Over Tony Robbins en hoe dankbaarheid gelukkiger maakt (met geleide meditatie)

Er was een tijd dat ik lichte weerstand voelde opkomen telkens als ik iets las of bekeek over Tony Robbins. Voor degenen die hem niet kennen: het is een hyper-actieve, Amerikaanse spreker, coach en schrijver die al jaren gigantisch volle zalen trekt. Zijn bijeenkomsten hebben namen als ‘Unleash the power within’,  ‘Date with destiny’ en ‘Life and wealth mastery’.

Amerikaans enthousiasme van Tony Robbins

Tijdens de bijeenkomsten wordt het publiek opgezweept totdat Tony Robbins zijn entree maakt, al springend en schreeuwend. Het enthousiasme en de energie spat ervan af.  Maar als relatieve introvert vond ik al het geschreeuw, gespring en – in mijn ogen overdreven – enthousiasme een beetje ‘over the top’. Zelfs misschien wel een beetje nep.

Toch heeft het fenomeen ‘Tony Robbins’ me altijd geïntrigeerd. En inmiddels ben ik ouder en wijzer en weet ik dat je altijd een les kunt halen uit wat je hoort, ziet of meemaakt, zelfs (of misschien wel juist) als je lichte weerstand voelt.

De intelligentie van het hart

Dus toen ik vanochtend via Facebook werd gewezen op een filmpje met Tony Robbins die te gast was bij Dr. Oz, nam ik de moeite om het te bekijken. Het 13-minuten durende filmpje (zie onderaan) gaat over heel veel, want wat praat die man toch snel!

Wat ik vooral interessant vind, is wat Tony Robbins vertelt over het hart: het hart heeft een eigen intelligentie. Het klopt al in de baarmoeder vóórdat de hersenen zijn ontwikkeld. Onderzoekers die genomineerd zijn voor de Nobelprijs, zo legt Robbins uit, hebben het volgende ontdekt: als je je op je hart focust, verandert dit in positieve zin letterlijk de manier waarop je hersenen functioneren.

Hoe dankbaarheid boosheid en angst oplost

Boosheid en angst zorgen ervoor dat we ons ongelukkig en gestrest voelen. Maar op het moment dat je een diep gevoel van dankbaarheid ervaart, is er geen ruimte voor boosheid of angst. Het beoefenen van dankbaarheid leidt zo tot minder stress en meer geluk. Van druk naar geluk, dus.

Geleide meditatie

Tony Robbins doet met het publiek een soort geleide meditatie (in het filmpje ongeveer vanaf 6 minuten) die je ook zelf kunt doen. Hier heel in het kort de stappen (maar ik raad je aan om het filmpje te bekijken):

 • Leg je handen op je hart en sluit je ogen.
 • Adem diep en rustig naar je hart toe. Voel de kracht van je hart en wees dankbaar dat je hart iedere dag voor jou klopt. Doe dit een paar minuten.
 • Ga dan met je gedachten naar een moment waarop je een diepe dankbaarheid voelde.
 • Stap in dat moment en ervaar het weer helemaal met al je zintuigen: voel wat je toen voelde, zie en hoor wat je toen zag en hoorde. Laat het gevoel van dankbaarheid en vreugde je vullen.
 • Denk nu aan een tweede moment van dankbaarheid en herhaal de vorige stap.
 • Doe dit ook zo voor een derde moment waarop je je erg dankbaar voelde.

Mijn moment van diepe dankbaarheid

Voor mij staat één van die momenten van dankbaarheid in mijn geheugen gegrift. Na de operatie direct volgend op de bevalling van mijn oudste dochter Sterre (ik zal jullie de dramatische details besparen) werd ik op een bed teruggereden naar mijn kamer in het ziekenhuis.

Tijdens dat ritje drong het langzaam tot mijn nog versufte hersenen door dat Sterre net geboren was. Duf van de narcose maar intens gelukkig bleef ik maar herhalen met tranen in mijn ogen: ‘Ik ben moeder, ik ben moeder, ik ben moeder’. Als ik dit opschrijf, ben ik weer even terug in dat rijdende ziekenhuisbed en ervaar ik opnieuw dat gevoel van diepe dankbaarheid.

Het hart weet het antwoord

Als je vanuit een staat van diepe dankbaarheid en vreugde op zoek gaat naar antwoorden op levensvragen, geeft het hart je antwoord, zo zegt Tony Robbins. Daarvoor kun je – vanuit die staat van dankbaarheid – een of meerdere van de volgende zinnen afmaken:

 • Het enige dat ik nodig heb / waar ik me op hoef te focussen, is …
 • Het enige dat ik hoef te doen / te geloven / te ervaren, is …

Kijk welke antwoorden er naar boven komen. En vertrouw daarbij op je hart, zo zegt Robbins. Want je hart weet het antwoord.

Food for thought and action

Hoe sta je tegenover dit soort meditaties? Heb je de tijd genomen om het filmpje te bekijken en/of de meditatie te doen? Wat vind je ervan en wat heb je ervaren? Heeft het je iets opgeleverd?

Wilde je wel graag het filmpje bekijken, maar vond je dat je geen tijd had? Lees dan deze eerdere blogpost over hoe je tijd voor je prioriteiten maakt.


Filmpje Tony Robbins

Bekijk hieronder het 13-minuten durende filmpje met Tony Robbins (in het Engels) over o.a. lijden, de intelligentie van het hart en over hoe dankbaarheid boosheid en angst ‘oplost’. Met de geleide meditatie vanaf ongeveer 6 minuten.

Wil je een indruk krijgen van een bijeenkomst van Tony Robbins? Op Netflix kun je de documentaire ‘I am not your guru’ bekijken.

 

2 reacties

 1. Sofie zegt:

  Hey Sacha,
  ik krijg hier precies niet de juiste link naar het bericht waar ik op wilde reageren, het gaat over je verhaal over de atletiekbaan. Ik vind het zo prachtig meeslepend geschreven, het leest zo vlot en is zooooo herkenbaar. Bij is het dan een zwembad waar mijn zoon wedstrijden zwemt en ik een hele dag moet opletten om ‘zijn’ minuut (of op een mindere dag zelfs 1’00″25″) niet te missen. Ik maak er ook maar het beste van van die dagen en ben ook altijd zo blij als het weer voorbij is… Leuk, volgende keer denk ik aan jou! Zijn we samen niet dankbaar!

  • Hallo Sofie,

   Dank je wel voor je reactie! En fijn dat het herkenbaar is. Soms denk ik wel eens dat er toch ergens nog een soort taboe ligt op dit soort dingen: dat de soms onbewuste overtuiging dat je alles voor je kind over moet hebben én dat met plezier en in dankbaarheid moet doen, diepgeworteld zit. Toevallig sprak ik deze week een vriendin die het ook zo herkent. Gelukkig zijn we niet alleen! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *