar dat we onszelf daarvan bewust zijn en uiteindelijk toch kiezen voor waar we heel blij van worden, is pure winst. Ik wens je een fijne dag!

 2. Marina zegt:

  Nou, heel toevallig kwam gister mijn wacom tekentablet binnen! Ik heb er al jaren over nagedacht en nooit echt een reden gehad maar nu heb ik een verzoek binnen om een logo te maken. Dus Woehoe! Ik dacht wel na het lezen van je blog, had ik niet een iPad pro moeten kopen, Haha. Dat doe ik wel als er meer opdrachten binnenstromen

  • Hoi Marina, wat geweldig dat je een verzoek binnen hebt gekregen om een logo te maken! Spannend! En uiteindelijk maakt het niet uit wat je gebruikt, als je er maar mee uit de voeten kunt. Ik heb inderdaad ook de wacom tekentablet voorbij zien komen. Ik heb uiteindelijk voor de iPad Pro gekozen omdat ik mijn iPad ook voor allerlei andere dingen gebruik zoals netflixen, mails beantwoorden en ander freelance werk dat niets met creativiteit te maken heeft. Zo kon ik alles combineren. Dus het is maar net waar je behoefte ligt. Ik wens je heel veel plezier met je wacom tekentablet en ik ben heel benieuwd naar wat je er allemaal mee gaat maken. Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *