De boodschap van mijn fortune cookie – De 9e sleutel tot geluk

‘Je weet niet of je iets kunt, totdat je het probeert’. Dat stond laatst op het papiertje dat Sterre tevoorschijn toverde uit een fortune cookie. Ik moest even glimlachen: het paste zo bij Sterre, die liever geen dingen uitprobeert waarvan ze van tevoren niet zeker weet dat ze ze kan.

Uitproberen: het is de 9e sleutel tot geluk volgens het boek ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans. Het gaat om nieuwsgierig en leergierig zijn, om groeien en jezelf ontwikkelen.

Zolang ik me kan herinneren, ben ik al leergierig. Ik hou erg van studeren: naast mijn werk volg ik bijna altijd wel één of andere opleiding of cursus. Ik hou van dikke boeken – hoe dikker hoe beter – waarin ik zinnen onderstreep en aantekeningen in de kantlijn zet. Niets fijner dan een nieuw inspirerend boek om mijn hoofd te vullen met interessante ideeën.

Voor mij vormt het lezen in een interessant boek een rustpunt in mijn dag. Het is één van mijn manieren om van druk naar geluk te gaan, of naar geluk in de drukte.

Putting yourself out there

Maar uitproberen en groeien gaat verder dan jezelf verliezen in interessante boeken. Het gaat om inzichten toepassen in het dagelijkse leven, om risico durven nemen. Het gaat om je openstellen voor nieuwe ervaringen en ergens aan beginnen terwijl je niet weet wat de uitkomst zal zijn. Het is de veilige boekenwereld verlaten en ‘putting yourself out there’.

En dat kan eng zijn. Want je kunt falen, anderen kunnen je raar aankijken of je zelfs proberen te ontmoedigen. Datgene wat je voor ogen had blijkt niet te zijn wat je had gehoopt. Of je voldoet niet aan je eigen hoge verwachtingen. Al deze redenen (en meer!) kunnen ons  ervan weerhouden om dingen uit te proberen die diep van binnen aan ons ‘trekken’.

Blijven steken in mijn kleutertijd

Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik niet kon tekenen. Dus deed ik het ook nooit. Toch begon ik zo’n twee jaar geleden aan een e-course art journaling. Ik had twee (getekende) boeken van Lou Niestadt gelezen en vond de boeken zo inspirerend dat ik besloot om mee te doen.

Ik weet het nog goed: we waren heerlijk op vakantie op Menorca, dus ik had alle tijd. En ik kan me ook nog precies herinneren hoe spannend ik het vond om mijn allereerste tekening te posten in de besloten Facebookgroep. De anderen konden allemaal al zo fantastisch tekenen! Ik tekende alsof ik was blijven steken in mijn kleutertijd.

Waar het uiteindelijk om gaat

Maar het ging er niet om hoe goed of hoe slecht mijn tekeningen waren. Waar het wél om ging was dat ik iets uitprobeerde wat aan me trok. En ‘that I was putting myself out there’. Net zoals ik nu doe met mijn website en blog.

Soms is het spannend, iets nieuws uitproberen. Maar iedere keer als ik het wél doe, draagt dat bij aan mijn geluk. Zelfs als het niet helemaal bij me blijkt te passen. Want dan heb ik het toch maar mooi geprobeerd. Het is niet altijd geheel pijnloos, maar ik ben wel áltijd een ervaring rijker en zo groei ik steeds verder.

Niet doen maar laten

Soms betekent uitproberen niet dóen, maar juist láten. Zeker wanneer je overweldigd wordt door de dagelijkse drukte kan juist het láten van iets bijdragen aan je groei en je geluk.

Een keer níet naar die wekelijkse vergadering gaan, ook al wordt het van je verwacht. Zodat je je kunt focussen op jóuw prioriteit. Een keer níet koortsachtig het huis helemaal opruimen als er visite komt. En vervolgens aanwezig blijven bij de oncomfortabele gevoelens die dit misschien oproept. Dat is óók groei.

Mijn fortune cookie

Op het papiertje uit mijn fortune cookie stond overigens ‘Creëer je eigen podium, je publiek wacht op je’. Ik moest er even om glimlachen. En heb besloten om dit maar op te vatten als een aanmoediging om mijn blog te blijven schrijven…

Food for thought (and action)

Waar heb jij nog geen gehoor aan gegeven, wat al een tijdje aan je trekt? Wat wil jij de komende tijd gaan ‘uitproberen’? Je kunt het beschouwen als een experiment: je kunt altijd van richting veranderen, besluiten dat iets écht niet bij je past en iets anders kiezen. Life is a playground!


DROOM GELUK

Deze blogpost is de 9e post in een serie over de 10 sleutels tot geluk, gebaseerd op het boek ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans.  Hier zijn alle andere sleutels:

  1. DDoelen: richting geven aan je leven, doelen stellen en deze stap voor stap realiseren.
  2. RRelaties: jezelf verbinden met anderen.
  3. OOpenheid en zingeving: open staan en op zoek gaan naar het grotere geheel.
  4. OOpmerken en waarderen: de wereld om ons heen zien en appreciëren.
  5. MMezelf zijn: jezelf aanvaarden en goed in je vel zitten.
  6. GGeven: delen en iets doen voor andere mensen.
  7. EEmoties: gevoelens uiten en een positieve houding aannemen.
  8. LLichaam: goed voor je lichaam zorgen, bewegen en gezond eten.
  9. UUitproberen: nieuwsgierig en leergierig zijn, groeien en bijleren (bovenstaande blogpost).
  10. KKracht: moedig zijn en veerkracht ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *