Hoe Zorro je kan helpen op weg van druk naar geluk

Ken je Zorro? De man met het zwarte masker die het, al zwaardvechtend, opneemt tegen gemene schurken?

Zorro was niet altijd een held. Er was een tijd dat hij leed aan alcoholverslaving en depressie. Hij was ontmoedigd geraakt omdat hij te ambitieus was en te snel te veel wilde.

Maar gelukkig is daar de redder in nood: Don Diego. Voor de eerste training laat Don Diego Zorro in een cirkel staan. Hij zegt tegen Zorro: “Deze cirkel is je hele wereld, je hele leven. Er is niets buiten deze cirkel.”

Voor de liefhebbers, met Antonio Banderas als Zorro die met ontbloot bovenlijf push-ups doet boven brandende kaarsen…

Pas wanneer Zorro datgene beheerst wat er binnen de cirkel is, wordt de cirkel uitgebreid.

Zo leert Zorro om te focussen. Hij verwerft langzaam maar zeker weer een gevoel van controle. Stapje voor stapje. Of in dit geval: cirkel voor cirkel. En na hard trainen is hij zo ver dat hij zijn doel kan bereiken: schurken te grazen nemen.

 De Zorro-cirkel

Wanneer we overweldigd raken door de dagelijkse drukte, hebben we vaak het gevoel dat we geleefd worden, dat we de controle verliezen.

En de meesten onder ons hebben nu eenmaal behoefte aan enige mate van controle.

In dat geval kan het principe van de Zorro-cirkel je helpen. Net zoals Zorro concentreer je je eerst op een kleine cirkel, met andere woorden: op een klein gebied. Je zorgt dat je dit gebied goed beheerst, voordat je je gebied uitbreidt.

Kondo de deur uit? 

Een concreet voorbeeld: je wilt je kledingkast opruimen. Je weet wel, die kast waar alles uitpuilt. Maar je haalt niet meteen de hele kast overhoop à la opruimgoeroe Marie Kondo. Nee, je ruimt eerst alleen die ene la op met al je sokken.

Als die opgeruimd is, zorg je eerst dat je die ook enige tijd opgeruimd houdt. Pas als dat lukt, met andere woorden: als je dat gebied ‘beheerst’, ga je over naar het volgende gebied, in dit geval je ondergoedla.

Ook die ruim je op en houd je – samen met je sokkenla – gedurende langere tijd opgeruimd. Net zo lang totdat het een automatisme is geworden. Pas daarna breid je je Zorro-cirkel weer uit.

Gezonder leven?

Een ander voorbeeld: je wilt graag gezond leven. Daarvoor wil je iedere dag gezond eten, bewegen, genoeg water drinken en op tijd naar bed gaan. Je begint vol goede moed aan je doel, maar gooit vervolgens al heel snel de handdoek in de ring (en niet in de sportschool).

Je wilde teveel tegelijk.

Volgens het principe van de Zorro-cirkel zou je kunnen beginnen met op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Dit houd je net zo lang vol totdat je dit gebied volledig ‘onder controle’ hebt, totdat het een gewoonte is geworden.

Vervolgens kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je iedere dag tien push-ups doet. Het gaat erom dat je iets kiest dat je redelijkerwijs kan volhouden en dat binnen jouw ‘invloedssfeer’ ligt. Pas als het je lukt om dat ook vol te houden, breid je je ‘cirkel’ weer uit. Bijvoorbeeld door iedere dag een half uur te bewegen.

Zorro op het werk

Ook op het werk kan de Zorro-cirkel je helpen. Je pakt dan één onderdeel van je takenlijst, project, doelstelling of vaardigheid die je wilt leren. Je concentreert je daar dan eerst op. Andere zaken (zoals appjes van vrienden en scrollen door Facebook) moeten dan even wachten.

Grote en ambitieuze doelen stellen kan inspirerend werken, maar je kunt je er ook overweldigd door voelen. Als je dit bij jezelf merkt, denk dan weer even aan Zorro (desnoods met ontbloot bovenlijf, als dat helpt).

Bijvoorbeeld: ik wil zelf een website maken voor een project maar ik heb het nog nooit gedaan. Eerst bedenk ik wat ik precies wil bereiken met de website. Als ik dat helder heb, ga ik me verdiepen in wat er nodig is om een website te kunnen maken.

Vervolgens ga ik me de vaardigheden eigen maken: ik volg een cursus, kijk Youtube filmpjes of vraag het aan een deskundige.

Daarna ga ik aan de slag met het bedenken van een menustructuur en de pagina’s. Heb ik dat helder, dan ga ik pas de tekst verzinnen. Daarna zoek ik beeldmateriaal die bij de tekst past. En vervolgens giet ik alles in de vorm van de website.

Dit is natuurlijk een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel:

Deel de grote ‘brij’ op in kleinere cirkels en zorg dat je één cirkel beheerst voordat je de cirkel uitbreidt. Zo wordt zelfs de grootste brij minder overweldigend.

Maar ik heb het zo druk!

De Zorro-cirkel vermindert misschien niet het aantal dingen dat je wilt of moet doen. Maar het helpt je wel om één ding tegelijkertijd te doen en je daar volledig op te focussen.

Dat op zich geeft al veel meer rust dan continu schakelen tussen verschillende zaken.

En het is uiteindelijk ook nog veel effectiever (je bent gerichter met je (sub-)doel bezig) en efficiënter (je bereikt je doel sneller).

Kies je eerste Zorro-cirkel zorgvuldig

Als je al een tijdje op deze aarde rondloopt, weet je dat je niet op alles controle kunt uitoefenen. Sommige dingen liggen nu eenmaal buiten onze invloedssfeer. Zoals het weer op dit moment, om maar een voorbeeld te noemen. (Op de lange termijn hebben onze acties natuurlijk wel invloed op het klimaat. Maar dat is weer een ander onderwerp.)

Kies je eerste Zorro-cirkel daarom zorgvuldig uit.

Zorg ervoor dat het iets is waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Push-ups doen boven brandende kaarsen, bijvoorbeeld.


Meer lezen?

De Zorro-cirkel is één van de principes die genoemd worden in het boek The Happiness Advantage – How a Positive Brain Fuels Success in Work and Life van Shawn Achor.


Food for thought

Wat wordt jouw eerste Zorro-cirkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *