Waar zit de mindset schakelaar?

Snel scheurde ik een aantal blaadjes af van de Loesje scheurkalender die bij ons op het toilet hangt en die ik gek genoeg, – met de frequentie waarmee ik naar de wc ga – toch maar af en toe opmerk. 

Vluchtig las ik de spreuken door, klaar om de blaadjes in de papierbak te doen. Maar bij eentje bleef ik hangen:

Mijn mindset

Waar vind ik de schakelaar?

Goede vraag, dacht ik. Waar zit die schakelaar eigenlijk? Die schakelaar waarmee je van een hinderende mindset naar een helpende mindset switcht?

Invloed van je mindset

Aangezien je mindset van grote invloed is op je geluksgevoel en op de manier waarop je je leven (be)leeft, leek het me de moeite waard om na te denken over het antwoord op bovenstaande vraag.

Zeker omdat ik mijn eigen schakelaar even kwijt was.

Met een tijdsintensieve freelance opdracht, een tienerdochter met stemmingswisselingen, het vermoedelijke begin van de overgang en de donkere winterdagen merkte ik dat mijn glas de laatste tijd te vaak halfleeg in plaats van halfvol was.

Tijd dus om mijn mindset schakelaar weer te vinden én om te zetten.

Hoe je je mindset schakelaar vindt

In mijn ervaring kan het volgende helpen om je mindset schakelaar weer te vinden:

1. De tijd

De tijd heelt alle wonden, zeggen ze. Nou weet ik niet of dat waar is, maar wat ik wél weet is dat het leven – bij mij althans – in golfbewegingen gaat. Met periodes waarin ik me superlekker voel en veel energie heb en periodes waarin dat minder is (bijvoorbeeld tijdens de winter).

Maar ik weet dat de schakelaar vaak vanzelf wel weer om gaat. 

Een beetje zoiets als: ‘na regen komt zonneschijn’.

2. Schokkende gebeurtenissen

Als we met onze neus op de harde feiten van het leven worden gedrukt, wil de schakelaar vaak makkelijker om.

Als iemand van onze leeftijd onverwacht overlijdt, beseffen we ineens hoe kwetsbaar het leven is. En kunnen we vaak – al is het maar tijdelijk – zien (en handelen naar) wat we écht belangrijk vinden.

Door een crisis kunnen we ineens weer beseffen hoe goed we het normaal gesproken hebben en, ondanks de moeilijke tijd, toch dankbaarheid voelen voor alles wat er wél is.

3.  Als de nadelen van de huidige situatie groter zijn dan de voordelen

De schakelaar gaat ook makkelijker om als de nadelen van de huidige situatie vele malen groter zijn dan de voordelen. Dit zijn de momenten dat je ‘het’ echt zat bent.

Bijvoorbeeld als je broek zo krap zit, dat dat je plezier van chocola teniet doet. Of als het plezier van netflixen tot diep in de nacht niet opweegt tegen de irritatie die je ’s ochtends voelt én uit richting je kinderen of je partner. Of als je leuke maar drukke werk ervoor zorgt dat je ’s avonds uitgeput op de bank zit en nergens meer zin in hebt.

Zoals ik in mijn bericht van vorige week schreef: je af en toe ongelukkig voelen hoort bij het leven.

Maar als je het écht zat bent, is het vaak makkelijker om de schakelaar te vinden én om te zetten. 

4. Even afstand en ‘resetten’

Als de tijd die vanzelf verglijdt niet helpt om je schakelaar te vinden, kun je besluiten om even uit de dagelijkse drukte te stappen en de ruimte nemen om te reflecteren op je leven.

Hoe voel je je? Waar sta je nu?  Leef je nog het leven dat je wílt leven? Zijn er dingen die je anders kunt en wilt doen?

Kijk van een afstandje naar je leven. Wellicht helpen de antwoorden op je vragen je om je ‘mind te ‘resetten’.

Plan van aanpak

Soms is het besef van dat je ‘het’ anders wilt genoeg en vloeit de actie daar op een natuurlijke manier uit voort. Maar vaak is het handig om een plannetje van aanpak te maken.

Wat ga je doen of laten? Wanneer precies? En hoe ga je ervoor zorgen dat je dit volhoudt? Wie of wat kan je daarbij helpen? 

Als je dit helder hebt voor jezelf en je neemt gestaag kleine stappen in de door jou gewenste richting, voedt dit je nieuwe mindset en wordt het makkelijker om vol te houden.

Mijn besluit

Ik heb voor mezelf ook een aantal besluiten genomen. Omdat ik niet wil wachten tot mijn glas vanzelf weer volloopt of de schakelaar vanzelf weer omgaat.

Een van die besluiten is om voortaan niet langer wekelijks, maar eens in de twee weken een blogpost te schrijven. Om mezelf wat meer ruimte te geven. 

Want hoewel ik het ontzettend leuk vind om te schrijven (ik publiceer deze berichten al sinds maart 2016), kost het ook best wat tijd. En er zijn nog allerlei andere dingen die ik wil leren, doen en proberen. Voordat het te laat is.

Food for thought

Hoe vind jij jouw mindset schakelaar? Wanneer gaat jouw schakelaar om? Wat heb je daarvoor nodig? Wat ga jij doen of laten de komende periode?

2 reacties

  1. Sofie zegt:

    Sascha, weeral zo’n leuke blogpost! dankje! het was net wat ik vandaag nodig had. een beetje down en out en ik vond de schakelaar niet. Ik was zelf vergeten dàt er een schakelaar was! Dus dankje voor de reminder!

    ps ik ben geabonneerd op een flink aantal nieuwsbrieven en toch is het altijd de jouwe die ik bijna als enige (samen met die van Lou) lees. Dat wou ik je toch even laten weten, vooraleer je denkt dat ik mijn dagen vul met reageren op blogs van iedereen en nog iemand! Fijne dag!!!

    • Lieve, lieve Sofie, dank je wel voor je fijne reactie! En ik ben heel dankbaar dat mijn gedachtespinsels iets positiefs kunnen bijdragen. Dat is fijn om te weten. Overigens denk ik geen moment dat jij je dagen vult met het reageren op blogs van iedereen. Ik voel alleen maar een diepe dankbaarheid dat je de moeite neemt om mijn berichten te lezen én dan ook nog eens om te reageren. Daar word ik heel blij van. Ik wens jou ook een mooie dag toe en een heel fijn weekend. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *