Hoe je jouw woord voor 2018 ontdekt (met pdf ter inspiratie)

Het kwam zomaar uit de lucht vallen. Of eigenlijk: ze kwamen zomaar uit de lucht vallen. Op oudjaarsdag, in de trein op weg van Brabant, waar mijn ouders wonen, naar Amsterdam, waar ons huis staat. Ik staarde wat uit het raam en de meiden vermaakten zich op hun iPads (het was tenslotte vakantie).

Zonder wikken of wegen

Ze kwamen zonder wikken of wegen, zonder schrijfoefeningen, zonder nadenken. In de weken daarvoor had ik het concept hier en daar wel voorbij zien komen. En toen had ik gedacht: ‘Hé, wat interessant’. Maar bewust was ik er nog niet mee bezig geweest. Onbewust blijkbaar wel.

Want ineens waren ze daar: mijn woorden voor 2018. 

Geen goede voornemens

Zo’n 80 tot 90 procent van de goede voornemens die we maken in het begin van het nieuwe jaar sneuvelt al voor het einde van januari.

Misschien zijn het voornemens die vooral gebaseerd zijn op wat je vindt dat je zou moeten doen, maar komen ze niet uit je hart. Of je hebt geen duidelijk plan opgesteld van hoe je je voornemens vol gaat houden. En dan wordt het heel lastig. 

Ik heb voor 2018 geen goede voornemens gemaakt in de trant van ‘meer sporten’ of ‘minder bewegen’. Ik werd er gewoon niet enthousiast van.

Mijn woord voor 2018

Een concept waar ik wél enthousiast van werd, was het vaststellen van mijn woord voor 2018.

Vorige jaren had ik mijn Core Desired Feelings bepaald (hoe wil je je ten diepste voelen) na allerlei schrijfoefeningen en veel wikken en wegen.

Dat had een aantal jaren heel goed voor mij gewerkt. En nog steeds is ‘Joy’, één van de woorden die toen uit alle oefeningen kwam, nog steeds een leidraad voor mij.

Maar dit keer sprak het concept van ‘mijn woord voor 2018’ me erg aan. En toen waren ze daar dus ineens:

Create en Celebrate

Mijn woord voor 2018

Bovenstaand plaatje heb ik gemaakt en op de voorkant van mijn bulletjournal geplakt als geheugensteuntje.

En in mijn bulletjournal heb ik nu de vragen staan: What will I create today? En: What and how will I celebrate? 

Deze vragen die ik mezelf iedere dag stel, zorgen ervoor dat ik me blijf focussen op wat ik belangrijk vind voor dit jaar.

Create: creëren

Creëren, iets scheppen, draagt bij aan mijn geluk. En dit is voor mij heel breed: van het schrijven van een blogpost tot tekenen en handletteren en van het schrijven van een plan van aanpak tot het opzetten van de week in mijn bulletjournal. Het geeft me veel voldoening en de mogelijkheid om me te ontwikkelen.

Voor mij staat Create ook voor het bewust vormgeven van mijn dag. En voor het creëren van herinneringen met mijn gezin, familie en vrienden.

Celebrate: vieren

Celebrate (en de perfectionista in mij vindt het heel fijn dat dit rijmt op Create) helpt me om stil te staan bij mooie momenten. Om iedere dag dankbaar te zijn dat ik er bén, dat mijn meiden er zijn, dat de Man er is. Om het léven te vieren. En om mijn verjaardag te vieren de komende maand, iets wat ik sinds de komst van de meiden nauwelijks meer heb gedaan.

Celebrate helpt ook om stil te staan bij mijn successen.

Om me bewust te worden van alles wat ik heb bereikt en de groei die ik doormaak. Want ik heb de neiging om daar te snel aan voorbij te gaan. Om het maar vanzelfsprekend te vinden.

De woorden van mijn meiden

Blij met de ontdekking van mijn woorden voor 2018, probeerde ik het concept uit te leggen aan de meiden. Het ging om belangrijke woorden, zo voegde ik eraan toe.  Wat vonden zij belangrijke woorden?

‘Nou,’ grapte mijn jongste van zeven jaar met pretoogjes, ‘dat zijn ‘de’, ‘het’ en ‘een’.

(Van wie zij haar gevoel voor humor heeft, is de Man en mij een raadsel. Laten we zeggen dat dit van geen van ons beiden een kernkwaliteit is.)

Ik probeerde het bij mijn oudste van tien (going on 16) die met haar neus in haar iPad zat (het was tenslotte vakantie). ‘Mop, wat is jouw woord voor 2018?’ vroeg ik haar. ‘Ja hoor mam, dat weet ik niet’, mompelde ze zonder haar blik van het scherm te halen.

Ach ja, het mocht mijn pret niet drukken. Ík was in ieder geval blij met mijn woorden voor 2018. 

Jouw woord voor 2018: doe het zelf…

Ben je ook benieuwd naar wat jouw woord (of woorden) is (zijn) voor 2018? Dan kun je het onderstaande doen.

 1.  Om je op weg te helpen vind je aan het eind van dit bericht een lijst met woorden in het Nederlands die je kunt downloaden ter inspiratie. Lees de lijst rustig door. Zijn er woorden waar je enthousiast van wordt? Woorden die op de een of andere manier ‘resoneren’ of die je helpen verder te groeien in 2018 (van druk naar geluk)? Schrijf die alvast op.

2.  Let de komende week op of je woorden tegenkomt die je aanspreken, bijvoorbeeld in de bladen die je leest of de programma’s die je kijkt. Schrijf die ook op je eerder gemaakte lijstje.

3. Stel jezelf vragen. Bijvoorbeeld: wat gun ik mezelf in 2018? Wat vind ik belangrijk? Waar word ik blij van? Waar heb ik behoefte aan? Je hoeft de vragen niet meteen te beantwoorden of er heel diep over na te denken. Kijk gewoon wat er in je opkomt.

4. Leg je lijstje een paar dagen weg. Laat je lijstje en de vragen ‘sudderen’. Staar uit het raam, ga een stuk wandelen. Je onderbewuste is hard aan het werk. En vaak, op momenten dat je het het minst verwacht, komen de antwoorden bovendrijven.

5. Als je je woord(en) voor 2018 hebt gevonden, zorg dan voor geheugensteuntjes die je helpen om je te blijven focussen op jouw woorden. Waar kun je je woorden opschrijven zodat je ze dagelijks ziet? Denk bijvoorbeeld aan je agenda, en aan post-it notes op de koelkast of op je bureau. Kun je jezelf dagelijks vragen stellen om jouw woorden ‘in de praktijk te brengen’? (Zoals ik doe met de vraag ‘What will I create today?’)

Ik ben benieuwd: wat is jouw woord voor 2018?

Download de pdf ‘Mijn woord voor 2018’ ter inspiratie

Klik op het plaatje hieronder om de lijst met woorden te downloaden. Gebruik de lijst ter inspiratie. De lijst is natuurlijk niet uitputtend. Je kunt zelf vast ook nog andere woorden bedenken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *