Opmerken en waarderen: de 4e sleutel tot geluk

“Wow! Kijk, mama!” Lenthe wijst met haar vinger naar de lucht die een schitterende mengeling van roze en oranje kleuren laat zien. We staan even stil op de brug onderweg naar school en genieten van het uitzicht. Vertederd kijk ik naar haar gezichtje vol verwondering en blijdschap.

Lenthe’s verzameling

Opmerken en waarderen, daar is Lenthe goed in. De kerstboom met lichtjes die buiten aan de overkant van onze vaste koffietent staat, ziet zij als eerste. Een mooi herfstblad, een steentje, een takje: ze merkt ze op en neemt ze enthousiast mee naar huis. Op de rand van haar bed heeft Lenthe een verzameling van lintjes, kraaltjes, melktandjes, schelpjes en steentjes waar ze iedere avond zichtbaar van geniet en die ze regelmatig aanvult met een nieuwe schat.

Wat we verliezen in de dagelijkse drukte

‘De wereld om ons heen zien en appreciëren’. Zo luidt de tekst bij de 4e sleutel tot geluk ‘Opmerken en waarderen’ in het boekje ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans. (De andere sleutels vind je hier.) Maar in de dagelijkse drukte rennen we vaak van de ene activiteit naar de andere en werken we hard om deadlines te halen of om op tijd op het schoolplein te staan. We zijn steeds bezig met het volgende op ons lijstje. En daarmee verliezen we de mogelijkheid om de wereld om ons heen werkelijk op te merken en te waarderen.

Waarom het juist nu nodig is om de wereld om ons heen op te merken en te waarderen

Naast de dagelijkse drukte is er nogal wat gaande in de wereld, wat moeilijk op een positieve manier te leggen valt. Terroristische aanslagen, een man die vrouwonvriendelijke en racistische uitspraken doet en toch tot president is gekozen van één van de machtigste landen ter wereld, oorlogen, de vluchtelingencrisis. Daarvoor kunnen we onze ogen niet sluiten.

En toch, juist nu, is het belangrijk om de mooie dingen om ons heen op te merken en te waarderen. Want waar je op focust, groeit. Zo ontwikkel je niet alleen zelf een positievere gemoedstoestand, maar straal je dit ook uit naar de mensen om je heen. Zoals een steentje dat je in de vijver gooit een rimpeling veroorzaakt die zich naar alle kanten uitbreidt.

Maar hoe dan?

Maar hoe doen we dat dan, de wereld om ons heen zien en waarderen in de dagelijkse drukte?

1. Het begint met bewustzijn (of bewust zijn)

Een aantal keren per week fiets ik naar een afspraak of naar het kantoor van een opdrachtgever. Ik trapte altijd stevig door en nam de snelste route. Als het spitsuur was, werd ik vergezeld door heel veel andere fietsers die – net als ik – raceten naar hun werk.

Ik realiseerde me dat ik er een opgejaagd gevoel van kreeg en dat ik dat niet fijn vond. Dus veranderde ik mijn route zodat ik door het Vondelpark kon fietsen. En ik verlaagde mijn tempo. Nu geniet ik van de bomen waar ik langs fiets en het licht dat schittert op het water. Ik zie de kleuren die veranderen met de seizoenen, ik merk ineens de reiger op langs de kant, en ik voel de kou van de wind of de warmte van de zon. Zo kom ik een stuk relaxter en energieker aan op mijn bestemming.

2. Focus op dankbaarheid

Hoe rottig je dag ook verloopt, er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Het dak boven je hoofd, de zon die schijnt, de glimlach van je kind. Het is bewezen dat wanneer je geregeld (liefst iedere dag) drie tot vijf dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, dit een positieve invloed heeft op je leven.

Ik schrijf regelmatig op waar ik dankbaar voor ben. En ik vraag vaak ’s avonds tijdens het eten aan de meiden wat ze die dag fijn of leuk vonden. Of waar ze blij over of dankbaar voor zijn. Natuurlijk is er ook ruimte om te vertellen wat ze die dag niet leuk vonden. Maar zo hoop ik een zaadje te planten waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.

3. Vind momenten waarop je even kunt ‘stilstaan’

Wat zijn momenten in je dag waarop je bewust even kunt ‘stilstaan’ om de wereld om je heen op te merken en te waarderen? Dat kan al zo simpel zijn als met aandacht je koffie of thee te drinken en daar echt van genieten. Of je verwonderen over de manier waarop je kind speelt, of een wandeling maken in de natuur waarbij je de geuren en kleuren opmerkt. Je kunt ook gewoon even opkijken van je computer, uit het raam of naar je collega’s.

Mogelijkheden te over om te ‘oefenen’

Eigenlijk zijn er mogelijkheden te over om de wereld om je heen op te merken en te waarderen, als je er maar voor openstaat. Zo zie ik, als ik een blokje omga, regelmatig schoonheid op plekken waar ik vroeger normaal gesproken hard voorbij fietste: van druk naar geluk dus!

En als ik even vergeet om goed om me heen te kijken, wijst Lenthe me er – in al haar jonge wijsheid – wel op.


Fijne feestdagen!

De komende weken neem ik vakantie. Ik neem de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken op 2017. En natuurlijk om het leven te vieren met mijn gezin, familie en vrienden.

Op vrijdag 13 januari staat er weer een nieuwe blogpost op de website.

Ik wens je fijne feestdagen met veel momenten van geluk (in de drukte) en een geweldige start van een mooi 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *