Top tip voor je to-do lijst

‘Ja, zo herkenbaar!’ dacht ik glimlachend, toen ik een zin las in het book ‘Smarter Faster Better – The transformative power of real productivity’ van Charles Duhigg.

En jij herkent het misschien ook wel: iets op je to-do lijst zetten om het vervolgens door te strepen omdat je het al gedaan hebt. Dat heeft meestal niets met echte productiviteit te maken. Maar alles met je goed willen voelen.

Zoals het in het boek van Duhigg beschreven staat: ‘…you’re using it [je to-do lijst] for mood repair, rather than to become productive’. En ik moet bekennen: ik misbruik mijn to-do lijst ook regelmatig op deze manier.

Het gevaar

Een to-do lijst kan je helpen om te focussen en om actie te ondernemen. En een taak doorkrassen omdat je die (al) gedaan hebt, geeft nou eenmaal een goed gevoel. Maar daarin schuilt ook een gevaar.

Want als we zo gefocust zijn op het goede gevoel dat we krijgen wanneer we een relatief makkelijke taak voltooien en doorkrassen (in het boek heeft Duhigg het over onze ‘need for closure’), dan vergeten we soms om te checken of we ons nog richten op de juiste taken.

Dan ben je hard een ladder op aan het klimmen, maar staat je ladder misschien wel tegen de verkeerde muur.

Staat jouw ladder tegen de juiste muur

Voel je je productief of ben je productief?

En dat betekent dat je je misschien wel productief voelt, maar het niet echt bent. Daarnaast valt het lekkere gevoel dat je op korte termijn krijgt van het doorstrepen van relatief makkelijke taakjes die je (al) gedaan hebt, in het niet bij de onvrede op de langere termijn wanneer de taken die je doet niet matchen met wat je werkelijk belangrijk vindt.

Mag ik nou nooit meer een taak die ik net heb gedaan opschrijven en meteen weer doorkrassen? Natuurlijk wel! Maar ik ga er wel op letten dat het grootste deel van de taken op mijn to-do lijst overeenkomen met wat ik werkelijk belangrijk vind.

Zo, en nu streep ik de taak ‘blogpost schrijven, door op mijn to-do lijst. Weer een taak minder.

Tip van de week voor je to-do lijst

Pak je to-do lijst (voor de week of de dag) erbij. Ga na voor de taken die je hebt opgeschreven in hoeverre ze bijdragen aan de doelen die jij belangrijk vindt. Brengt het grootste deel van de taken op je to-do lijst je een stapje dichter bij wat je belangrijk vindt in het leven? En zo niet, hoe ga je dat veranderen?

Gerelateerd artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *