Te druk voor de sleutels tot geluk?

De afgelopen weken heb ik hier iedere week een sleutel tot geluk besproken.

En misschien denk je nu wel: leuk, al die sleutels tot geluk, maar ik heb het veel te druk om er iets mee te doen.

Dat vond ik vroeger ook. Ik had ooit een gesprek met mijn supervisor op de Academie voor Psychotherapie. Daarin gaf ik aan dat ik graag wilde mediteren maar dat ik er geen tijd voor had. Ik had een klein kind, werkte, was bezig een praktijk op te zetten en studeerde erbij. Een druk leven dus.

Ja, doei!

Mijn supervisor keek me rustig aan en zei dat hij elke ochtend om 5 uur opstond om de zon te zien opkomen en een uur te mediteren.

‘Ja, doei!,’ dacht ik bij mezelf, ‘dat ga ik dus echt niet doen, vroeger opstaan. Ik ga mezelf niet nog een ding opleggen, ik heb het al zo druk.’

Diep van binnen wist ik wel dat mediteren goed voor me zou zijn, maar het trok nog niet voldoende aan me. Ik voelde op de een of andere manier nog onvoldoende urgentie of noodzaak.

Leg je jezelf iets op of doe je iets uit liefde voor jezelf?

Inmiddels heb ik twee kinderen, ben al meer dan twee jaar de enige kostwinner, ben daarnaast bezig een online business op te starten en schrijf wekelijks een blog. Een druk leven dus. Maar nu heb ik wél een heel ochtendritueel, mét onder andere meditatie, waarvoor ik één tot anderhalf uur vroeger opsta dan noodzakelijk.

Het voelt niet langer als iets dat ik mezelf opleg, maar als iets dat ik doe uit liefde voor mezelf.

Al een tijd trok het idee aan me om mijn ochtenden anders in te richten, om zo de dag nog fijner te beginnen. In alle rust en op zo’n manier dat de dingen die ik belangrijk vond niet sneuvelden in de loop van de dag.

Tekenen aan de wand

En blijkbaar was ik er deze keer wél klaar voor. Om me heen begonnen allerlei tekenen te verschijnen: ik kwam een boek tegen met de titel ‘Miracle Morning’ en zag op social media berichten verschijnen over hoe de start van de dag voor een groot deel bepaalt hoe je je de rest van de dag voelt. En ook in andere boeken die ik las, kwam steeds vaker het thema ‘make over your morning’ terug.

De tekenen stapelden zich zo hoog op dat ik ze niet meer kon of wilde negeren.

Ik ging de uitdaging aan om de Miracle Morning 30 dagen in de praktijk te brengen. Dat is inmiddels zo’n drie maanden geleden en iedere dag start ik mijn dag nu op dezelfde manier.

Wat trekt er aan je?

Wat ik met bovenstaande bedoel te zeggen is: kijk wat er aan je trekt of waar je je toe aangetrokken voelt.

Zijn er bepaalde sleutels tot geluk die je met name aanspreken? Die je, wanneer je erover nadenkt, een lichter gevoel geven? Of waarbij je de energie door je lichaam voelt stromen? Of die zorgen voor dat kleine sprongetje of vonkje in je hart? (Onderaan dit bericht heb ik de sleutels nogmaals genoemd met een link naar het betreffende bericht.)

Welke sleutel wil jij voor jezelf (en met je kinderen) verder onderzoeken? Of trekt er iets anders al een tijdje aan je, iets waarvan je weet dat het zal bijdragen aan jouw rust en geluk in de drukte? Iets dat jou zal helpen op weg van druk naar geluk? Iets waarmee je wel zou willen experimenteren?

There is no time like the present, dus:

Welk experiment ga jij de komende 30 dagen aan? 


DROOM GELUK

De sleutels tot geluk die ik noem, zijn afkomstig uit het boek ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans.  Hier zijn alle sleutels met link naar de bijbehorende blogpost:

 1. Doelen: richting geven aan je leven, doelen stellen en deze stap voor stap realiseren.
 2. Relaties: jezelf verbinden met anderen.
 3. Openheid en zingeving: open staan en op zoek gaan naar het grotere geheel.
 4. Opmerken en waarderen: de wereld om ons heen zien en appreciëren.
 5. M– Mezelf zijn: jezelf aanvaarden en goed in je vel zitten.
 6. G– Geven: delen en iets doen voor andere mensen.
 7. E– Emoties: gevoelens uiten en een positieve houding aannemen.
 8. L– Lichaam: goed voor je lichaam zorgen, bewegen en gezond eten.
 9. U– Uitproberen: nieuwsgierig en leergierig zijn, groeien en bijleren.
 10. K– Kracht: moedig zijn en veerkracht ontwikkelen

 

2 reacties

 1. Doelen (maar niet per se in 30 dagen): de inventarisatie afmaken van declutter- en upgrade-klusjes en KLUSSEN van ons huis (en de tuin) en in goed overleg met mijn lief prioriteiten stellen en actie ondernemen. Door er geen tijdsdruk op te zetten, kan ik het zien als een creatief proces. Stap voor stap, ook het goed overleg kan vreugdevol zijn. En gezond en lekker eten, fietsen en lopen en met de zon opstaan.

  • Sascha zegt:

   Ja, dat klinkt fijn, Iete! En inderdaad: als je er geen tijdsdruk op zet, kun je het zien als een creatief proces en kun je alles doen in je eigen tempo. En een grotere klus (of heel veel kleinere klusjes) wordt overzichtelijker als je het stap voor stap doet en prioriteiten stelt. Ik vind declutteren en upgraden heerlijk om te doen en daar zit voor mij ook geen termijn van 30 dagen op. Als ik mezelf een nieuwe (gezondere) gewoonte wil aanwennen waarvan ik verwacht dat het me wat moeite kost, helpt het me wel om tegen mezelf te zeggen te zeggen dat ik het bij wijze van experiment 30 dagen probeer. Want dat is voor mij te overzien. Als het niet bevalt, stop ik na die 30 dagen. En anders plak ik er gewoon weer 30 dagen aan vast. Veel plezier met declutteren en upgraden! En natuurlijk met lekker en gezond eten, fietsen en lopen, en met de zon opstaan (wauw!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *