Hoe je tijd maakt voor jouw prioriteiten (met TED Talk)

Er is altíjd tijd voor wat we belangrijk vinden, voor onze prioriteiten.

Voel je weerstand bij bovenstaande zin? Omdat je het te druk hebt? Omdat je duizend en één dingen op je bord hebt? Herkenbaar! En toch is het zo: er is altíjd tijd voor wat we belangrijk vinden, voor onze prioriteiten. ‘Ja maar’, zeg je, ik heb (kleine) kinderen en een veeleisende baan en een sociaal leven en….. en….. Jij weet niet wat ik allemaal moet doen.’

Dat klopt. Ik weet niet wat je allemaal op je bord hebt.

Hier maak je zéker tijd voor

Maar wat ik wél weet:

  • Als je zoon onverhoopt in het ziekenhuis terecht komt, maak je tijd om bij hem te zijn. Omdat hij op dat moment jouw prioriteit is.
  • Als je ineens een enorme lekkage hebt en de vloer staat blank, maak je tijd om dit op te lossen. Omdat een veilig en leefbaar huis op dat moment jouw prioriteit is.
  • Als je na een val nauwelijks op je enkel kunt staan, maak je tijd om naar de fysiotherapeut te gaan. Omdat kunnen lopen op dat moment jouw prioriteit is.
  • Als je beste vriendin je huilend opbelt omdat ze net verlaten is door haar man, dan luister je naar haar. Omdat jullie vriendschap op dat moment jouw prioriteit is.

Ja, logisch!

Je zegt van deze voorbeelden misschien: ‘ja, logisch dat je dáár tijd voor vrijmaakt. Dat zijn dringende en belangrijke zaken die niet kunnen wachten’.

Maar het creëren van een leven dat bij je past, een leven met meer geluk in de dagelijkse drukte, kan óók niet wachten.

Want het is een cliché, maar daarom niet minder waar: je tijd hier op aarde is beperkt, het leven is kort. Je kunt het je niet veroorloven om je tijd te verdoen met dingen die geen betekenis of vreugde toevoegen aan je leven.

Hoe ouder ik word (ik heb pas mijn 44ste verjaardag gevierd), hoe meer het tot me doordringt dat ik niet het eeuwige leven heb. De tijd lijkt steeds sneller te gaan. Twee keer knipperen met mijn ogen en mijn meiden zijn al 6 en 9!

De laatste jaren ben ik me dan ook steeds bewuster geworden van de noodzaak om mijn éigen pad te gaan. Om mijn hart en intuïtie te volgen (in combinatie met een dosis gezond verstand); om het leven te creëren dat bij míj past en niet bij de verwachtingen die anderen van me hebben. Of waarvan ik dénk dat ze die hebben.

De inzichten die mij geholpen hebben om tijd te maken voor mijn prioriteiten

Wat mij helpt om tijd te maken voor mijn prioriteiten is het besef dat:

  1. Het leven te kort is om te besteden aan zaken die er voor mij niet toe doen.
  2. Ik 168 uren in de week heb (7 x 24 uur) en dat iedereen deze zelfde hoeveelheid uren heeft. Als ik 8 uur per nacht slaap en 40 uur per week werk, heb ik nog altijd zo’n 72 uur over per week.
  3. Ik altijd een keuze heb. En ja, die keuzes zijn soms niet makkelijk en misschien vind ik de gevolgen niet altijd aangenaam. Maar ik heb wél een keuze in hoe ik met mijn tijd omga.

In haar TED Talk ‘How to gain control of your free time’ (zie onderaan) zegt Laura Vanderkam, die o.a. onderzoek doet naar time management bij vrouwen:

‘There is time. Even if we are busy, we have time for what matters. And when we focus on what matters, we can build the lives we want in the time we’ve got’.

Tijd blokken voor jouw prioriteiten

Wat mij naast bovenstaande concreet helpt is om tijd in mijn agenda te plannen voor mijn prioriteiten. Vrijdagochtend? Dan ga ik rond 11:00 naar de film. Want dat voedt en inspireert me. Mijn Miracle Morning? Staat alle dagen met mooi geschreven letters in mijn agenda om 6:00. Iets leuks doen met de meiden? Blok ik tijd voor in mijn agenda.

Gaat het altijd feilloos en schiet er nooit eens een prioriteit bij in? Nee, natuurlijk niet. Want ik ben een ‘work in progress’, voor de rest van mijn leven. Maar alleen al het opschrijven en er tijd voor blokken in mijn agenda maakt de kans veel groter dat mijn prioriteiten de tijd en aandacht krijgen die ze verdienen, de tijd en aandacht die ík verdien.

Hoe je jouw prioriteiten kunt vaststellen

Weet je nog niet precies wat jouw prioriteiten zijn? Laura Vanderkam geeft in haar TED Talk een aantal suggesties.

  1. Stel je voor dat het begin volgend jaar is. Schrijf een evaluatie van afgelopen (dus dit) jaar: welke 3-5 dingen hebben het voor jou een geweldig jaar gemaakt, professioneel gezien? Doe hetzelfde voor je ‘privé-leven’. Vanderkam geeft het voorbeeld van de ‘eindejaarsbrief’: een brief die geschreven wordt rond de feestdagen aan de hele familie met hoogtepunten uit het jaar.
  2. Maak drie categorieën: werk, relaties en ‘zelf’. Bepaal op basis van de vorige stap 2-3 prioriteiten per categorie.
  3. Bepaal vervolgens de acties die bij deze prioriteiten horen en blok er tijd voor in je agenda de komende weken. Een goed moment om je prioriteiten te evalueren en acties te plannen is op een vrijdagmiddag, aldus Vanderkam.

 

Food for thought (and action)

Wat zijn jouw prioriteiten? Heb je die al helder? Zo niet, dan kun je bovenstaande oefening doen. Heb je je prioriteiten al wel helder, maar kom je er niet aan toe? Kijk dan eens of je tijd kunt inplannen in je agenda voor de ogenschijnlijk niet urgente, maar wel belangrijke zaken. Schrijf met mooie letters of teken, gebruik gekleurde pennen, stickers, mooie notitieboekjes of post-its, whatever floats your boat! Hou het licht en luchtig. En hou je vervolgens aan de afspraken met jezelf :-). Veel succes en plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *