What the f*&ck?! Waarschuwing: geen normale blogpost

Ik had eerst een hele andere blogpost geschreven.

Maar ik kan er niet niets over zeggen. Niet als het me zó raakt dat ik er letterlijk misselijk van word. 

Laat ik eerst beginnen met een bekentenis: ik lees de krant maar af en toe. En dat doe ik bewust. Ik word er namelijk vaak bozig en verdrietig van en blijf achter met een vervelende nasmaak die de hele dag blijft hangen.

Geen nuance

Er wordt namelijk meestal alleen over negatieve zaken bericht, terwijl er toch ook zoveel moois gebeurt in de wereld. Ik kies ervoor om me zoveel mogelijk op het mooie te focussen.

En om op mijn manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Daarvoor hoef ik niet de krant van A tot Z te spellen.

Het ‘grote nieuws’ krijg ik mee via het Jeugdjournaal, via gesprekken met vrienden, in de wandelgangen op kantoor of via Facebook.

En omdat ik vind dat je niet hard moet roepen als je je niet ergens in hebt verdiept, zul je mij ook niet zo snel een radicale mening horen verkondigen. Zoals een collega ooit tegen mij zei: “Je bent erg bedachtzaam”.

Dat klopt. Ik  reageer vaak niet primair, laat dingen bezinken, vraag mezelf af: wat vind ik hiervan en waarom? Er zijn namelijk genoeg ongefundeerde meningen die geventileerd worden op zo’n heftige en respectloze manier dat ik ervan schrik. Ik zoek graag de nuance op.

Maar soms ís er gewoon geen nuance. En soms móet je gewoon stelling nemen.

What the f*&k?

Toen ik vanochtend door Facebook scrolde op zoek naar een grappig hamsterfilmpje dat ik aan mijn oudste dochter (een groot hamsterfan) wilde laten zien, kwam ik een heel ander filmpje tegen.

Een filmpje waarbij eerst mijn mond openviel van verbazing.

Daarna moest ik heel hard lachen. Dat sloeg al snel om in verontwaardiging en vervolgens boosheid. En nu, terwijl ik in mijn favoriete koffietent zit en het toch niet kon laten de krant open te slaan, in een diepe triestheid. En blijkbaar de behoefte om erover te schrijven.

Ik had het filmpje ook aan mijn dochters van 8 en 11 jaar laten zien. Hun reactie (en voor één keer mocht het van mij): “What the f*&k?!”

Precies, what the f*&k?!

Stoppen met lezen?

Fans (en met name vrouwelijke fans) van Thierry Baudet  van het Forum voor Democratie kunnen nu beter stoppen met lezen.

Of nee, juist niet.

Want ik begrijp echt niet hoe een zichzelf respecterende vrouw kan stemmen op het Forum voor Democratie (en dat zijn er blijkbaar heel wat geweest getuige de uitslagen van de provinciale verkiezingen) nadat ze dit filmpje heeft gezien. Of – wanneer ze dit filmpje nu pas ziet – zich niet de haren uit het hoofd trekt.

Ik heb het hier niet eens over politiek(e voorkeur), maar over de manier waarop Baudet vrouwen als categorie typeert.

(Nou vind ik dat er veel meer dingen fundamenteel mis zijn met het Forum voor Democratie en Thierry Baudet, maar dat is weer een andere – en een meer politieke – discussie waar ik me in dit blog meestal verre van houd.)

Hier komt het filmpje…

Ik heb onder het filmpje ook de tekst uitgeschreven.  Dan kun je het nog eens rustig teruglezen en de woorden op je in laten werken.

Mocht je nou vandaag – om wat voor reden dan ook – denken dat het best een goed idee is om op Forum voor Democratie te stemmen, check dan eerst even dit filmpje.

Geplaatst door Martijn Konings op Woensdag 20 maart 2019

Baudet: “Ik weet wel dat vrouwen natuurlijk over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ook ambitie hebben. Gewoon meer interesse hebben vaak ook in familieachtige dingen en zo.”

Interviewer: “Nou vinden dit heel veel mensen natuurlijk seksistisch en misschien wel vreselijk om te horen.”

Baudet: “Ja, maar het is gewoon zo. Het is eigenlijk normaal voor een vrouw om een beetje linksig te zijn en dan ontmoet ze een man die gewoon rechts is en dan zegt ze die heeft ook wel gelijk. Dus… in mijn ervaring. Dus eerst krijg je wat linkse praatjes en dan zeg jij hoe het echt zit en dan zegt zij ‘Nou oké, ook wel waar’. En dan heb je een soort evenwicht bereikt.” 

Einde citaat.

Geen woorden voor

Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor. Of je politieke voorkeur nou meer naar links of naar rechts uitgaat, feit blijft dat Baudet vrouwen hier wegzet als een soort domme ganzen met linkse praatjes die een – rechtse –  man nodig hebben om hen te vertellen hoe ‘het’ (wat ‘het’ dan ook moge zijn) écht zit.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat is niet wat ik mijn dochters wil meegeven. Dus vandaar dat ze van mij één keer heel hard mochten roepen “What the f*&k?!”.

En ik hartgrondig met ze mee deed. 

4 reacties

  1. Riki zegt:

    Hoi Sascha,
    Omdat er meer vrouwen zijn die de krant niet goed lezen, alleen de hoofdpunten volgen, zijn er denk ik te veel vrouwen die op hem gestemd hebben. Maar toch ook zeker veel mannen die dit niet meegekregen hebben. En dat terwijl er steeds meer vrouwen en meisjes zijn die het academisch goed doen.
    Wat een gegeneraliseer, daar word ik ook niet goed van.
    Goeie blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *